Tuesday, 23 December 2008

To-Do List 2009 aka AZAM 09 part 2

I've figured out a few more things to be added into my to-do list for 2009. They are:

9. to start my own Tabung Kahwin. Each month I'll have to save at least RM100 untuk belanja kahwin nanti. Walaupun umur baru 19++, tapi perancangan mesti ada...hehe!

10. get a makeover

11. get a promotion or get a new job

12. buy more shoes

13. buy a new bag

14. buy more jeans and khakis

15. buy a pair of sunglasses

16. ...

yet to be continued...

Wednesday, 17 December 2008

AZAM 09 part 1



Aku tengah sibuk dengan kerja, kena outstation sampai awal Januari. So susah sikit nak dapat masa untuk update blog.

(Selalunya kalau tak sibuk pun aku tak update juga, kan?)

Memandangkan tahun 2009 is just around the corner, aku tengah plan azam-azam yang insyaALLAH aku akan berusaha untuk capai sebelum sampai 2010 pula.

(Imbas kembali) Dalam tahun 2008, aku berazam nak jadi penulis. ALHAMDULILLAH, melalui L.U.V.E., azam aku tu tercapai!

Er, rasanya itu aja la azam aku untuk 2008 kot? Ish ish ish...

Tapi takpe... 2009 masih ada untuk aku dan insyaALLAH, panjang umur akan terlunas azam-azam aku (masih di peringkat pertimbangan) seperti yang berikut:

1. siapkan 1 4 3 and get it published!

2. serialized Kiki No.5

3. siapkan B

4. get my driver's license

5. act in a play

6. recite a poem in front of an audience

7. date some(more than)one... HUH?

8. gain more weight... at least until I'm 65KG.

9. ...

...

- TO BE CONTINUED -

p/s: this is seriously not azam-azam, more like a list-to-do kot? So image ni lebih sesuai...

Sunday, 7 December 2008

Eidul Adha...



Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada keluarga di kampung dan semua teman-temanku.

Huhu...raya ni cuti aku sehari aja! Yang lain semuanya M.C sebab diarrhea. Tak dapat balik kampung lagi... raya pun seorang aja!

Takbir raya bersahutan dari luar tingkap kamarku... WAAAAAAA!

Anyways, SELAMAT MELAKSANAKAN IBADAH QURBAN. Semoga jemaah Haji kita di Tanah Suci sana selamat sejahtera dan mendapat haji mabrur. Dan kita yang tertinggal akan sampai seru untuk ke sana nanti. InsyaALLAH.

Saturday, 22 November 2008

Giteww...

Tagged!



I have just been tagged by Naz...! =)

Rules:
1) Take a recent picture of yourself or take a picture of yourself right NOW!
2) DON’T change your clothes, DON’T fix your hair…just take a picture.
3) Post that picture with NO editing.
4) Post these instruction with your picture.
5) Tag 10 people to do this

10 people to be tagged:
1) Am
2) Shahrill
3) Nimania
4) Nzard
5) Cik lana
6) Alia Zul
7) Alia Sallehudin
8) Kak Wan Amalyn
9) Cik ctfadh
10)Cik achik

Tuesday, 18 November 2008

Copy-n-paste review dari Kakwan n Nawwir

Aku ingin berkongsi rasa dengan mereka yang sudi tentang buah tangan si Pingu Toha ini, judulnya L.U.V.E. Aku ingin kita sama sama menerokai dan menyelami erti love dalam L.U.V.E . Si Pingu ini membuat L.U.V.E. dengan penuh emosi. Jom kita jelajah.



Membaca L.U.V.E. umpama meneroka satu alam cinta yang berbeza dari biasa, aku suka cara penulis mengekspresikan love dalam molekul – molekul emosi dengan kaedah penulisan kreatifnya (bagi piawaian aku) begini. Ia bukan tentang love semata-mata tetapi kepelbagaian yang mencakupi hati, perasaan, dan macam macam lagi. Nak tau lebih? Kena baca sendiri la.



Sedutan



"You ni comel la!Tak, bukan sebab tur. Pertama kali I laid my eyes on you , I tahu I suka you. I knew I wanted you. I selalu dapat apa yang I nak." Vee melirik senyum nakal.

Perempuan psycho! Patut ker aku lari sekarang?

……………

Aku berkira-kira untuk menjawab soalan itu sepintar mungkin. Tapi sambung Vee lagi , "Tak boleh ke perigi cari timba? Kalau tak, macam mana kita nak tahu yang perigi tu ada air atau dah kontang? Macam mana nak tahu airnya jernih atau keruh?" - ms 87



As if I didn't know that…. Dan aku terbersin. Dan lagi. "But… she's still a mystery. Macam Mariana Trench, jurang laut paling dalam kat dunia…. Lagi aku selam, lagi gelap… tak tahu bila boleh sampai ke dasar. Macam angkasa lepas… tak ada penghujung, sejauh mana pun aku rentas." - ms 160



Cinta punya segala emosi. Tapi yang saya rasa sekarang ialah kekeliruan. Tak mungkin awak dapat letakkan diri awak di tempat saya sekarang. Awak tak akan faham apa yang saya alami. I'm hurting myself just thinking about it. You'll hurt even more. ……….. - ms 109



"Violet…." Mendatar daripada aku. Dalam warna suara yang kelabu Vee bertanya, "What's wrong with you?" - ms 98





Kenapa aku bawa sedutan sedutan ni. Kerana aku nak tunjukkan gaya bahasa penulisan si Pingu Toha yang membuatkan aku ladi love dengan L.U.V.E.



Aku jadi suka dengan L.U.V.E kerana bahasanya – Menarik (Interesting), - Fresh (segar), bagiku cara penulisan begini merupakan satu anjakan paradigma positive - simple tapi penuh makna. – walaupun ayatnya ringkas, ianya padat, tepat, mudah dihadam, tidak membosankan dan menarik. Aku jadi senyum sorang-sorang tika melayan L.U.V.E .



Bagi pengemar novel yang sukakan kelainan dalam bacaannya, aku syorkan bacalah L.U.V.E, aku pasti kalian tidak akan kecewa. L.U.V.E. amat sesuai untuk bacaan santai, tidak memberatkan dan kalang kala akan membuat anda tersenyum sendirian.



Bila aku baca L.U.V.E. aku jadi teringatkan Shakespeare; atau aku nak samakan si Pingu dengan Shakespeare (huhuhuuuu khayalan melampau…!!). Terokailah L.U.V.E.



Bintang? Seberapa banyak bintang dilangit, kiralah kalau larat.





p/s: Wan, sorry nawwir dah ambil ruang yang agak panjang untuk L.U.V.E.

And I also dedicate this L.U.V.E to all my cyberspace best friends.

Tuesday, 4 November 2008

Review dari sekuntum Sakura

Dan hari ini saya ingin bercerita tentang L.U.V.E. senaskah karya Pingu Toha yang baru selesai saya ‘terokai’. Novel yang sangat menarik. Dan sangat realistik (bagi saya). Watak utamanya, Uth mempunyai sedikit persamaan dengan diri saya (..mungkin…walaupun Uth seorang lelaki) dan sesungguhnya Uth telah membuatkan saya berfikir, mungkin benar cinta bukan untuk difikir kerana cinta untuk dirasa dengan hati…Kita tak boleh bercinta dengan berfikir… kerana cinta itu emosi… harus dirasa dengan hati…Kupasan yang menarik tentang cinta dalam L.U.V.E membuatkan saya memandang cinta dari sudut yang agak berbeza.

# Cinta memang tak boleh dipaksa walau seberapa daya nya kita berusaha untuk membuat ’si dia’ yang kita cintai mencintai kita. Kita tak boleh memaksa kehadiran cinta. Kita boleh saja mencintai tetapi bukan memiliki. Itu yang ingin ditonjolkan dalam watak Vee yang mengejar ‘cinta’ Uth.

# Cinta tidak juga hadir walau seberapa lama kita cuba memahami dan berkorban untuk ’si dia’ yang kita cintai. Dan bercinta itu tidak boleh dicuba-cuba kelak akan melukakan juga. Andai sudah ditakdirkan ’si dia’ bukan untuk kita -teruskan saja hidup ini.. tak usah terus menunggu… Ini pula yang cuba ditonjolkan dalam watak Elina yang tidak dapat melupakan Uth - cinta pertamanya.

* Andai ditakdirkan dia tercipta untuk kita. Seberapa jauh kita cuba lari, hati akan tetap terus mencintai. Jangan cuba lari dari kenyataan. KIta harus berani berhadapan dengan kenyataan. Ini pula untuk Lana - cinta Uth yang abadi.

* Uth - seorang lelaki yang mencari definasi cinta, pernah bercinta, meninggalkan cinta, dan akhirnya menemui cinta sejatinya. Konflik perjalanan Uth dalam mencari cintanya sangat menarik. Uth yang banyak bermonolog dengan diri sendiri. Belajar mengenali sendiri. Uth yang sentiasa mengalah untuk menang (akhirnya…)

# Keri - pujangga cinta yang terkena panahan cinta sejati (kononnya) akhirnya nanar kerana cinta yang tak kesampaian. Bukan semua yang kita hajati mampu kita miliki terutamanya dalam soal hati dan CINTA. Setiap kita ada kekurangan dan ada kelebihannya.. Terimalah dengan rela hatinya… (hehehe..)

Gaya penceritaan Pingu Toha yang bersahaja dan terselit mesej yang tersurat dan tersirat sangat membuat saya teruja. Suatu permulaan yang baik.

Kata hati saya :

L.U.V.E membuat saya mengenali cinta dari mata seorang lelaki. Suatu perspektif yang berbeza tentang cinta daripada hati seorang lelaki dan membuat saya terfikir juga dalam akal nakal saya - wujudkah seorang Uthman Huzir itu dalam realiti ???. Ingin sekali menemui seorang lelaki yang ‘luar biasa’ tetapi tetap menganggap diri mereka biasa-biasa saja.

P/S dari Pingu Toha - boleh baca terus dari blog empunya Sakura di
sini
dan
sini juga. Aku baru tahu cara nak masukkan hyperlink... hehe!

Sunday, 26 October 2008

An Excerpt from 143: Bahagian 1 dari 3


Lana menunggu. Tiada lagi e-mel dari Uth. Dia baca semua e-mel yang Uth hantar dulu, walaupun dia tak menulis balasannya. Dia masih marahkan Uth. Dan sekarang...
Tiada SMS.
Tiada panggilan.
Tiada missed call.
Tiada khabar langsung dari Uth!
Dan Lana terus menunggu.
Rindu Unlimited sudah dia khatam lebih 60 kali. Setiap adegan dia ulang baca sepuluh kali, paling kurang. Latihan pun sudah selesai. Penggambaran akan mula hujung bulan ini, ikut kata Abang Fikret. Jadi dia menunggu lagi. Bosan!
Tanpa dia sedar, ada air mata yang bertakung di hujung matanya. “Saya dah maafkan awak, Uth. Saya sayang awak. Saya rindu awak. Saya cintakan awak, Uth.” Air mata Lana jatuh. “Saya tak mahu awak pergi, tinggalkan saya...”
Haruskah dia menunggu lagi?
Lalu Lana mendail nombor Uth. Engaged.
Dail lagi. Engaged juga.
Dia cuba sekali lagi. Tak berjawab.

Monday, 20 October 2008

Review from the Other Alia...

Baru-baru ini aku diberitahu oleh seorang teman tentang bukunya yang sudah diterbit dan dijual di gedung buku sekitar Malaysia. Teman yang satu ini ku kenal menerusi alam siber. Lama sudah kami berkenalan dan ID masing2 ade bertapa dalam list YM, tapi aku sendiri tak ingat bila kali terakhir kami berbicara sehinggalah si Pingu itu mem-buzz aku kerana menyangka aku temannya yang satu lagi kerana ID kami hampir serupa.

Aku tak tau kenapa aku tertarik benar nak membaca tulisannya. Barangkali aku nak pastikan sama ada si Pingu ni adalah that someone yang aku anggap a big snob atau aku tersilap orang. Mungkin juga kerana aku telah lama tidak menjengah ke kedai buku dan membeli sebarang bahan bacaan selain dari yang diperlukan untuk tesis.

Aku terpaksa pergi ke dua buah kedai kerana yang pertama tidak menjual buku tersebut (kata jurujual yang macam acuh tak acuh je nak layan aku tu la kan). Kedai kedua terletak di SACC Mall, aku kebetulan berada di situ kerana berbuka puasa di Quality Hotel. Tatkala aku terlihat cover buku yang berjudul L.U.V.E, aku agak skeptikal kerana aku rasa 'penampilan' cover-nya agak hambar. Aku baca blurb yang terdapat di belakang, erm...boleh tahan, hentam jelah beli.

Aku bukan peminat karya cinta. Dulu aku pernah membaca cerita Ahadiat and the gang, tapi hati aku langsung tak berkenan kerana gaya bahasanya dan juga penguasaan bahasa Inggeris yang lemah. Jangan salah faham, aku baca karya yang ditulis dalam bahasa Melayu, aku cuma berpendapat jika seseorang penulis ingin menyelit sebaris dua ayat dalam bahasa asing, dia pertamanya haruslah memastikan ayat itu betul dari segi tatabahasa dan strukturnya.

***

L.U.V.E - cerita cinta Uthman, Lana, Vee, Elina, Keri, Yvonne...orang kebanyakan seperti aku, engkau dan dia. Bila aku baca prolognya, terasa terlalu pantas nada penceritaan si 'narrator', barangkali ayatnya yang pendek2 membuatkan aku terasa begitu. Tapi inikan prolog, bukan badan ceritanya, haruskah aku begitu kritikal?

Aku mulakan review ini dengan analisa karakter Uthman Huzir - to be honest, I think he's a pathetic guy! Ada ke cinta yang jatuh ke riba? Aku percayakan love at first sight, tapi sukar untuk aku faham yang cinta is very easy to get. Uth hanya menyerah pada takdir. Aku tak suka lelaki yang pasif! Jap2 allow me to remind myself - this is not about you, Alia! Bila berdepan dengan cinta, Uth jadi bodoh walaupun he's actually an intelligent guy (I felt that way lah). It's very annoying when you 'give up' on love very easily.

Ok berbalik kepada jalan cerita L.U.V.E - Satu titik pertemuan yang menyatukan dua insan, tetapi terhalang kerana wujudnya seorang sahabat baik yang meminati wanita yang sama seperti Uthman (aku tak tahu kenapa acap kali aku berfikir tentang Uth, aku mesti terfikir ingin memanggil dan menulis namanya sebagai Huzir! tapi aku tak punya teman yang bernama sedemikian, entahlah...). Pada aku cerita cinta ini biasa saja, tapi ianya jadi menarik kerana watak2 sokongan seperti Vee (my favourite), Keri, Elina, Yvonne dan lain2.

Aku amat tertarik dengan idea si penulis ketika menceritakan perihal Uth dan Vee. Uth 'sees' Vee in many colours depending on her mood and depending on the situation. And I think that is very original! Kudos Pingu!

Jalan cerita Uth dan Lana memang menarik kerana cabaran terbesar datang dari komplikasi dalam watak Uth itu sendiri yang sukar untuk menyatakan perasaan cintanya terhadap Lana. Akan tetapi aku rasa ianya agak klise apabila si 'narrator' mendedahkan yang Lana adalah budak perempuan yang Uth 'bantu' dan balutkan lukanya. Terasa seakan pernah aku lihat atau baca babak ini. Tapi dimana ya? (hehehehe)

Satu perkara yang memang sampai hari ini masih lagi aku fikirkan ialah - kenapa semua orang kena mengalah pada Uth? What's so special about him? Keri - yang lebih macho dan lebih jantan dari Uth pun akur dengan 'kehebatan' Uth dan 'tinggalkan' si Lana. Vee - although she tried to win Uth's heart, nothing works! Dan akhirnya dia terpaksa terima yang to love is to let go. Elina - erm, Uth is a very difficult man to love! Dia pun terbang pulang dengan 'kekalahan'. Lana - she can't keep on initiating everything can she?

Jadi betul ke kalau kita hanya menyerah pada takdir, cinta yang kita harapkan, orang yang kita harap akan mencintai kita, akan datang pada kita?

***

Secara keseluruhan, L.U.V.E punyai jalan cerita yang menarik dan seperti yang aku katakan di awal tadi, ianya dikuatkan oleh watak2 sokongan yang punya cerita dan ragam masing2. Salah satu ciri 'modernism' ialah complexity of narration dan dalam cerita ini, the complexity lies in the multiple plots that are tied together under the theme of love.

Satu lagi kelebihan cerita ini adalah ianya diselangi dengan unsur lagu dan juga cerita dalam cerita - kisah cinta Aduka Hadi dan Hasya. I was told that L.U.V.E is going to have a sequel. Jadi adakah kisah cinta Aduka Hadi dan Hasya foreshadows what's coming in the next book? Herm...aku tak fikir Uth romantik orangnya seperti Aduka Hadi, tapi dia boleh jadi jiwang jika diberi peluang. Lagipun, dia kan mengarang lagu buat Lana... Unsur lagu ini mengingatkan aku akan drama2 yang ditulis Shakespeare. Ada 'chorus' yang bisa jadi pencerita dan 'foreshadows' things to come. Kadang2 ia juga digunakan untuk teknik 'flashback' - jadi tak payahlah si pelakon melakonkan apa yang terjadi pada 10 tahun lepas, 10 hari lepas, atau 10 jam yang lepas.

Kesimpulan yang boleh aku buat setelah membaca L.U.V.E - Semua orang mencari cinta dan hanya yang bertuah sahaja akan menemukan ia. Tapi aku percaya semua orang pun bertuah, cuma masanya sahaja bukanlah ketetapan yang kita mampu pegang dan berkuasa atasnya. Bila cinta sudah kita temui, haruslah kita semai supaya ianya berkekalan hingga ke akhir hayat. Pencarian cinta akan mematangkan kita. Cinta adalah satu perkara yang boleh kita 'pelajari' kerana ianya ada dalam diri kita sendiri. Kadang2 orang yang kita cinta itu bukanlah yang terbaik buat kita jadi kita harus belajar untuk melepaskannya. Bila tiba tika dan saatnya, kita pasti akan menemukan cinta yang sebenar...

Wednesday, 8 October 2008

Topik Dua Minggu - Adakah hantu wujud?



Marcel Dzama's The Saddest Ghost (2004)

Masa darjah 1 dulu (selalunya waktu BM akhir sebelum balik), cikgu akan beri kami waktu untuk ke depan kelas dan bercerita. Aku ingat lagi, satu hari tu cikgu buka topik cerita hantu. Kebetulannya, beberapa hari sebelum tu aku sendiri ternampak hantu masa kat kampung melawat makcik aku. Aku jadi antara yang keluar ke depan dan bercerita - cerita pasal hantu pocong dalam kebun getah waktu senja masa aku tengah main pondok-pondok seorang diri. Aku ingat lagi imej tu. Tapi tak tahu la samada yang aku nampak tu betul hantu atau sekadar mainan mata. Rasanya memang betul aku nampak hantu pocong...

Dua-tiga hari lepas, di National Geographic channel ada satu dokumentari tajuk Is It Real? yang bincangkan pasal hantu. Ada beberapa kes haunting yang mereka siasat dengan setiap kes tu dikaji dari dua sudut berbeza - from the believer's p.o.v (selalunya dari orang biasa ke psikik) and from the sceptic's (yang guna logik untuk debunk semua bukti-bukti sedia ada). Dan kedua-dua p.o.v tu memang bercanggah.

Maka aku sediakan post ini untuk jadi forum bincang topik ni. Inilah TOPIK DUA MINGGU. It's a new feature for my blog, to make it more interactive and informative. Setiap dua minggu aku akan buka topik baru dan harap kalian dapat sumbangkan buah fikiran, pengalaman sebenar, ayat al-Quran, hadis sahih, links, artikel, gambar atau mana-mana yang relevan ikut topik.

So, untuk minggu ni, pada kalian: 'ADAKAH HANTU WUJUD?'

Kompilasi Raya

I've compiled some updates (of yours trully, me) sepanjang musim raya ni:

Spek
Orang lain sibuk shopping raya - beli baju melayu, songkok, kain samping etc. Aku buat cermin mata aka spek, finally. Setelah lama bertangguh, aku ambil pakej dari A-Look berharga RM268. Amino teman aku buat spek tu. Dia bilang aku macam pakai goggle! Rasa semacam bila pakai spek. Mula-mula tu rasa cool and stylo. Tapi lama-lama, makin nerdy aku rasa. Makin bookish. Makin weird. Well, I AM weird to begin with! Tak kisah la semua tu... sebab aku memang rabun. Aku dah lama rabun! Dulu pernah juga aku pakai spek (masa form 4)... tapi sekejap aja. Sebabnya lens selalu berminyak dari hair cream yang aku pakai dan rambut aku panjang and I was sloppy. Sekarang tak lagi sebab rambut aku cropped-style dan tak perlu pakai minyak atau gel. Kalau rambut panjang nanti, aku pakai wax aja. Dan ke-sloppy-an aku pun dah kurang sekarang ni...

Semalam ada awek Starbucks bilang (I was eavesdropping): Handsome gak dia ni pakai spek...

Hehe!

Hadiah Pak Sako 3
Mama beri aku satu borang untuk Pertandingan Hadiah Sako 3 Novel bagi Novel Nasional. Syaratnya - tulis novel Bahasa Melayu 60 000 perkataan, tarikh tutup 31 Disember. Hadiahnya lumayan, sampai RM30 000 untuk Hadiah Pertama.

Mama tanya aku nak cuba atau tak. Aku diam aja.

Prospek hadiah RM30 000 tu memang mengujakan. But being realistic... aku belum boleh menulis sebaik untuk RM 30 000 tu. I mean, my writing is not literature-ish enough to be considered as a Novel Nasional. Kerja-kerja aku bukan sastera, tapi sekadar penulisan yang biasa-biasa aja. Lagi pun naskhahnya perlu ditulis dalam Bahasa Melayu sedang aku hanya guna 70 peratus saja Bahasa Melayu dalam kerja-kerja aku. Tak cukup Melayu la... Dan perlu tulis minimum 60 000 perkataan dalam masa kurang dua bulan ni. Tak mustahil dari segi kuantiti tu, tapi kualitinya? L.U.V.E yang baru 45 000 perkataan tu pun dah makan masa setengah tahun untuk aku siapkan. And I'm not a full time writer. Aku menulis bila ada masa senggang aja. I still have my day job and other pending projects/arrangements - 143, Kiki No.5, nak speed dating, shopping, ikut acting course...

Well, maybe I'm just giving excuses...

Speed date & tourist guide course
Semalam aku jumpa Nawal. Makin sibuk dia - jadi emcee untuk majlis apa entah, ikut dressmaking class, jadi DJ sambilan @ERA, dating dengan her fellow speed daters... Sambil makan di Sweet Chat, she mentioned about the speed dating yang dia dah ikut a couple of months before. Dia ajak aku join untuk the next session. Aku tanya: will there be anyone my age? Eventhough age-wise, yang ikut speed date selalunya between 24-40 somethings. It's okay for her because she's a woman. Aku ni lelaki dan berapa ramai sangat perempuan yang dalam lingkung umur 24 yang join benda alah tu. Nawal kata: with age comes experience. Uuuu... Aku balas: okay la kalau perempuan tu tua sikit dari aku asalkan she's shorter than me. At least I don't feel like I'm dating a kakak!

Nawal berdeham.

Masa tu aku tak faham dehem Nawal. Sekarang baru aku faham mengapa... but I won't write it here.

Nawal juga cakap yang dia nak ikut tourist guide course mula November ni. Prospek pendapatannya lumayan dan masa kerjanya fleksibel. I can just quit my day job now (which I intend to by the end of this year, hopefully) and jadi tourist guide, kerja untuk a few days per week and spend the huge bulk of my free time to write! Anyways, aku kena fikir betul-betul dulu, tanya pendapat mama & papa...

Tapi, being a tour guide tu memang something different. Berapa ramai sangat yang berani buat benda tu? It's challenging. Aku memang suka sejarah, language, culture and arts yang semuanya dirangkum sebagai expertise seorang tourist guide. Boleh juga jumpa orang dari pelbagai negara, I can travel to places, improve my communication skills, bikin networking...

Hmm... menarik, kan?

Pertanyaan-pertanyaan wajib bila balik kampung
Bila nak dapat 'kerja betul'?
Tak nak kerja dengan goverment ke?
Tak ada calon lagi ke?
Ni macam mana nanti bila dah kahwin?

Aku jawab dengan senyum aja...

Thursday, 2 October 2008

Raya Special!

Untuk pembaca-pembaca L.U.V.E.,

Ini hadiah hari raya saya untuk kalian. Nak bagi duit raya, tak dapat la...ampun! Lagu-lagu dari L.U.V.E boleh kalian dengar secara eksklusif, hanya di Khutub Pingu. Kat tempat lain tak ada! Kalian boleh lihat ikon untuk Gudnite, sweet luv dan Untuk Melupakanmu di sebelah kanan, atas Cafe Marooned.

Liriknya, saya yang tulis. Melodi yang keren banget tu kawan saya yang bikin. Amerju namanya. Yang menyanyi pun, dia. Harap-harap tak lama lagi dia akan keluar album sendiri, insyaALLAH.

Anyways, ENJOY!

Wednesday, 24 September 2008

Kiki No. 5

The first chapter of my new baby is already up at http://kikinombor5.blogspot.com

THANKS!

Monday, 22 September 2008

XNormal...

Banyak perkara pelik/aneh/kurang masuk akal/paranormal/tak berapa biasa/bizzare berlaku pada aku semenjak dua menjak ni... Antaranya (bukan ikut kronologi peristiwa):

~ teringatkan Kak Ira dua-tiga hari lepas, tup-tup tadi dapat mesej dari dia yang nak hantar kad kahwin...
~ mimpi pasal Michael Phelps, tentang yang aku ada YM dengan dia dan aku mimpi dalam English.
~ mimpi pasal seekor anak kucing hitam

~ diajak couple olok-olok oleh seorang teman... Huh?

~ dapat idea cerita pasal dua helai t-shirt dan gambar broken heart.
~ dibabai oleh seseorang (yang aku tak kenal) masa aku balik makan sahur kelmarin... Eh?
~ sebab Am dan Shahrill dah tumbuh gigi geraham bongsu (sampai kena ada operation, masuk wad dan sakit yang berlarutan), aku check bilangan gigi aku. Ada 31 batang aja... Maksudnya ada sebatang lagi yang belum tumbuh! And it's my wisdom tooth! ALAMAK...
~ buka puasa di tempat-tempat mengarut seperti Pizza Hut, Lot 10, ofis...
~ mengidam air tebu
~ asyik tersenyum tak pasal-pasal

~ And oh, writer's block!

Friday, 19 September 2008

Of kemas bilik...

Aku menghadapi bad days beberapa hari ni... Entah la... mungkin sebab aku pun jahat dalam beberapa hari ni. Semua rasa aku negatif dapat - frustrated, marah, bosan, emo, indecisiveness, left-out, useless, overreaction, tak dihargai, demotivated...

I FEEL SICK!

Nak menulis pun tak ada mood sangat... Bahagian Satu 143 dah nak habis, cuma aku belum dapat menganyam naratif yang dapat sambung bab-bab finale tu. Kiki No. 5 aku baru aja mula tulis, but it was a false start.

Mungkin sebab bahan-bahannya belum cukup lagi.

Mungkin juga sebab komen (tak dapat aku nak kelaskan sama ada positif ke negatif) tentang L.U.V.E. Itu yang buat aku tak senang duduk. Agak down juga dengan komen tu. Well, maybe aku ni baru lagi... kurang pula ilmu penulisan dan tak arif dengan kehendak pembaca novel Melayu. Tapi... tak apa. Aku akan tangani komen tu secara bijaksana. Aku pun tak boleh melenting sebab pembaca dah habiskan duit mereka untuk beli L.U.V.E dan pada aku itu dah jadi lesen untuk mereka komen atau beri pendapat ikut kehendak masing-masing. Aku cuma boleh dengar/baca dan ambil ia sebagai panduan untuk baiki diri dan tingkatkan mutu penulisan yang akan datang. InsyaALLAH. (cik hana & hairi, thanks! :))

Atau mungkin juga bilik aku ni terlampau semak. Habis kusut fikiran aku! Agaknya sebab tu la aku tak dapat fokus untuk menulis.

Makanya, tadi siap solat Jumaat aku terus kemas bilik. Siap rearrange semua barang dalam bilik ni. Masuk tiga bulan aku pindah ke sini, dah tiga kali aku buat room improvement. Itupun pindah letak barang-barang asas aja - katil, buku-buku, kotak barang, ruang menulis. Aku ingat nak beli rak khas untuk simpan buku yang bertimbun. Laptop pun kena ada mejanya supaya senang aku nak menulis. And I need a wardrobe to put all my clothes!
Sekarang, dah lapang sikit bilik ni. Lepas ni aku kena lipat kain baju yang menggunung entah berapa minggu dah.
Aku rasa nak decorate bilik ni - pasang tirai kat pintu, gantung poster, cat(?)...
Rasa macam nak raya pula! Memang la dah nak raya pun... tapi nanti aku balik kampung. Bukannya nak beraya kat dalam bilik!

I need a life...

Monday, 15 September 2008

Cerita 35 Dua

C'est bonne! Sebutnya say bong. Maksudnya it's great! Begitu kata Sally si blonde celup yang baru pulang bercuti dari Paris. Coklat oleh-olehnya untuk aku. Harganya RM10 saja. Aku tanya sebab pelik, "France kan pakai Euro?"

Saturday, 13 September 2008

Cerita 35 Satu

Mulai hari (malam) ini aku akan post Cerita 35 - cerita pendek & kontot aka certot. Sufian Abas & Nizam Zakaria sedang gigih bikin koleksi cerita sebegini di Facebook. Ringkas, economical, lucu, stylo dan bukan mainstream - aku suka. Aku pun nak cuba. Versi aku, naratifnya dibina daripada maksimum 35 patah perkataan saja. Aku cabar kreativiti aku untuk berlegar dalam limit 35 patah kata itu.

Dan aku baru mencuba. Aku post Cerita 35 kalau tak sibuk dengan 143 atau Kiki No. 5 atau kerja atau bila-bila yang aku ada idea.

Jadi, ini Cerita 35 yang pertama:


"Dia dah mati," kataku pada housemate. Sakitnya sudah dua minggu. Aku yang doa dia dimudahkan. Lebih baik begitu. Lama dia terseksa - tak makan, minum pun. Dan tadi dia mati. Terus, "Aku tak mahu kucing lagi."

Wednesday, 10 September 2008

Aku?

Tadi aku berbuka puasa ramai-ramai dengan ex-matrix friends masa di Asasi dulu. Ada aku, Danial, Nizam, Usin (and his wife, Alimah) dan Afif. Kami berkumpul di Carls Jr. Mid Valley. Danial yang arranged semuanya.

Dan terbuka la macam-macam cerita dan updates dari kawan-kawan aku:
- Danial dah bertunang dengan Haslina
- Nizam dah bertunang dengan Af
- Usin bakal jadi bapa, Alimah dah mengandung dua bulan kot?

- Aku, single... Well, Afif pun

Kami semua sebaya, umur 24. Sama-sama satu Asasi, sama-sama satu cube di Kolej 11. Tapi tengok la betapa bezanya jalan hidup kami.

- Danial baru habis praktikal, tunggu konvo untuk ijazah Civil Engineering dari Unisel DAN BARU BERTUNANG
- Nizam tinggal satu semester lagi untuk habiskan Master di UM, DAN BARU BERTUNANG
- Usin dah kerja pangkat tinggi kat kilang, Alimah mula housemanship lepas Raya ni - THE NEWLYWED, what more can I say?
- Afif jadi Project Engineer, sibuk dengan contract dekat Pavilion - OK, single macam aku juga. Tapi dia tak kisah pun!

- Aku? Baru publish L.U.V.E., cerita tentang orang bercinta. Tapi entah sampai bila status single tu nak melekat dengan aku... DAN AKU AMBIL KISAH!

Monday, 8 September 2008

L.U.V.E ON SALE NOW!

ALHAMDULILLAH...

That's all I can say right now.

But what say you (of
L.U.V.E), my dear readers?

Tuesday, 2 September 2008

In Alia's words...

A novel review: L.U.V.E. of ... confessions(pingu Toha's L.U.V.E. novel review)Why is it so hard to express your utmost true feelings to another person closest to you (be it your parents, best friend(s), worst enemy or a most loved/adored/admired/respected person)?Why is it much easier to express it to a non-human being, e.g. your pet(s), diary, voice recorder, wall (I'm not talking about facebook's or any social networks' wall), etc.?Feelings and confessions.They are something. Something that is not taught in schools, but is often discussed - a discourse, may it be an open discussion or a closed one; feelings are exchanged from one person to another, or perhaps even to other alternatives such as the aforementioned. L.U.V.E. Confessions of lovers' experiences in love (and out of love). Fictitious or not, it is up to the reader to judge. A good read nonetheless. Comical and it is surprisingly ironic that there are people like the characters in the novel - reaching out and trying out to reach each other's love, in many ways.
nhams

Saturday, 30 August 2008

Hehe...

Nuff said...

SELAMAT HARI MERDEKA KE-51, Malaysia.

Dan Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak.

Friday, 29 August 2008

Well...

Auguste Rodin's The Thinker (1902)

It ALMOST happened TWICE yesterday. Pertamanya, sampai di stesen LRT, aku jadi pelik. "Apahal ramai sangat orang nak turun ni?"
Aku jenguk keluar - Masjid Jamek.
"Hmm... bukan ni ke tempat aku kena turun?"
"Eh, ye la!"
Terus aku tersedar. Mengelamun punya pasal, nyaris terlajak stesen! Nasib baik orang lain tak perasan. Aku pun berlagak ala-ala gentleman, beri laluan kepada orang lain dulu. Ai~

Malam pula, dalam perjalanan balik... Di Masjid Jamek juga. Tunggu punya tunggu, sampai juga tren. Sempat aku mengerling ke papan maklumat elektronik - DESTINASI KELANA JAYA.
"Eh, tren ni tukar trek ke?"
Aku tengok sekeliling dan sedar.
"Oh, I'm on the wrong side..."
Terpaksalah aku pura-pura tertinggal barang dan (kononnya) berlari keluar stesen. Padahal aku menyorok belakang tiang aja! Ai~

Teruk juga penyakit 'lupa dunia' aku ni!

Banyak sangat berfikir/mengelamun/angan-angan/what-if!

Pasal kerja - aku dapat offer untuk transfer ke The Gardens, tukar ke department yang lebih corporate.Pasal L.U.V.E - betapa 'cuak'nya aku nak tunggu kelahiran baby sulung aku ni! Entah apalah reaksi pembaca...
Pasal 143 - baby kedua yang baru dalam proses... foreplay?Pasal cermin mata - nak buat ke?
Pasal bulan puasa yang akan datang - rancangan terawih, nak beli sirap buat buka puasa, menu harian...
Pasal gaji - nak tolak duit sewa, duit laptop, PTPTN, nak shopping, nak beli buku...

Pasal cinta - hmmm...
Ai~

Tuesday, 26 August 2008

Countdown to L.U.V.E

Seminggu lebih lagi, L.U.V.E akan berada di pasaran. Apa perasaanku?

Bercampur-baur, membuak-buak, menggelodak.... Ada gembira. Overexcited. Ada sedih. Ada takut. Ada harapan. Ada rindu. Ada terkilan. Ada rasa sangsi...

Actually I don't really know what I am suppose to feel right now! I don't even know how to feel those feelings!

Syukur itu sudah pasti. Tapi cukupkah sekadar itu?

Ada lagi rasa yang menggasak, mengatakan: I can do better than this! Dan sememangnya manusia itu tak akan pernah puas. Turunkanlah satu Kinabalu emas pun, dua Everest lagi mahu dimintanya. Tak pernah cukup!

Pengkritik dalamanku pula akan terus menggeletek rusuk dengan: Mana noktah? Best sangat ke ayat tu? Apsal pulak watak tu macam tu? Mana details? Buka perenggan baru! Tak kan jadi camtu? Macam haram je cerita ni! Ko ingat ko best sangat?

Yang mampu aku jawab: Sabar aja...

Lalu aku menulis lagi. I need something to occupy my mind other than L.U.V.E. Aku juga membaca. Apa-apa saja yang boleh bawa aku lari dari L.U.V.E.!

Terus pengkritik dalaman mengingatkan: 8 September... 8 September... 8 September...

ARGHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!! (Sila jerit sambil merujuk kepada lukisan di bawah)


Edvard Munch's The Scream (1893)

Saturday, 23 August 2008

Friday, 22 August 2008

Saturday, 16 August 2008

Akan datang...

The Love. The Other Girl. The Old Flame. The Other Guy

Untuk sekian waktu, Uthman Huzir, si pekerja di kedai buku sukar menentukan pilihannya! Sama ada untuk memilih The Love atau The Other Girl ataupun The Old Flame. Semuanya membelit Uthman Huzir, dan memutarkan hidupnya 360° secara total. Apa yang berlaku, bukan pintanya!
Dia hanya mendambakan The Love, sepenuh cinta. Namun keadaan semakin sulit, masih ada The Other Girl dan The Old Flame... dan dirinya sendiri. Dilemanya berterusan, The Other Girl mengejar dia; The Old Flame inginkan dia kembali; The Other Guy mahukan The Love.
Lalu bagaimana?
Namun untuk ‘I love you’? Jawapan yang pasti untuk The Love. Tapi....
+ + + + + +
Benarkah penulis lelaki menyembunyikan rasa cinta dalam tulisan mereka? Pernyataan itu tentunya salah sekiranya anda membaca romantis-komedi L.U.V.E dari hati seorang Pingu Toha!

Tuesday, 12 August 2008

Polka dot Ungu

Hitam rambut kita
Tak sama hati
Kau punya merah
Dan aku biru
Violet yang satu

Antara mimpi cita
Kita sendiri
Warna kan berubah
Pelangiku
Polka dot ungu

Berdiri di puncaknya
Usah ragui
Aku di bawah
Menunggu
Lambai padaku

Menari dalam awan
Tak peduli petir dan hujan
Lena dalam taman
Berselimut bintang kayangan

Hidup itu pilihan
Kau mengerti
Kau ketahui
Mentari, bulan
Silih ganti
Bukan ilusi
Dan kehidupan
Datang, pergi
Itu realiti

Monday, 4 August 2008

Lana Lang

Kau dambakan Clark Kent
aku dalam bayang-bayang
aku tak bisa terbang
aku hanya orang biasa
Siapalah Clark Kent
aku tak gentar kryptonite
aku kan orang biasa
siapa dapat menghalang
Oh Lana Lang
Lari bersamaku
ke langit jingga
untuk malam rindu
dalam cintaku
engkaulah jiwa
engkau yang satu
Oh Lana Lang
Buka mata olivemu
Lihat dalam hatiku
Betapa aku mahu kamu
Betapa aku cinta kamu
Aku takkan jadi Superman
Jadi...selamatkan aku
Oh Lana Lang

Sunday, 3 August 2008

Comment from a Puteri

This is what my friend, who have read L.U.V.E., has to say about my first (upcoming) novel:

***

Hye Halim,
please don't be mad at me. I know I've promised you this for a very long time.
Here's the moment of truth. I really2 like ur writing. U've made me laugh, u've made me cry and u've even made me mad with this piece. I like ur style of writing. It reflects ur ability to be flexible. And for the past months that I've known you, I didn't realize how you could be such a romantic. U've mustered all your effort to have all emotions possible in the main character and I salute you for that.
I also admire all the facts that u've put in. It shows that u've read alot and u made ur homework. Well, except the Kill Bill Trilogy thingy, Hehe.
But, this is the criticism part. I hope u're not hurt when I say this. This piece for me, is way too smart for Malaysian readers. With the very limited Malay who reads our local novels, I'm afraid they won't understand some of the things u're talking about. Like alice in the wonderland; why would u insert it in ur writing? what n where is the literature? to me, it doesn't reflect the main issue you're talking about in the novel. the novel of course is about love, but alice? where's the relevance? God knows how many times people have asked me what a certain book is talking about. Even when they are written in Malay. Since u've put in too many English phrases, I doubt they'll get what u're trying to say. (No offence to anyone, it's just pure criticism)
I've read so many short stories and I've read classical and contemporary lit. Most of the times, they have a reason of motive to why they highlight certain things. And that's the part that I don't get. What's the point? If you analyzed other literary works that has to do with love then it's all perfect. I would love it if everything that u address in ur story has a link to the main issue; love. Like the fact that you had Yyvonne and Alan in your story. It served a purpose about love, right? Something similar to that.
Other than that, darling, I really2 love your story. Hope it's gonna be a huge success. I am proud to be a friend of yours and I will remain to be your loya fan (of writing, of course). Hehe..

***

Thanks very much, pet!

Saturday, 2 August 2008

Sekarang...

Sekarang aku tahu rasanya merindu...
Aku sedang mengharap
Kalau kita tak dapat apa yang kita rasa kita akan dapat
Tak layakkah aku untuk dia?
Kalau aku terus mengharap
Dapatkah aku dia?

Tak akan aku terus saja mengharap...

Wednesday, 9 July 2008

L

Tonight, my sis' fiancé-to-be is taking my parents out for dinner to discuss about their engagement.

WOW!

She's just 21...

But Papa tak kisah. Mama pun memang sedia faham dengan adik aku yang seorang tu.

Bakal tunangnya, Khairul datang & siap tolong adik aku memasak lagi!

Harus hujung tahun ni juga diorang nikah...

Matt cakap: dah ada jodoh tu ok la

Hmm...

Dan sejak semalam aku asyik teringat L. Perempuan yang aku jumpa hanya dua kali dalam bas U72.

Dah hampir setahun...I've never seen her again.

Tapi aku masih teringatkan dia.

L...

I think I love her. Walau aku tak tahu pun nama sebenar dia...

Kalaulah aku tak pengecut sangat dulu!

Tapi kalau betul jodoh aku dengan dia...hmm...

Tuesday, 8 July 2008

Of brownies...

Yesterday,

I had cheese brownies from Secret Recipe for brunch.

I had walnut brownies for dinner too.

My colleague, Sue cakap: Alah, kalau nak makan tu, makan je! Nanti kempunan...

Lepas tu ada lawak pasal aku kena langgar and sebelum menghembuskan nafas terakhir, aku sebut: Brr...Brr..

Sambung Azira: BRA!

Dan ada lawak-lawak lain lagi kemudiannya.

Sekarang, teringin nak makan ayam goreng...hmmm.

Wednesday, 2 July 2008

Comment From a Friend

This is a comment from Hayyan, my ex-schoolmate on L.U.V.E

***

Salam.
sowila lambat bg komen...actually dah abes bace novel ko mgu lepas tp aku malas nak online hehe.overall ok,but u know..it just not my type hehe..jiwang2 ni aku kureng sket..aku
lebih suke berangan dgn harry potter..bace 1000 kali pon xpe hoho..

apepon,pada pendapat aku novel ko lebih baik dari novel2 picisan ahadiat akashah
yg hanya aku bley layan maser skolah rendah dulu..mmg beratus2 kali maybe beribu2 kali
lebih baik coz walaupon bahasa rojak byk ko gunakan,tapi ada elemen2 intelektual di situ..
dan elemen2 itu cukup byk utk sebuah novel cinta.tahniah,kerana tidak meminggirkan ilmu.

aku raser uthman huzir tuh lebih kepada diri ko sendiri sbb dia suka membaca dan minat pada kerja2 seni..n ko pon keje kat kedai buku tersohor sama cam dia..
itula ko yg aku kenal dulu dan skang..ade la sedikit ngko dlm uthman huzir hehe..

ermmm..aku nak tye sket..filem LOVE tuh filem zaman dahulu kala atau zaman moden atau campuran kedua2nyer??coz dalam latihan lakonan yg terakhir aku tak dapat bayangkan macam mana hasya boleh menari2 atas dahan pokok ceri..it sounds weird,tp kalo dalam teater berlakon mcm tuh kire ok.ini komen ikhlas dariku,so jgn amik ati..tp bab2 maser latihan lakonan tuh aku tak cube utk menghayati dgn mendalam kerana ianya terlalu jiwang pada diriku ini hehe..tp jgn risau, tak ramai org mcm aku..u know me hehe..

bacaan aku terhenti-henti berhari2 utk bab2 awal novel ko ni..tp stat bab uth balik kampung
aku berjaya abeskan ke garisan penamatnyer..bukan sbb memaksa diri utk habiskan,but i juz want to know what will be next,next, n next..so kesimpulannye pada aku,bab2 awal agak membosankan tp stat pertengahan smpai akhir thumbs up!

tp aku raser agak geli geleman bile membaca nama aku sndiri..i couldn't go on with that haha.raser nak termuntah..agaknyer sbb nama hayyan tuh aku raser exclusively my name coz seumur hidup ni aku xpenah lagi jupe org nama hayyan..nama Jabir bin Hayyan dalam buku teks sejarah form 4 tuh aku bley terima lagi!

kalo sasaran ko insan2 berumur 23 thn ke bwh, novel nih boleh dijual..dan juga utk insan2
yg masih mencari2 makna cinta,ia mmg sesuai..lgpon tajuk dia dah cukup catchy beb..pandai ko pilih tajuk hehe

novel ni sedikit sebanyak menunjukkan kita jln utk membuka hati pada cinta..
untuk memberi peluang kepada diri sendiri untuk mencintai dan lebih penting lagi
untuk dicintai,utk menerima cinta..mmg rmi org yg sukar menerima cinta..
it so damn hard to fall in love..salah sorgnyer aku..so aku fahamla uth tuh haha
ceh..terjiwang plak gue!

anyway,thanks for giving me this golden opportunity to read your first 'golden piece'..
n tahniah kerananyer..apepun bile launching jgn lupe invite aku ek..
can i have a free copy plezzz heheh??TQ =)

p/s:
asal ko kate citer dia cam citer penagih dadah yg kite berlakon maser drjah 4 dulu?
xde pon,ko tipu ekh??ke ada buku baru??..
anyway,dlm byk2 watak,aku sukekan violet..wild,but innocent haha

***

THANK YOU VERY MUCH!

Friday, 30 May 2008

Moving on...

Virginia Woolf pernah cakap and I quote:

A woman must have money and a room of her own if she is to write fiction.
Of course la I'm not a woman but I do write fiction.

I have the money.

And soon a room of my own.

Then I can write.

So I am moving out so that I can move on.

And write fiction.

I can't wait!!

Thursday, 22 May 2008

Pasal L.U.V.E

'Nuff said...

L.U.V.E sudah dihantar ke Jemari Seni Publishing!

Alhamdulillah...

Monday, 19 May 2008

The song that inspired L.U.V.E

Here I am, everyday, since you said, you'd come again
But it's not fair, 'cause you're not here
I wait in vain but nothing has changed
I'm a flower soaking in the rain
If I could wish one thing, I'd hear you call my name

So when will I see your face again?
When will you touch my life again?
When will I breathe you in again?
I think I love you
Will I see your face again?

Little things, like the way
she looked at me a certain kind of way
Tell me girl, where are you now?
Because I don't know how much longer I can wait
I'm a dreamer waiting for the sun
When you call my name I know my life's begun
Tell me girl

When will I see your face again?
When will you touch my life again
When will I breathe you in again?
I think I love you
Will I see your face again?

You know that all my life I've been waiting
Waiting for someone, someone like you to love me
You can't come by like an angel into my life
and then fly away
Fly away

When will I see your face again?
I've only seen you once my love
When will you touch my life again?
I want to see you twice my love

When will I breathe you in again?
I think I love you
When will I see your face again, my friend?
I think I love you
When Will I See Your Face Again?
(COPYRIGHT: Jamie Scott & The Town)

Friday, 16 May 2008

All about L.U.V.E

Hmm...

L.U.V.E is my very first novel. It's a love story.

Me? Being oh-so-cynical about love... And I'm writing a love story! Hah!

Well, here's the synopsis:

The Love. The Other Girl. The Old Flame. The Other Guy.
Semuanya membelit Uthman Huzir, memutarkan hidupnya 360°. Tapi dia yang meminta – mungkin bukan untuk semuanya, serentak! Hanya untuk The Love.
Tapi ada The Other Girl, The Old Flame dan The Other Guy juga.
...Dan dirinya sendiri.
Antara The Love atau The Other Girl atau The Old Flame.
Dia mendambakan The Love, sepenuh cinta.
The Other Girl mengejar dia. The Old Flame inginkan dia kembali. The Other Guy mahukan The Love.
Untuk ‘I love you’. Jawapan yang pasti untuk The Love. Tapi...

And I expect this to be at the back of the novel. No changes, please! Huhu!

Thursday, 1 May 2008

The Who

Siapa? pingutoha
Umur? 24
Jantina? Lelaki
Pekerjaan? Penulis (if you can call that work)
Status? Single and available (promo wajib!)

Saya baru nak bertatih dalam bidang penulisan. Novel pertama masih dalam proses. Maklum balas pihak publisher menggalakkan.

Jadi saya diberi tempoh sampai hujung Jun untuk kerjakan final draft L.U.V.E.

Dan tangan memang sentiasa gatal nak menulis.

Eh, memang betul-betul itchy pula!

Okay, back to my writing then...

WISH ME LUCK!