Aku?

Tadi aku berbuka puasa ramai-ramai dengan ex-matrix friends masa di Asasi dulu. Ada aku, Danial, Nizam, Usin (and his wife, Alimah) dan Afif. Kami berkumpul di Carls Jr. Mid Valley. Danial yang arranged semuanya.

Dan terbuka la macam-macam cerita dan updates dari kawan-kawan aku:
- Danial dah bertunang dengan Haslina
- Nizam dah bertunang dengan Af
- Usin bakal jadi bapa, Alimah dah mengandung dua bulan kot?

- Aku, single... Well, Afif pun

Kami semua sebaya, umur 24. Sama-sama satu Asasi, sama-sama satu cube di Kolej 11. Tapi tengok la betapa bezanya jalan hidup kami.

- Danial baru habis praktikal, tunggu konvo untuk ijazah Civil Engineering dari Unisel DAN BARU BERTUNANG
- Nizam tinggal satu semester lagi untuk habiskan Master di UM, DAN BARU BERTUNANG
- Usin dah kerja pangkat tinggi kat kilang, Alimah mula housemanship lepas Raya ni - THE NEWLYWED, what more can I say?
- Afif jadi Project Engineer, sibuk dengan contract dekat Pavilion - OK, single macam aku juga. Tapi dia tak kisah pun!

- Aku? Baru publish L.U.V.E., cerita tentang orang bercinta. Tapi entah sampai bila status single tu nak melekat dengan aku... DAN AKU AMBIL KISAH!

18 comments:

Mirip said...

24 is still young for man.:)

pingu Toha said...

well, maybe... Mungkin juga saya late-bloomer...

qaulah noer said...

Salam.
Salam Ramadhan kareem.
Can't wait to read your mind.
Maksudnya untuk seorang penulis karya adalah fikiran.

pingutoha said...

Then read L.U.V.E hehe!

Honey Bee said...

Salam..
Bila fikir soal single nie memang takut.. So lebih baik tak yah dok pikir sangat.
Just remember..kita merancang sesuatu yang dirancang..
Is it?

childlike84 said...

life is about u taking control ur own destination. Of course being single doesnt mean u are not a hot stuff. maybe single-ton hood means nobody have what it takes to melt us down?LOL~ cheers=)

~ctFadH~ said...

hurm...
dunno much..
just dat 4 me, evrything dat happens
in our life, do hv it own reason n it is up 2 us 2 figure out wuts the best 4 us..

ttg cinta, hati, someone 2 hold on to n share d same feelings.... its not dat easy 2 find the 'real' one...
honestly, i think, evryone dserve someone... n u too encek pingu...
its just d matter of the right time n the right person...

gudlak encek pingu.. =)

Pingu Toha said...

The right person, at the right time... How to get such a perfect combo?

Well, saya tak blh fikirknnya sgt & tak blh TAK fikirknnya langsung...

~ctFadH~ said...

yup...
sy stuju...
encek pingu patut fkir but tidak
keterlaluan...
perancangan masa depan penting...kn??
sperti yg encek pingu kate
'kerja cinta kn memang amt sukar dimengertikan'....=)
so, follow ur instinct n HIS guidance....~~

SiTi sUhaili sAriF said...
This comment has been removed by the author.
SiTi sUhAiLi Sarif said...
This comment has been removed by the author.
SiTi sUhAiLi Sarif said...

salam
sy ade bg shout n in case u x prasan
wat a small world
alimah is my senior(maahad hamidiah)
hr 2 pegi x walimah die dkt shah alam
sy pegi n entah2 kite ade t'serempak
sy baek dgn die n adik die
spupu sy pn kwn usin n kak alimah
syukri syazwan tp xtaula kalo awk knl die ke x

btw,all d best 4 ur new n 1st masterpiece
all d best 4 d next work
sy x bace lg
erm i think it's a good reason to buy n read ur book since u r my kwn kpd kakak kwn sye..hehehehhe
then blhla sy mtk kak alimah amik ur otograph

abt jodoh n single n everthing,2 sume rezeki masing2
dun wori 2 much abt tat
she's myb 1 of ur fans(peminat novel u)
n myb by being an author,it seems lke ur path 2 lead 2 find ur soulmate
Allah knows
hahaha,kebetulan plak,sy tgh dgr lagu kasihku amanahku by inteam
tryla dgr
lagu ni sesuai utk tema entry ni =)
insyaALLAH,kalo de jodoh x kemana
sy tggu frm kak alimah abt ur walimah ok.hehhehehe
all d best n keep on searching

pingutoha said...

Usin tu ex-roomate/hsemate sy dulu... Mmg kecik dunia ni ya! Alah...dh kantoi la rupa sy camne ni! Ingatkn nk remain anonymous...hehe! Anyways, salam perkenalan!

TERIMA KASIH atas saranan you guys. Mmg sy kna byk sabar lg ni...insyaALLAH.

shoutul said...

hi mr.pingu!
saya dah dapat i copy of ur L.U.V.E from JS, tp x baca lg coz xde masa. Tomorrow cuti nuzul quran, hopefully boleh la belek2 sikit...

Saya agak terkejut baca n3 ni, sbb saya ingat orang lelaki tak amik kisah pasal jodoh ni. I'm having the same prob, sampai tahap rasa dah tak larat nak dengar pasal kawan2 nak bertunang or berwalimah.

Makin difikir, saya rasa makin tersisih. Akhirnya, sekarang saya bertekad, nak buat tak tahu jer, but at the same time, I'll keep on praying to Allah supaya diberi kesabaran dan dikurniakan pasangan yang terbaik buat saya...

Anyway, congratulation for ur L.U.V.E, nnti dah habis baca mungkin saya akan review di blog.

Ramadhan kareem, mr. Pingu!

pingutoha said...

shoutul,

itu yg sy rasa dgn tepat skali - TERSISIH.

Tp, tape la...mungkin mmg blum jodoh lg atau yg sememangnya sy blum sedia atau blum layak utk dpt that someone special tu.

Anyways...biar la dlu...

Sy pn blum cukup sifat nk jd suami org...hehe!

keceQ said...

i agree wit mirip..
for me 24 years 'young' is still really2 muda..regartless 4 girlz2guys..
sebuah percintaan & perkahwinan belum menjanjikan kebahagian...
i'm BIG fan of HLOVATE,so i'll try to read your karya plak when i free..
it's a promise

susaki said...

hmm...susah nak ckp pasal jodoh nie...if we in love someone dia taknak kite lak n ada org nak kite tapi kite tak leh trime org tu lak...mcm complicated kan...tapi hidup mmg mcm tu...kita serah semuanya pada DIA moga ALLAH percepatkan jodoh kita..tapi kene usaha gak..saya pon tak mo tggu lama2...rimas....hehehehe...tapi colan2nye...i want my husband as a friend,brother, lover n husband..dah jumpa tapi dia tak suka kita lah..dia anggap kita mcm adik lak...hehehe...pasrah,tawakal semua ada...

aya-takenouchi said...

mr pingu!~
toing..toing...=P
rilex la...adenya jodoh tu nanti...dont worry be happy!~