Wednesday, 8 October 2008

Kompilasi Raya

I've compiled some updates (of yours trully, me) sepanjang musim raya ni:

Spek
Orang lain sibuk shopping raya - beli baju melayu, songkok, kain samping etc. Aku buat cermin mata aka spek, finally. Setelah lama bertangguh, aku ambil pakej dari A-Look berharga RM268. Amino teman aku buat spek tu. Dia bilang aku macam pakai goggle! Rasa semacam bila pakai spek. Mula-mula tu rasa cool and stylo. Tapi lama-lama, makin nerdy aku rasa. Makin bookish. Makin weird. Well, I AM weird to begin with! Tak kisah la semua tu... sebab aku memang rabun. Aku dah lama rabun! Dulu pernah juga aku pakai spek (masa form 4)... tapi sekejap aja. Sebabnya lens selalu berminyak dari hair cream yang aku pakai dan rambut aku panjang and I was sloppy. Sekarang tak lagi sebab rambut aku cropped-style dan tak perlu pakai minyak atau gel. Kalau rambut panjang nanti, aku pakai wax aja. Dan ke-sloppy-an aku pun dah kurang sekarang ni...

Semalam ada awek Starbucks bilang (I was eavesdropping): Handsome gak dia ni pakai spek...

Hehe!

Hadiah Pak Sako 3
Mama beri aku satu borang untuk Pertandingan Hadiah Sako 3 Novel bagi Novel Nasional. Syaratnya - tulis novel Bahasa Melayu 60 000 perkataan, tarikh tutup 31 Disember. Hadiahnya lumayan, sampai RM30 000 untuk Hadiah Pertama.

Mama tanya aku nak cuba atau tak. Aku diam aja.

Prospek hadiah RM30 000 tu memang mengujakan. But being realistic... aku belum boleh menulis sebaik untuk RM 30 000 tu. I mean, my writing is not literature-ish enough to be considered as a Novel Nasional. Kerja-kerja aku bukan sastera, tapi sekadar penulisan yang biasa-biasa aja. Lagi pun naskhahnya perlu ditulis dalam Bahasa Melayu sedang aku hanya guna 70 peratus saja Bahasa Melayu dalam kerja-kerja aku. Tak cukup Melayu la... Dan perlu tulis minimum 60 000 perkataan dalam masa kurang dua bulan ni. Tak mustahil dari segi kuantiti tu, tapi kualitinya? L.U.V.E yang baru 45 000 perkataan tu pun dah makan masa setengah tahun untuk aku siapkan. And I'm not a full time writer. Aku menulis bila ada masa senggang aja. I still have my day job and other pending projects/arrangements - 143, Kiki No.5, nak speed dating, shopping, ikut acting course...

Well, maybe I'm just giving excuses...

Speed date & tourist guide course
Semalam aku jumpa Nawal. Makin sibuk dia - jadi emcee untuk majlis apa entah, ikut dressmaking class, jadi DJ sambilan @ERA, dating dengan her fellow speed daters... Sambil makan di Sweet Chat, she mentioned about the speed dating yang dia dah ikut a couple of months before. Dia ajak aku join untuk the next session. Aku tanya: will there be anyone my age? Eventhough age-wise, yang ikut speed date selalunya between 24-40 somethings. It's okay for her because she's a woman. Aku ni lelaki dan berapa ramai sangat perempuan yang dalam lingkung umur 24 yang join benda alah tu. Nawal kata: with age comes experience. Uuuu... Aku balas: okay la kalau perempuan tu tua sikit dari aku asalkan she's shorter than me. At least I don't feel like I'm dating a kakak!

Nawal berdeham.

Masa tu aku tak faham dehem Nawal. Sekarang baru aku faham mengapa... but I won't write it here.

Nawal juga cakap yang dia nak ikut tourist guide course mula November ni. Prospek pendapatannya lumayan dan masa kerjanya fleksibel. I can just quit my day job now (which I intend to by the end of this year, hopefully) and jadi tourist guide, kerja untuk a few days per week and spend the huge bulk of my free time to write! Anyways, aku kena fikir betul-betul dulu, tanya pendapat mama & papa...

Tapi, being a tour guide tu memang something different. Berapa ramai sangat yang berani buat benda tu? It's challenging. Aku memang suka sejarah, language, culture and arts yang semuanya dirangkum sebagai expertise seorang tourist guide. Boleh juga jumpa orang dari pelbagai negara, I can travel to places, improve my communication skills, bikin networking...

Hmm... menarik, kan?

Pertanyaan-pertanyaan wajib bila balik kampung
Bila nak dapat 'kerja betul'?
Tak nak kerja dengan goverment ke?
Tak ada calon lagi ke?
Ni macam mana nanti bila dah kahwin?

Aku jawab dengan senyum aja...

6 comments:

lieawulf said...

halim, i think u ought to try it out (Pak Sako thingy). altho it's not 'literature-ish', i think ur writings could be categorized as pop-lit kot or something like a 'chic-lit' :D chaiyok!

Pingu Toha said...

oh, thanks for the encouragement! but i'll try for it the next time around...when i am ready. insyaALLAH.

aidanurhidayahhussein said...

pingu,

nak tanya...maybe am a bit slow tak kisah la..but speed dating tu what is it actually?

nzard said...

the only chic-lit i like is by sophie kinsella's so if yours is liken to a chic-lit then, i'm definitely.......

nzard said...

spek--> rasa gross bila aku baca about ur greasy hair!
nawal--> so, she's really a dj@era. when my fren told me i couldn't confirm it since i didn't listen to era.
tourist guide course--> wow, sound interesting! tak terpikir plak aku. rite now, aku cuma pikir to travel via bila aku sambung master oversea jela. tu pun ntah bila tercapai.
speed dating-->Speed dating is a formalized matchmaking process or dating system whose purpose is to encourage people to meet a large number of new people.[Wikipedia]
pertanyaan wajib bila blk kpg--> jawab je "it's non of ur f___king bussiness!" LOL! (just kidding!)

alia said...

(ROTFLOL) good luck m8!