Saturday, 22 November 2008

Giteww...

Tagged!



I have just been tagged by Naz...! =)

Rules:
1) Take a recent picture of yourself or take a picture of yourself right NOW!
2) DON’T change your clothes, DON’T fix your hair…just take a picture.
3) Post that picture with NO editing.
4) Post these instruction with your picture.
5) Tag 10 people to do this

10 people to be tagged:
1) Am
2) Shahrill
3) Nimania
4) Nzard
5) Cik lana
6) Alia Zul
7) Alia Sallehudin
8) Kak Wan Amalyn
9) Cik ctfadh
10)Cik achik

Tuesday, 18 November 2008

Copy-n-paste review dari Kakwan n Nawwir

Aku ingin berkongsi rasa dengan mereka yang sudi tentang buah tangan si Pingu Toha ini, judulnya L.U.V.E. Aku ingin kita sama sama menerokai dan menyelami erti love dalam L.U.V.E . Si Pingu ini membuat L.U.V.E. dengan penuh emosi. Jom kita jelajah.



Membaca L.U.V.E. umpama meneroka satu alam cinta yang berbeza dari biasa, aku suka cara penulis mengekspresikan love dalam molekul – molekul emosi dengan kaedah penulisan kreatifnya (bagi piawaian aku) begini. Ia bukan tentang love semata-mata tetapi kepelbagaian yang mencakupi hati, perasaan, dan macam macam lagi. Nak tau lebih? Kena baca sendiri la.



Sedutan



"You ni comel la!Tak, bukan sebab tur. Pertama kali I laid my eyes on you , I tahu I suka you. I knew I wanted you. I selalu dapat apa yang I nak." Vee melirik senyum nakal.

Perempuan psycho! Patut ker aku lari sekarang?

……………

Aku berkira-kira untuk menjawab soalan itu sepintar mungkin. Tapi sambung Vee lagi , "Tak boleh ke perigi cari timba? Kalau tak, macam mana kita nak tahu yang perigi tu ada air atau dah kontang? Macam mana nak tahu airnya jernih atau keruh?" - ms 87



As if I didn't know that…. Dan aku terbersin. Dan lagi. "But… she's still a mystery. Macam Mariana Trench, jurang laut paling dalam kat dunia…. Lagi aku selam, lagi gelap… tak tahu bila boleh sampai ke dasar. Macam angkasa lepas… tak ada penghujung, sejauh mana pun aku rentas." - ms 160



Cinta punya segala emosi. Tapi yang saya rasa sekarang ialah kekeliruan. Tak mungkin awak dapat letakkan diri awak di tempat saya sekarang. Awak tak akan faham apa yang saya alami. I'm hurting myself just thinking about it. You'll hurt even more. ……….. - ms 109



"Violet…." Mendatar daripada aku. Dalam warna suara yang kelabu Vee bertanya, "What's wrong with you?" - ms 98





Kenapa aku bawa sedutan sedutan ni. Kerana aku nak tunjukkan gaya bahasa penulisan si Pingu Toha yang membuatkan aku ladi love dengan L.U.V.E.



Aku jadi suka dengan L.U.V.E kerana bahasanya – Menarik (Interesting), - Fresh (segar), bagiku cara penulisan begini merupakan satu anjakan paradigma positive - simple tapi penuh makna. – walaupun ayatnya ringkas, ianya padat, tepat, mudah dihadam, tidak membosankan dan menarik. Aku jadi senyum sorang-sorang tika melayan L.U.V.E .



Bagi pengemar novel yang sukakan kelainan dalam bacaannya, aku syorkan bacalah L.U.V.E, aku pasti kalian tidak akan kecewa. L.U.V.E. amat sesuai untuk bacaan santai, tidak memberatkan dan kalang kala akan membuat anda tersenyum sendirian.



Bila aku baca L.U.V.E. aku jadi teringatkan Shakespeare; atau aku nak samakan si Pingu dengan Shakespeare (huhuhuuuu khayalan melampau…!!). Terokailah L.U.V.E.



Bintang? Seberapa banyak bintang dilangit, kiralah kalau larat.





p/s: Wan, sorry nawwir dah ambil ruang yang agak panjang untuk L.U.V.E.

And I also dedicate this L.U.V.E to all my cyberspace best friends.

Tuesday, 4 November 2008

Review dari sekuntum Sakura

Dan hari ini saya ingin bercerita tentang L.U.V.E. senaskah karya Pingu Toha yang baru selesai saya ‘terokai’. Novel yang sangat menarik. Dan sangat realistik (bagi saya). Watak utamanya, Uth mempunyai sedikit persamaan dengan diri saya (..mungkin…walaupun Uth seorang lelaki) dan sesungguhnya Uth telah membuatkan saya berfikir, mungkin benar cinta bukan untuk difikir kerana cinta untuk dirasa dengan hati…Kita tak boleh bercinta dengan berfikir… kerana cinta itu emosi… harus dirasa dengan hati…Kupasan yang menarik tentang cinta dalam L.U.V.E membuatkan saya memandang cinta dari sudut yang agak berbeza.

# Cinta memang tak boleh dipaksa walau seberapa daya nya kita berusaha untuk membuat ’si dia’ yang kita cintai mencintai kita. Kita tak boleh memaksa kehadiran cinta. Kita boleh saja mencintai tetapi bukan memiliki. Itu yang ingin ditonjolkan dalam watak Vee yang mengejar ‘cinta’ Uth.

# Cinta tidak juga hadir walau seberapa lama kita cuba memahami dan berkorban untuk ’si dia’ yang kita cintai. Dan bercinta itu tidak boleh dicuba-cuba kelak akan melukakan juga. Andai sudah ditakdirkan ’si dia’ bukan untuk kita -teruskan saja hidup ini.. tak usah terus menunggu… Ini pula yang cuba ditonjolkan dalam watak Elina yang tidak dapat melupakan Uth - cinta pertamanya.

* Andai ditakdirkan dia tercipta untuk kita. Seberapa jauh kita cuba lari, hati akan tetap terus mencintai. Jangan cuba lari dari kenyataan. KIta harus berani berhadapan dengan kenyataan. Ini pula untuk Lana - cinta Uth yang abadi.

* Uth - seorang lelaki yang mencari definasi cinta, pernah bercinta, meninggalkan cinta, dan akhirnya menemui cinta sejatinya. Konflik perjalanan Uth dalam mencari cintanya sangat menarik. Uth yang banyak bermonolog dengan diri sendiri. Belajar mengenali sendiri. Uth yang sentiasa mengalah untuk menang (akhirnya…)

# Keri - pujangga cinta yang terkena panahan cinta sejati (kononnya) akhirnya nanar kerana cinta yang tak kesampaian. Bukan semua yang kita hajati mampu kita miliki terutamanya dalam soal hati dan CINTA. Setiap kita ada kekurangan dan ada kelebihannya.. Terimalah dengan rela hatinya… (hehehe..)

Gaya penceritaan Pingu Toha yang bersahaja dan terselit mesej yang tersurat dan tersirat sangat membuat saya teruja. Suatu permulaan yang baik.

Kata hati saya :

L.U.V.E membuat saya mengenali cinta dari mata seorang lelaki. Suatu perspektif yang berbeza tentang cinta daripada hati seorang lelaki dan membuat saya terfikir juga dalam akal nakal saya - wujudkah seorang Uthman Huzir itu dalam realiti ???. Ingin sekali menemui seorang lelaki yang ‘luar biasa’ tetapi tetap menganggap diri mereka biasa-biasa saja.

P/S dari Pingu Toha - boleh baca terus dari blog empunya Sakura di
sini
dan
sini juga. Aku baru tahu cara nak masukkan hyperlink... hehe!