Copy-n-paste review dari Kakwan n Nawwir

Aku ingin berkongsi rasa dengan mereka yang sudi tentang buah tangan si Pingu Toha ini, judulnya L.U.V.E. Aku ingin kita sama sama menerokai dan menyelami erti love dalam L.U.V.E . Si Pingu ini membuat L.U.V.E. dengan penuh emosi. Jom kita jelajah.



Membaca L.U.V.E. umpama meneroka satu alam cinta yang berbeza dari biasa, aku suka cara penulis mengekspresikan love dalam molekul – molekul emosi dengan kaedah penulisan kreatifnya (bagi piawaian aku) begini. Ia bukan tentang love semata-mata tetapi kepelbagaian yang mencakupi hati, perasaan, dan macam macam lagi. Nak tau lebih? Kena baca sendiri la.



Sedutan



"You ni comel la!Tak, bukan sebab tur. Pertama kali I laid my eyes on you , I tahu I suka you. I knew I wanted you. I selalu dapat apa yang I nak." Vee melirik senyum nakal.

Perempuan psycho! Patut ker aku lari sekarang?

……………

Aku berkira-kira untuk menjawab soalan itu sepintar mungkin. Tapi sambung Vee lagi , "Tak boleh ke perigi cari timba? Kalau tak, macam mana kita nak tahu yang perigi tu ada air atau dah kontang? Macam mana nak tahu airnya jernih atau keruh?" - ms 87



As if I didn't know that…. Dan aku terbersin. Dan lagi. "But… she's still a mystery. Macam Mariana Trench, jurang laut paling dalam kat dunia…. Lagi aku selam, lagi gelap… tak tahu bila boleh sampai ke dasar. Macam angkasa lepas… tak ada penghujung, sejauh mana pun aku rentas." - ms 160



Cinta punya segala emosi. Tapi yang saya rasa sekarang ialah kekeliruan. Tak mungkin awak dapat letakkan diri awak di tempat saya sekarang. Awak tak akan faham apa yang saya alami. I'm hurting myself just thinking about it. You'll hurt even more. ……….. - ms 109



"Violet…." Mendatar daripada aku. Dalam warna suara yang kelabu Vee bertanya, "What's wrong with you?" - ms 98





Kenapa aku bawa sedutan sedutan ni. Kerana aku nak tunjukkan gaya bahasa penulisan si Pingu Toha yang membuatkan aku ladi love dengan L.U.V.E.



Aku jadi suka dengan L.U.V.E kerana bahasanya – Menarik (Interesting), - Fresh (segar), bagiku cara penulisan begini merupakan satu anjakan paradigma positive - simple tapi penuh makna. – walaupun ayatnya ringkas, ianya padat, tepat, mudah dihadam, tidak membosankan dan menarik. Aku jadi senyum sorang-sorang tika melayan L.U.V.E .



Bagi pengemar novel yang sukakan kelainan dalam bacaannya, aku syorkan bacalah L.U.V.E, aku pasti kalian tidak akan kecewa. L.U.V.E. amat sesuai untuk bacaan santai, tidak memberatkan dan kalang kala akan membuat anda tersenyum sendirian.



Bila aku baca L.U.V.E. aku jadi teringatkan Shakespeare; atau aku nak samakan si Pingu dengan Shakespeare (huhuhuuuu khayalan melampau…!!). Terokailah L.U.V.E.



Bintang? Seberapa banyak bintang dilangit, kiralah kalau larat.





p/s: Wan, sorry nawwir dah ambil ruang yang agak panjang untuk L.U.V.E.

And I also dedicate this L.U.V.E to all my cyberspace best friends.

9 comments:

nzard said...

brapa page buku l.u.ve nih?

Pingu Toha said...

ala...nipis je! seswai utk santapan minum petang. 300++

nzard said...

ok la tuh, sempat la aku baca je trus kt mph nnt..=p
naz didn't call me the speed reader for nothing, u know!

Pingu Toha said...

ceh!

Emmy Hermina Nathasia said...

am happy for u. tersenyum2 baca u puji dan angkat bakul sendiri haha..

mizmia said...

ur most welcome;)
yup..
it was hujan gula gula.
nk cuba?hehe:P

ash of wrath said...

sehari bace pn bleh habes. nice novel!!

shima said...

dapat je kiriman buku ni dari JS excited gile. senyum sorang2 cm org gile. haha. and..er, i start crying at page 50? hehee. letter ellina-uth n uth-ellina sgt touching. (i cried becoz i had the same experience. so, mcm teringat.) yup, novel ni SGT best (selain dari novel hlovate :)) so, berapa bintang? hehee. "kira la kalau larat" :)

stokeng.bashen said...

ive read it.
how old are you actually?
to write such a beautiful story.
bace kat blog kamu tulih 19++.
betul kew?
best nye.dapat blogspot nih at the last page of L.U.V.E
bace tak henti2.
hoho.
neway admire kamu.
i'm writing one to. but i don't think it's going to be as good as yours.