Monday, 28 September 2009

Ada & Evan

Ada & Evan. Siri baru e-novel ku. It's just something that I need to get out from my head. Just for the fun of it. InsyaALLAH akan ada susulan. Ku sedang usahakan bersama Kiki No. 5. And L.U.V.E the TV series as well. 2-3 projek sekali harung... boleh ke? Ku dah berjaya dengan 1 4 3, guna kaedah ni juga. 3 cerita diselang-seli. InsyaALLAH tak kan dapat writer's block. Kalau stuck dengan Ada & Evan, ada Kiki No.5 yang back up. Kalau Kiki No. 5 tak jalan, ada L.U.V.E the TV series.

Banyak penulis yang menulis cara begini. Ku cuba.

Plus, I'm freaking nervous about 1 4 3!

Let's just see how it goes.
Kalau nak baca Ada & Evan, klik sini. Terima kasih.

Friday, 18 September 2009

Dari buai di laman kampung...

Petang tadi sudah beli the last piece to complete my raya wardrobe - capal ASADI! Bentuknya unik macam capal asli tapi diperbuat dari phylon yang sebangsa dengan bahan mentah jenama CROCS kot? Harga pun murah... tak sampai RM15. Yang penting, buatan Malaysia!

Raya ni, pakai baju melayu teluk belanga dari dua tahun lepas, warna emas. Yang baru just songkok tinggi 14 inci dengan kain pelikat that can double as kain sampin. Okaylah tu...

Yang lain, beli untuk mama - tudung, papa - kain pelikat and Uwoy - selendang.

Dan pakaian biasa yang akan dipakai menjelang 1 Oktober as required by the HQ. Casual wear until further notice.

Sekarang tengah hujan renyai-renyai. Ku duduk atas buai di laman rumah Opah. Tunggu relatives lain yang masih on the way.

Esok hari last puasa....

Tak sabar nak raya!

Tapi ku kembali ke opis Rabu ni!!!!

But at least, dapat juga beraya dengan famili on the first day, kan? Alhamdulillah.

InsyaALLAH, tahun depan kita berpuasa dan beraya lagi. Ku mau tingkatkan kualiti puasa ku! Tambah lagi ibadat ku! Meriahkan lagi raya ku!

Until next year, EID MUBARAK!

Maaf setulus zahir & seikhlas batin.

Wednesday, 16 September 2009

Setahun selepas L.U.V.E




8 September dulu dah genap L.U.V.E setahun di pasaran. Alhamdulillah, Kaksu & Kakyah cakap L.U.V.E dah masuk cetakan kedua. Kiranya, terjual juga L.U.V.E. Alhamdulillah.

Apa agaknya perasaan ku?

Ku teruja!

Ada orang sudi baca L.U.V.E. Ada orang sudi beli L.U.V.E. Ada orang sudi kasi review untuk L.U.V.E. Ada yang sokong. Ada yang buat dono aja. Tipulah kalau ku cakap ku tak kisah. Tapi yang penting, ku tahu apa yang ku tulis tu, itulah seadanya ku.

Ku seorang realist.

Apa yang ku tulis adalah apa yang ku lihat, dengar, rasa, cakap, buat sehari-hari. Semuanya cerita tentang orang betul yang ada di sekeliling ku. Ku pun masih belajar tentang hidup. Umur pun baru 19, kan?

Kalau orang nak kata ku tersasar ke, tak matang ke, dua bintang ke... tak apa. Yang penting, ku ambil kata-kata tu buat pengeras semangat dan peringatan yang banyak lagi perlu ku belajar dan kenali.

Kalau orang nak kata ku bagus, unik, lima bintang pun... tak apa. Ku ambil semua tu sebagai azimat untuk terus berusaha. Ku mungkin tak dapat jadi yang terbaik, tapi ku akan cuba lakukan dengan lebih baik.

Ku orang biasa.

Ku tulis pun benda-benda biasa aja.

Anyways, ku akan terus menulis. I don't care whot people say about me so long as it isn't true.

Dan setahun selepas L.U.V.E., tunggulah 1 4 3. InsyaALLAH.

Wednesday, 9 September 2009

Akhirnya.... sambung lagi.


from Emerald Treasures


Salam,

Memang dah lama ku nak menulis di blog ni. Sibuk dengan kerja. Hidup sedang lintang-pukang. Tak ada mood. Fesbuk. Tak tahu apa nak tulis. Sibuk baca buku orang lain. Tak ada apa nak update. Tengok wayang. Sibuk dengan 1 4 3. Sakit. Writer's block. Dan paling utama - MALAS.

But anyways, hidup mesti jalan!

1 4 3 dah submit pada Kaksu dan Kakyah untuk penilaian.

Kiki No. 5 Bab 4 baru publish kat http://kikinombor5.blogspot.com/ Insya-ALLAH, nanti ku akan sambung menulis Kiki No. 5 sebab 1 4 3 dah siap. Perancangannya nak publish satu bab setiap satu minggu. Yang ku tulis tu bukan final version tapi draf mentah yang nanti akan diuli bila dah siap semuanya. Kalau nak publish ke print version, tunggulah!

Dah masuk 10 hari terakhir Ramadan, kan? Semoga makin bertambah amal kita dan melimpah rahmat-NYA untuk kita. Sama-samalah kita, okey!

Insya-ALLAH, ku akan terus menulis dan update blog ni, bila-bila yang patut.

P/S: Ku dah jumpa seorang perempuan baju ungu. Suzanna. Orang panggil dia Sue. Ada juga panggil dia Ana. Dia part-time model.

Haha!