Pertanyaan serius dari mama


"Lem, mama nak tanya betul-betul ni," kata mama ku waktu ku mengacau inti karipap dalam periuk malam itu. Ku dapat rasakan situasi akan jadi serus dan awkward tak lama lagi. I could sense it. Selalunya macam itulah, bila ku dengan mama.

Saat tu ku sudah boleh agak...

"Lem dah ada girlfriend ke belum?"

Betul kan telahan ku. Tapi aku senyap aja.

"Dah ada ke belum?"

Aku senyap juga. Sah-sah nanti mama ingat ku ni tak lurus. Tapi ku terpaksa senyap, tak jawab. Inti karipap ku terus kacau dengan senduk.

"Kalau belum, nak mama carikan?" tanya mama.

Aku masih senyap. Fokus ku pada inti karipap yang sedang mengewap dalam periuk.

"Ada akak tu, dia ada calon. Cikgu kat Kuantan," kata mama lagi.

"Tak payah lah," jawab ku, begitu saja.

"Dah ada calon sendiri ke? Cantik? Ada agama? Cukup syarat?" Tiga soalan sekali mama tanya.

Ku tak jawab satu pun. Tak terkeluar satu patah kata pun untuk membalas tanya mama tadi. Aku terus senyap. Inti karipap panas ku biar atas dapur. Ku buka langkah ke ruang tamu, mahu tonton Discovery Channel.

Ku tunggu mama goreng karipap.

Mama tak tanya apa-apa lagi.

Dan ku terus senyap.

11 comments:

airayaya said...

jodoh di tangan Tuhan. Apa yg penting, doa selalu supaya dpt jodoh yg baik.

peace_bbj88 said...

mmmm .. persoalan wajib dari seorang ibu biler anak nyer masih single d usia yg sepatut nyer .. =)
teruskan berdoa agar be juper dgn panda yg sesuai .. AMIN ..
myB next time ibu en pingu akan bertanya lagik ..
tapi klu calon tue kuantan , hehehhe ley r saye g majlis en pingu nnti .. ;D
huahuahua ..

Am said...

Aw...

Am said...

BTW, Aw itu berbunyi seperti
http://dictionary.reference.com/browse/aw?r=75

rabia-adawiah musa said...

hikhik..
bila pulak mama saya nak tanya soalan & offer calon utk saya..emm....lalala

Pingu Toha said...

airayaya, butul.

peace, ku masih 19. huahuahua

am,awww~

rabia, coba tanya mama anda ntuk tanya soalan itew. :)

syaeera said...

aiiiiyyoooo....
r u sure u r just 19??
advance btul mama u.. ^^

peaceMAKER said...

"auntie.. anak auntie nih pelik. pompuan takot nak dekat. lagi satu jodohnya ader cume jauh. nak kene suh bakal menantu biasa2kn diri dgn cuaca sejuk Kutub Selatan..."

huahuahua

Pingu Toha said...

amannnnnnnnnnnnnnnn sengetttttttttttttttttttttttttttttt huahuahua

anda memang dengki dengan ku.

jelesssssssssssssssssssssssssssssss

huahuahua

peaceMAKER said...

skang mmg trend senget ye harap maklom...
kujeles hanya pada karipapmu... huahuahuahua

NEA... said...

btol ke en. pingu ney bru 19??? cam ta caye je... nway, ble bce blog ney, tringt plk kat en.uth huzir yg sntiase mnunggu n slalu tertinggal n dtggal kan... huhuhu...