Friday, 3 September 2010

Sebulan...

Hari ini kiranya genap sebulan ku tak menulis apa-apa untuk Khutub Pingu. Faktor-faktor yang menyumbang kepada kegersangan khutub ini adalah seperti berikut:

a) kurang masa a.k.a tak pandai urus masa ntuk menulis
b) malas
c) sedang menulis Saga Ophir
d) Acer Aspire 4720 ku mengalami masalah teknikal yang tidak dapat dielakkan
e) terpaksa tidur awal ntuk bangun sahur
f) guna masa ntuk membaca - ku telah baca The Story of Edgar Sawtelle dan The Luminous Life of Lilly Aphrodite. Sedang baca The Cry of The Sloth dan Imam, sekarang.
g) sibuk sangat dengan status kontroversial di Facebook... er, oopsss!
h) kurangnya ilham
i) tiada perkembangan ntuk dikembangkan
j) malas
k) asyik dengar lagu (dan menyanyi)
l) dah penat mengarang surat rasmi atas urusan kerja
m) mengantuk sangat
n) tiada idea
o) sedang 'down' dan kecewa - uh, I don't want to think about this!
p) asyik balik kampung demi berbuka puasa dengan famili
q) dsb

Sesekali tu memang ku dapat idea ntuk menulis. A few lines of poetry, general musings, ucapan salam Ramadhan, ucapan Idulfitri, shopping list, a few chapters of either Saga Ophir or Ada & Evan or Kiki No. 5. But nothing solid ever came out of them. Well, except for Saga Ophir which is crawling in its 8th chapter.

Gosh, susah juga menulis ni kan?

Oh, (ikut style Am menulis pabila beliau teringatkan sesuatu ntuk ditulis) ku terpaksa memadamkan blog e-novel Kiki No. 5 dan Ada & Evan. Tak ada lagi e-novel tersebut ntuk tatapan umum. I think I work best when I don't need to reveal whotever I'm doing to the masses. Bukanlah cara menerbitkan e-novel tu tak bagus. Aku suka sebenarnya. Seronok sangat baca e-novel teman-teman penulis yang lain. This includes you, Am! (Please don't keke on me on this)

Hanya cara begitu tak sesuai dengan diri ku. It's like writing naked. Macam yang selalu Victor Hugo buat. Opps! I won't go into details about this.

Anyway, I will try my best to finish up Ada & Evan dan Kiki (in this particular order) for their published version. Kalau ada ruang, insyaALLAH Ada & Evan akan terbit sebagai 3-in-1 Jemari Seni dalam tahun ini juga. Kiki No. 5 will be a full-length novel, maybe some time next year. Provided that Am's Belum Ku Temu is not yet finished and being up-fronted for publication! Haru pulak nak melawan dengan fangirls tegar beliau! Beliau agak 'market' berbanding ku di kala ini. Huahuahua

Tapi Am, you will have to be published under Jemari Seni's banner. I'll make sure of that! (walaupun ku sangat jeles dengan beliau - jeles yang ikhlas, okay!)

In the mean time, I'm still working on Saga Ophir. Bayang-bayang 'cover' dah ada. It will be divided into two books - a duo-logy (if such term exists). InsyaALLAH akan siap juga nanti.

Oh, raya pun dah nak dekat. Alhamdulillah, rasanya puasa ku lebih baik dari tahun lepas. Hopefully. Tapi memang sentiasa ada (dan terlalu banyak) ruang ntuk ku baiki ibadah ku. Ku akan terus berusaha ntuk perbetulkan diri.

Tahun ini, raya agak spesial. Dapat lah ku beri duit raya ntuk mama dan papa dan adik-adik ku dan anak-anak buah yang ramai, insyaALLAH. It's not much, and I know I can afford to give more. Tapi inilah pertama kali ku dapat beri duit raya ntuk mereka, setelah beberapa tahun makan gaji.

Ku tak beli baju melayu tahun ni. Pakai yang 2-3 tahun lepas punya. Elok lagi pun. Baju jenjalan pun ada 2-3 helai. Itu pun dah pakai sejak awal puasa lagi. Tapi mungkin esok nak keluar shopping. Mungkin beli stokin aja. Huahuahua

Gosh, this is rather a long entry kan?

I'm boring you readers to death! Huahuahua Sorry!

Now, off to Ophir! Buhbye!

4 comments:

Am said...

Hehehe (tersengih kerang busuk)
Cheers mate

edy said...
This comment has been removed by the author.
nurnuha said...

salam lebaran.tulah lama tak update.good to read something from u.at least dpt au ada& evan dah stop, (kecewa sikit) tp will be waiting for it to be publish.good luck!

peace_bbj88 said...

buat la page kat FB .. kompem ramai follow .. =)
ape ape pon .. kowang .. en pingu & am .. memang best la ... ;D