How To Get Trapped In Someone Else's Relationship


Tajuk di atas, kalau di US atau UK sudah boleh diangkat sebagai judul sebuah novel chic-lit. Tapi ku bukan lah sa-orang penulis chic-lit! HUAHUAHUA

Tapi ku percaya, ramai di antara kita yang menghadapi situasi tersebut, iaitu menjadi mangsa dalam perhubungan orang lain yang bersegi-segi 2-3-6-7-10. Selalunya kita jadi orang yang menjadi tempat orang lain merujuk hal-hal cinta. Dan tanpa mereka sedari, atau memang-dah-tahu-tapi-peduli-apa-ku, atau sekedar i-just-need-you-at-this-mo, kita yang kununnya pakar cinta ini ialah yang selalunya malang dalam percintaan, atau masih single tanpa sebab munasabah, atau sangat clueless fasal cinta, atau yang dianggap tak punya perasaan, atau dalam erti kata lain, ku-ada-masalah-tapi-anda-saorang-yang-free-dan-orang-lain-tak-mahu-dengar-so-tolong-selesaikan-masalah-ku-so-you'll-also-be-miserable.

Ku juga selalu menjadi mangsa keadaan, diletakkan di tengah-tengah, di antara 2-3-5 orang yang mahu-minta-nasihat-tapi-tak-mahu-nasihat-anda-tak-faham-perasaan-ku.

Ku rasa macam main bola chak di mana kita dikelilingi oleh mereka yang bermain sesama sendiri dan bila tak puas hati terus baling bola tu ke ku. APAKAH?

Jadi ku ingin membedah persoalan 'How To Get Trapped In Someone Else's Relationship' sebagai panduan ntuk kita semua mengelak dari kena baling dengan bola chak walaupun yang bermain bola itu orang lain and we're not even included in the fun. Atau dalam erti kata lain mengelak kemungkinan menjadi a shoulder-to-cry-on-sampai-basah-lepas-tu-anda-lap-seniri.

So, how to get trapped in someone else's relationship? These are the criteria involved;

1. anda musti single, atau status diragui
2. average-looking
3. sa-orang penulis
4. kalau laki2, musti lebih ramai kawan ponpuan dan sebaliknya
5. mempunyai credit yang banyak
6. sentiasa boleh dianggap free tanpa mengambilkira apa jua situasi
7. berkebolehan mendengar dan pura-pura mendengar dengan sangat meyakinkan
8. berkebolehan bermonolog secara dalaman
9. boleh selalu online
10. tidak kenal salah-sa-orang daripada pencinta yang terlibat
11. kenal ke2-2 pencinta yang terlibat
12. tidak kenal ke2-2 pencinta yang terlibat (ini kes cari fasal seniri)
13. suka Like status orang lain di Facebook
14. berupaya memberi kata2 nasihat walaupun anda sebenarnya tak faham apa yang anda ucapkan

dan

15. berkebolehan bergegas ke satu sudut yang sepi selepas berjaya menyelesaikan permasalahan cinta orang lain

Jadi, ntuk mengelak getting trapped in someone else's relationship, kita sepatutnya;

1. jangan jadi single
2. musti kacak atau jelita atau sekurang2nya cute
3. jangan jadi penulis, especially penulis novel cinta. Jadi lah pe-something-else
4. bersosial secara seimbang
5. menghabiskan credit anda secepat mungkin selepas di-reload
6. mewajibkan appointment kepada sesiapa yang ingin anda menengar mereka bercakap
7. pandai kata, like, whatever!
8. meroyan secara siaran langsung, setiap kali ada orang datang untuk berkongsi masalah cinta mereka
9. status: invisible
10. jangan add as friend
11. jangan add as friend
12. jangan accept friend suggestion
13. boleh suka Like status orang lain di Facebook tapi jangan comment
14. hanya jawab, er. hurm. lalalalala~

dan

15. berkebolehan bergegas ke satu sudut yang sepi selepas berjaya menyelesaikan permasalahan cinta orang lain (secara terpaksa)

Semoga analisa ini memberikan manfaat ntuk kita. Kepada teman2 ku yang sering menjadikan ku tempat rujukan cinta mereka, sila jangan baling ku dengan bola chak. Ku ekhlas menengar dan membantu kalian. Ku sememangnya mendoakan kebahgiaan kalian. Tapi...

HUAHUAHUA

(terus ke satu sudut yang sepi)

Meroyan

Entri ini entri meroyan saperti yang dianjurkan Lutfi Amri melalui Ranters United. Disebabkan ku bukan ahli, ku terpaksa meroyan di blog seniri.

Ku seronok tengok album2 especially yang melibatkan aktiviti beramai2 - makan2, mandi sungai, shows, mejlis penutop, lepak2 etc2. Ku suka, especially di Facebook kerna dapat comment and reply whotever nonsense yang diutarakan pihak terlibat. Kalau ikut Lutfi Amri, konsep mengeji. HUAHUAHUA

Ekceli, ku suka tengok orang having fun. Even if I'm not involved directly, it gives me great pleasure to see others happy... the laughter, inside jokes, awkward silences, the positive environment, etc.

But somehow, I'm also jealous. Why? Somehow, I'm always being left out of the fun! Tau tak macam mana rasanya tu?

Rasa macam tak di-tagged dalam gambau tu, gitew! Which means, ku tak boleh nak comment or reply apa2!

It's like, tangkap gambau ramai2 tapi you're actually out of the focus, out of the picture! Like, you were never there in the first place.

Like, being out of place. And you don't belong.

Kenapa ya... every time others can have so much fun, I am not included? KENAPAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA???

HUAHUAHUA

Adakah orang meroyan saperti ini?

Takkan...

Berikut dilampirkan senarai perkara-perkara yang takkan ku lakukan. Even if you pay me a million ringgit, I won't do these things;

On second thought, these are the things that I won't do simply because I can't, or they really won't happen to me.

1. makan budu, cencalok, sambal belacan or any of the sort
2. makan petai, jering, kerdas or any of the sort
3. pigi Kutub Selatan. Sejuk!
4. panjat Everest. Sejuk!
5. cuci longkang. EW!
6. kahwin paksa. Hidup ku bukan cerita novel, occay
7. resume any former relationship with my exs
8. be totally macho and cool
9. do gymnastics
10. going shirtless in public
11. be 'the most eligible bachelor'
12. being asked for a date by a total stranger
13. be truthful about my feelings
14. play the piano
15. jumpa L lagi. :'(

Bulum

Dan sekarang, ku senaraikan perkara-perkara yang bulum ku lakukan. Ianya itu;

1. Punya teman wanita istimewa. HUAHUAHUA
2. Pigi Kelantan
3. Pigi Singapore
4. Pigi Perlis
5. Naik rollercoaster
6. Pigi Gunung Ledang
7. Kahwin. ERKS!
8. Punya rumah sendiri
9. Berlakon film
10. Makan ayam belanda
11. Menjadi penulis best-seller
12. Menyanyi dan mempunyai videoclip seniri
13. Pandai berenang
14. Pigi BUKS, Cafe Marooned
15. Jumpa L. :'(

Pernah...

Entri ini menyenaraikan perkara-perkara yang pernah ku (ter)lakukan, iaitu:

1. Lemas
2. Nampak hantu
3. Nampak UFO
4. Langgar kereta orang (ala, bergesel aja)
5. Nampak Lisa Surihani
6. Jatuh longkang
7. Jatuh tangga (2o anak tangga, occay!)
8. Pengsan
9. Berlakon
10. Menari kuda kepang
11. Berak dalam seluar. HUAHUAHUA
12. Masuk TV
13. Baca buku sampai menangis
14. Jadi penyanyi latar
15. Main mercun depan opis Pak Guard USM
16. Melukis komik
17. Menulis novel. GITEW!
18. Mimpikan Lana Lang
19. Hampir-hampir jatuh katil 2 tingkat
20. Jual buku
21. Pengsan
22. Bercinta. HUAHUAHUA
23. Masuk suratkhabar
24. Menulis lirik
25. Hampir-hampir kena pukau
26. Bekerja 24 jam
27. Nampak L
28. Rumah kena pecah
29. Tengok wayang sorang2
30. Putus cinta. OUCH~

Lama...

Owh. Sudah lama ku tidak menulis di sini. Kerja rasmi menghambat ku. Malah ku sedang buntulis sebenarnya. Baru semalam ku dapat mula menulis secara manja-manja. HUAHUAHUA

Jadi ku fikir, elok ku senaraikan segala macam benda yang dah lama tak ku buat, sebagai tema entri kali ini.

Ku dah lama tak:

1. Makan pizza
2. Tengok wayang
3. Pigi karaoke
4. Kemas rumah
5. Beli kasut
6. Mandi hujan
7. Menulis di blog ini. HUAHUAHUA
8. Menyambung kisah Kiki, Ada, Evan dan si Beruang
9. Bergossip
10. Makan donut
11. Minum teh o ais laici
12. Pigi pantai
13. Mandi sungai
14. Panjat bukit
15. Pigi The Curve
16. Pigi OU
17. Makan lempeng
18. Makan eskrim
19. Berkuda kepang
20. Flirt
21. Pigi book fair
22. Beli cincin stainless steel
23. Pigi gym
25. Berlakon
26. Main sorok-sorok
27. Main bola chak
28. Nampak hantu
29. Menangis
30. Ketawa besar
31. Pigi Terengganu
32. Pigi Johor
33. Jungle trekking
34. Main teka-teki
35. Main Cluedo
36. Pigi IKEA
37. Makan jemput kucai
38. Nampak UFO
39. Sain otograp sebagai Pingu Toha
40. Ada buku baharu!

HUAHUAHUA