Saturday, 31 December 2011

:)

Can you see it?


 :)


I was driving home from Putrajaya last night after lepak2 with my friends. It was drizzling all the way. Duffy's singing accompanied my cold, lonely journey. Looking from the rear-view mirror for on going cars, I was surprised to find something written on the glass at the back of my car. It took a while for me to register it but then the realization hit me. 

It was '1 4 3', or 'I love you'. Either the culprit meant it per se or was just playfully referring to my book, I do not know. But there it was, '1 4 3', as clear as a sentence written on paper.

I can't resist but to stop the car and snap a picture of it. I tried a few angles from outside the car but I settled with 2 shots from the rear-view mirror.

It made me smile all the way home. Every time I checked the mirror, I saw it.

I do not know who wrote it, but whoever you are, you've made my day. Thank you.

Monday, 26 December 2011

Untitledentahkeberapaentah


Masih dalam fasa meroyan.

Ku hanya mampu berdoa mohon dikuatkan hati. Ntuk melupakan 'dia', belum boleh lagi. Ku cuba. Pernah seorang teman kata, 'Kalau ko cinta beliau, kejadahnya ko boleh lupakan beliau?' Or something to that effect. Ku diam. Memang seharusnya ku lupakan 'dia'. Seharusnya ku move on. Tapi macam belum boleh lagi. Baca buku ingat 'dia'. Online ingat 'dia'. Tak online pun ingat 'dia'. Pi KLIA ingat 'dia'. Makan biscuit ingat 'dia'. Dengar lagu ingat 'dia'. Menulis ingat 'dia'. Buat hantaran ntuk Paksu ingat 'dia'. Tinguk Paksu bertunang ingat 'dia'. Makan sorang2 ingat 'dia'. Pegang henpon ingat 'dia'. Delete sms ingat 'dia'. Delete nomor ingat 'dia'. Hidung berdarah ingat 'dia'. PEH. Dasat tul penangan cinta tak kesampaian ni kan? Time kijo je yang ku tak ingat 'dia'. Tu yang sampai boleh skip bekpes dan lunch tu. PEH. Kejadahnya menjahanamkan diri seniri? Entah. Sekarang ni rasa macam tak seronot dah nak seronot2. Tade serela. Sebab tade 'dia'.

Tak. Ku yang mentiadakan 'dia'. Terpaksa. 

If  we continue this, it will only hurt us both. 

Kental. Tapi kejam.

(Ingat 'dia' buatkan ku ingat Dia)

Sunday, 18 December 2011

Oscar


Ku boleh berlakon.
Atas pentas.
Untuk layar.
Monodrama.
Ensemble.
Gembira.
Marah.
Takut.
Sedih.
Tapi bila dia tanya, 'You okay?'
...
Ku tak akan dapat Oscar untuk itu.

Sunday, 11 December 2011

Losing


There is still hope. No. I've lost you already. And you're not even mine. There is still... hope? No. You would lose a friend but I won't allow you to let go of your family. Ini bukan pengorbanan. Tapi ku melepaskan kau pada yang selayaknya. Salah ku kerna terlalu mengharap. Salah ku kerna terlambat. Salah ku kerna lupa, cinta itu bukan jodoh.

Ku loser.

Dan ku tak ingin bertanding lagi.

Tuesday, 6 December 2011

2012 Expectations

Membaca (dan comment) Lutfi Amri punya goals of the month. See, I too am not that goal-oriented. Ku tak suka tinguk bola. Or actually, goals tersebut tidak lah melibatkan bola!

Anyways.

Tetiba teringat yang next year dah 2012 and bulum ada azam baharu pasai azam tahun ni pun bulum langsai2 lagi. Actually bukan lah azam tapi list to-dos. Tahun ni ada 9 (sempena 2011 atau 20 - 11). Laporan terperinci hanya akan dikemukakan pada awal tahun hadapan. But memandangkan Lutfi Amri ada buat expectations dan ku coba ntuk (to no avail) mendapatkan comments macam dalam post beliau juga, ku pun menggetekkan diri dengan melahirkan dua belas expectations ntuk tahun 2012, saperti berikut:-

Nomor 1
Akan menyiapkan roman fantasi ku yang pertama. By hook or by crook kena siap. Dah 47 bab dan tinggal around 33 more. Expected completion: Mac 2012.

Nomor 2 
Akan bertunang. Or maybe nikah terus. *macam tadak harapan je dah*

Nomor 3
Akan pindah kuarters kat Putrajaya. Sebab opis pun dah nak pindah ke Putrajaya kot. Tadak kejadahnya nak ulang-alik Damansara-Putrajaya tiap2 hari.

Nomor 4
Akan jadi taff dan menten berat badan unggol pada 62kg. hikhik. Dan akan bertambah hensem. *muntah*

Nomor 5
Akan mampu siapkan at least another two novelette/novel. Ini jenis2 baki bawa ke hadapan ni. Been working on them since 2009 kot!

Nomor 6
 Akan berjaya membuat vidio clip seniri ala2 '& the etc'. Harus lah upload ke youtube via cenel Amri.

Nomor 7
Akan post secara lebih aktif di blog. Well since I have to do lots of promo for my latest works nanti kot. Plus insyaALLAH readership akan bertambah so lebih ramai pros *cough* pek *cough*.

Nomor  8
Akan mengumpolkan The Complete Recordings of The Lord of The Rings OST.

Nomor 9
Akan terlibat at least dengan satu pementasan commercial. *sambil menjulang Oscar*

Nomor 10
Akan dapat pi holiday jauh2. Maybe backpacking. Or lasak2 sikit as in panjat gunong.

Nomor 11
Akan lebih banyak terjemurus ke kancah camwhoring kerna semankin hensem dan fotogedik. Akan memastikan gambau2 ditangkap secara sideways saperti Naz Azly.

Nomor 12
Akan mengikuti DPA ntuk confirmation PTD. Hmm...


----

AND, where do you think I’ll be and what do you think I’ll be doing in a year from now?? *copy and paste terus dari Lutfi Amri kehkeh*

Whot will you expect of me?

Sunday, 27 November 2011

A sneak peek of sebuah roman fantasi: Bab 27

Sepertiga malam telah berlalu tanpa Alan. Tadi bulan merah itu sembunyi. Awan tebal mengarak lintasannya pada langit biru gelap. Kerdipan bintang pun malu-malu. Sedang tidur mengait benang mimpinya, Alan kembali mengintai lena anak-anak alam. Yang tidur, tersenyum. Anak kecil berpisat di sisi ibunya. Si perempuan dalam rangkulan kasih lelakinya. Yang bersarang, pulang ke sarang. Pun masih ada yang berjaga. Memang jalan hidupnya dalam sisi hari yang terkemudian ini. Burung bol mengalunkan lagu malamnya. Mumur si kucing hutan mencelah belukar, mencari makan. Warna malam yang pudar berseri semula dalam limpah cahaya Alan yang kini mengambang penuh. Seluruh alam pun bernafas dalam waktunya. Hari kian lanjut. Dan dari anjung, Rayana melalui baki malam itu sendiri. 
Di puncak menara lima tingkat di pinggir istana, anginnya kuat. Rayana berpeluk tubuh untuk menebat sejuk. Sejuk yang terlalu. Hanya dia yang merasakannya, pada malam itu. Terlalu. Dia melangkah semula ke katil yang ditinggalkannya tadi. Selimut tebal dirangkulkan ke seluruh tubuh.
Untuk beberapa ketika, Rayana termangu di sisi katil. Bersama satu nafas yang panjang, matanya melirik ke timbunan buku di tepi kepala katil. Di atasnya, ada sebuah kotak kristal amra yang jernih. Dia mencapainya. Di dalam kotak itu ada sekuntum yinwë. Bunga putih berkelopak lima itu masih segar meski sudah begitu lama gugur dari tampuknya. Harumnya belum pudar. Bunga itu pemberian Firus dulu, menjadi hiasan di sanggul Rayana. Dia masih menyimpannya, sampai sekarang pun. Rayana tersenyum sendiri dalam kenangan itu.
Ah, untuk apa?
Rayana kembali ke anjung. Kotak kristal itu dibawanya bersama. Dia sendiri juga. Kamar itu terus kosong dan gelap tanpa mimpi dan warnanya. Dia tak dapat tidur lagi.
Mengapa?
Hanya dia yang merasakannya, pada malam itu. Sendirian. Dan malam mengertikan perasaan itu melalui lukisan alaminya.
Mengapa?
Lalu Rayana mendongak ke langit. Dari taburan bintang tak terkira, dia hanya nampak satu. Itu bintang Maiya, pada bumbung malam. Jauh ia terpisah dengan Pérmulya, di balik siang. Terlalu. Kalau langit bergulung pun belum tentu Maiya dan Pérmulya akan bertemu. Hakikat itu dia terima dari dulu lagi.   
Hanya sekarang, timbullah Alan di antara.
Pérmulya dan Alan. Pun terpisah dek malam dan siang. Tetapi mentari dan bulan itu sudah terpasang sejak bermulanya masa. Sampai bila-bila. Biar terkoyak langit pun, Pérmulya itu pelengkapnya Alan. Takdir itu, siapalah dia untuk mempersoalkan?
Dan mengapa perlu dia terlalu puitis?
Siapalah yang bisa mendengar?
Bukan Firus, Rayana menjawabnya sendiri. Dia terlalu mengerti itu. Tapi tak mungkin Firus akan memahami. Sedang dia sendiri tak mampu untuk berterus-terang. Dia tak boleh. Bukan pada Firus, getus rasanya.
Lalu, pada siapa lagi?
Dibiarkan persoalan itu tergantung tanpa jawapan yang pasti. Rayana menghirup udara malam sehabisnya. Dan diperosokkan segala rasa dalam-dalam. Bukan untuk aku, Rayana mengiyakan penafian itu. Bukan aku, dia tahu. Sedalam mana pun cinta itu, harus disembunyikannya jua.
Ah, cinta?
Seperti bunga putih yinwë yang terus mekar, disimpan dalam kotak kristal, biarlah rasa dan perasaan itu. Biar cinta itu  terus dipendamnya.
Ah, cinta....
Perempuan itu tersenyum. Dia mendongak semula ke langit. Senyum itu dilayangkan kepada Maiya yang menyambut dengan kerdipan samar, tak mampu menterjemah maksudnya.
Mengapa puitis lagi, Rayana?
Jatuh pandangan Rayana ke laman istana. Terang bulan menimbulkan sempadan di antara semua isi ruang itu. Diamatinya betul-betul. Di situ, dilihatnya sesusuk berjubah putih sedang mengatur langkah ke gerbang kota. Di sisinya susuk pejal hitam berkilat. Itu sirusy.
Dan Alanah....
Puteri Sabak itu memanjat ke belakang sirusy dan memecut pergi.
Tak berapa lama kemudiannya, ada derap symbrani yang menyusul. Rayana terus memerhatikan dari puncak menara itu. Si penunggang berjubah merah menghambat symbraninya laju-laju. Lelaki itu, dia kenal.
Firus....
Rayana terpana. Sudah lama dia sedar, sebenarnya. Sekarang dia baru menyedarinya. Takkan Maiya terbit setinggi Pérmulya. Tidak Maiya setanding Alan. Mentari dan bulan itu, berdua. Tinggal bintang, sendiri. Cukuplah setakat itu. Tak perlu dia mengharap lagi.
“Rasanya tak perlu aku menunggu lagi...” kata Rayana sendiri, bersama senyum kecil yang tawar. Betapa payah untuk dia cuba mengukir garis manis yang entah untuk siapa itu, begitulah sukarnya dia mengakui kenyataan untuk dirinya sendiri.
Tapi....
Kotak kristal itu dibuka. Bunga yinwë lepas, diterbangkan angin. Bersamanya ada air mata yang gugur.
Ah, cinta.

Sunday, 23 October 2011

Way Back Into Writing

So. Ku buka draft manuscript ku. Page: 224. Words: 41,497. Blank. Ku tatau nak sambung tulis pe. Dah seminggu dah ni. Satu chapter pun tak siap lagi. Another 9 weeks before 2012. Another 30 chapters to finish, if ever. Another 300 pages at least. AT THIS RATE BILA NAK SIAP HOI????

SO APA LAGI??? TULIS LAH HOI!!!

Okokok. I will try. Sangat jeles tinguk orang lain keluar buku baharu occay! Sangat jeles bila pembaca review karya2 tersebut occay! SANGAT!!

Dan sangat jeles juga bila Lutfi Amri di Durham mendapat comments yang pelbagai setiap kali beliau post entry occay! HOW ON EARTH CAN HE FIND TIME FOR ALL THOSE ROYANAN???? AND WHY IS IT THAT EVERY TIME I COMMENT, I GET 'Your comment is awaiting moderation.'???

HOI JANGAN SIBUK ORANG LAIN TULIS LAH! TULIS SENIRI LAH HOI!!

Jap. KEJADAHNYA KU MEROYAN NI???

Okokok. Back to the writing. Basically, I'm worried that I will never be able to finish my book. Books. Dengan segala macam mende yang berlaku sekarang ni, I just can't see the possibility of finishing them on the datelines. MEMANG TERLAJAK DAH KOT! Deadlines. Menulis sebenarnya tak susah. Tapi ntuk terussssssssssssssss menulis tu yang susah. Dan terusssssssssssssssssssssssssssss menulis mende yang sama lagi lah susah. So kepada pembaca yang asyik tanya bila bila bila tu. Fahami lah! Ku meneteskan ayer mata setiap kali ditanya itu. Ku seniri bertanya diri ku tentang itu. BILA BILA BILA.

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

But anyways. I need to write something down. So I figured if it's not going to be on the pages of the drafts, then I might as well write for the blog. The thing is I don't have much to tell. My life is not as colourful as *cough* Lutfi Amri *cough* di Durham *cough* or any other person who frequently blog or twit. I mean I don't go out much. I don't watch TV. I work 8-5 most days. I don't talk much. I facebook a lot that's just about it kot. I really want to write. Tapi.

All I have is my imaginations. And my writings. Which is for the time being is... drying up? I need to find my way back into writing.

PEH!! Tulis mende merepek camni meman for sure tadak comments.

Monday, 17 October 2011

Sakit

Okokok. It's not an excuse! Been siyesly ill for the first time this year since last week. Baru kebah demam. And I haven't a write-up since whot? May? I know 'being extremely busy' pun tabley jadi excuse for no updates huh? I'm too pemalas to be busy. My new book is merangkak slowly. Baru sampai Bab 44 kot! Hey, writing this new book is siyes bisnis, occay! I mean this is the siyesest book I've written so far. Siyes kerekter. Siyes themes. Siyes storylines. Siyes intrigues. Siyes deaths. I mean this is cerita orang besar. L.U.V.E., 1 4 3, Ada & Evan tu cerita main2. Cerita happily ever after. But the one I'm working on right now is a total opposite. It is still a love story at its core. But with a darker tone to it. L.U.V.E., 1 4 3, Ada & Evan are all pinkish, reddish, violetish, rainbowish. Yang baharu ni...warna merah darah, gelap mendung, malam hitam. So ntuk menulisnya, ku kena jadi jahat sikit. hikhik Jadi jahat ni penat tahu tak? Ku terpaksa mengusik banyak gadis2 di luar sana. Ku juga terpaksa mengacau laki2. Lepas usik dan kacau, baru lah ku boleh menulis. hikhik Tapi selalunya lepas usik dan kacau tu, ku akan jadi sangat penat. *sebenarnya malas* Jadi ku tulis sikit2 je. Oleh sebab itu, penulisan ku sangat slow dan ku tak update blog.

TETAPI!

Mulai hari ini, ku berjanji akan mengubah sikap ku!

InsyaALLAH, ini malam ku akan habiskan menulis satu muka surat lagi ntuk cerita baharu tersebut. Esok ku akan ganti ntuk sambung Tun Teja Drama Queen a.k.a Oh! 

INI LAH TEKTIK TULIS BERGANTI2!!

Ku terpaksa mengguna tektik tersebut supaya by the end of this calendar year, at least I will be able to publish ONE story. Well, I'm targeting Oh! for that matter since I only need to churn around 150m/s for it as it is going to be one of the Jemari Seni's signature 3-in-1. Dah ada 25 pages dah since whot? March?

I was hoping to get the one I'm writing now to finish first but the process of it is siyesly challenging. Paling cepat siap pun next February kot! So ntuk tidak menghancurkan harapan gadis2 di luar sana, ada baiknya ku menyiapkan Oh! terlebih dahulu. 

So girls, doa2kan ku cepat sembuh betul2 dan boleh sambung menulis.

Oh! Dan ku juga berjanji ntuk akan update blog ini dengan lebih kerap lagi. At least once a week kot? Okokok. Every two weeks. 

Okokok. Every month.

Ku bukan Lutfi Amri di Durham occay!

Saturday, 21 May 2011

The Song That Inspired The Death of A Character



For those who have read 1 4 3, kalian tahu siapa yang mati kan? Ada dua. But the death of one particular character was actually, somehow, inspired by this song; Katie Melua's cover of Just Like Heaven (originally by The Cure). It has the bittersweet quality of the mood. The melody is melancholic. The lyrics memang agak kena dengan the chapter's set-up. Plus the singer pun ponpuan. Sangat kena dengan watak yang affected by the death.

Sebenarnya, ku banyak menengar lagu ntuk mencari ilham menulis. Because of the melody. Because of the lyrics. Because of the emotions. Sometimes, ianya akan mencetuskan idea ntuk satu scenario. Sometimes, ianya akan jadi precursor kepada the whole chapter. Sometimes, ianya jadi jembatan emosi yang menghubongkan watak ku dengan his/her perasaan. That is why I love musicals. Ku rasa apa yang ku tulis pun kebanyakannya sangat berkait dengan muzik dan drama dan seni.

Anyways, back to the song. 

Actually, selalunya ku tak ingat macamana ku boleh 'jumpa' dengan sesebuah lagu yang ultimately akan menjadi favourite ku dan di-replay 4-8-11 kali sehari. Sama juga lagu yang tersebut di atas. Tiba2 aja lagu tuh boleh lekat pada telinga ku dari entah mana2 sumber. That's why selalunya lagu2 ku agak pelik dan lain dari lagu2 yang kalian suka dengar. I mean all of us ada preference tersendiri kan? Kita dengar apa yang kita suka lah, kan? Tapi kalau dah terlalu lari dari mainstream tuh memang pelik lah, kan? Macam ku kot? Ku rasa fenomena tersebut sangat apparent ke atas ku sebab ku tak punya TV di rumah. Ku sangat jarang menengar radio. Jadi mungkin nafsu muzik kalian lebih berkembang daripada ku. So I kinda pick up the trend quite randomly which is when I'm going out ke dalam khalayak or away to some new places. Which is nampak sangat ku tak up-to-date. But I'm being selective. I'm picky. Ku tak mampu menanggong semua. 
Anyways, let's go back to the song again.
So if kalian baca that particular chapter in 1 4 3, diiringi 'Just Like Heaven' sebagai soundtrack, you'll understand why I just have to kill that particular character.

On another note, I am not going to do the sequel to Ada & Evan. Let them be happy, without the ending part. hikhik

Saturday, 16 April 2011

PESTA BUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR 2011

Pada
 
 Temui kami, penulis2 JS dan ku (kalau sudi),

Pada slot2 saperti yang termaktub atas tarikh dan masa berikut;


Enough said. :)

Sunday, 3 April 2011

3 4 11

It's been a year already. Ku dalam service. Entah macam mana, tiba-tiba ku dapat kekuatan ntuk meneruskan perjuangan ini ntuk setahun lagi. Ku percaya Allah meletakkan ku di sini dengan sebab. Aturan-Nya tak bisa ku telah. Ku yakin, walau kadang2 ku rasa tak mampu, yang ku boleh lakukan sesuatu yang bermakna. Mungkin bukan ntuk diri ku seniri. Ku pernah berdoa dulu, kalau ini yang terbaik ntuk ku, semuga ku akan dapat. Dan ku dapat masuk service. Ku macam tak percaya ku dapat. I sucked in the interview! Tapi ku tetap berdoa, kalau ini jalan hidup ku, dapat lah. InsyaALLAH. Dan alhamdulillah. Memang rezeki ku. Berkat doa mama dan papa juga. Tanggal 3 April 2010, secara rasminya ku masok service. 

Sunggoh, kadang2 ku rasa menyesal. Tapi kawan ku si anak tukang kayu pernah menyatakan, 'kau macam orang yang tak reti bersyukor'. Bukan ku tak bersyukor. Tapi mungkin ku tak cukop bersyukor. Ku gagal memahami fungsi ku. Dan mungkin betul juga kata kawan ku si datin, bahawa ku tak cukop cintakan negara.

Sunggoh, kadang2 ku jeles dengan teman service lain yang masing2 busy dan penting. I feel like I'm not contributing anything. Useless. Dispensable. How can they clock out at 10 (or anytime after 5.30) and still look forward for tomorrow?

Mungkin sebab semuanya terlalu baharu ntuk ku. Ku harus cepat2 belajar tapi I'm taking too much of my own sweet time. TAK BOLEH. Dah setahun dan ku tak boleh main2 lagi! Ku harus buktikan yang ku boleh! Ku musti buktikan yang ku bukan budak bodoh yang perasan cute, manja2, tak pandai buat kerja, lembab, tak strategik, hidup segan mati tak mahu dan makan gaji buta sebab selalu balik on time.

TAK. Mulai 3 April 2011, ku akan jadi sa-orang lelaki berkeyakinan, memang kacak, matang, talented, time-wise, relevan, life of the opis dan makan gaji halal walaupun selalu balik on time!

InsyaALLAH, ntuk setahun ini lagi, ku akan berusaha ntuk meningkatkan prestasi service ku. Bukan hanya ntuk diri ku, bukan ntuk menunjok2, tapi ntuk mama dan papa dan keluarga ku, ntuk tanggungjawab ku, ntuk bangsa ku, ntuk negara ku, ntuk agama ku.

Semuga perjuangan ini ikhlas. 

Ya Allah, Kau letakkan ku di sini, ku reda.

Friday, 1 April 2011

Untitled 4

Most probably this entry is pointless. I'm listing out things on my mind right now. It has its own term but I'm too lazy to wikipedia it. 
I'm having a bout of writer's block. Again.
I need to do my laundry. I've got two huge piles of them. 
Gosh. I don't have baju melayu to wear tomorrow.
Gosh. I need to ironed the shirt.
Nak makan satay.
GARLIC BREADDDDDDDDD
Ada & Evan's ending is the 'happy without the ending'? Do I need to write a sequel?
Nah. Don't think so.
Teringin pizza lah plop.
hikhik
I need to work on Saga Ophir. Siyesly.
Tapi...
Kiki No. 5 is still pending. :'(
Tun Teja - Drama Queen is also pending. :'(
No more love for me.
Pukul berapa nak tidur ni???
Esok musti kerja dengan lebih kuat lagi.
Don't make me hate you. Please. :'(
Eh. Rasa macam nak makan mertabak lah!
Peh. Pekena teh tarik nih cara nih!
Teringin pigi pasar malam.
Next week balik kampung. YEAY!
Tapi kerja banyak...
NAK BALIK KAMPUNG JUGAK!!!!
Ada bunyi kucin bergadoh!
Siyesly. Would you read all these? Siyesly.
Nak gunting rambut.
I need a new pair of pants.
And a couple of new shirts.
And a wristwatch.
And a belt.
A PAIR OF SHOES!!! SIYESLY!!!
NAK DUITTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT
Am I a good author?
omaigottttttttttttttttttt I don't wanna be like Virginia Woolf.
Bila nak upload Teenage Dream nih???
Well. I need to polish my vocal first.
Ada kelkatu. Mahu hujan lebat kah ini malam?
Okokok. I really need to gosok baju. SEKARANG.
Then, off to bed.
Please figure out Saga Ophir before sleep.
I cannot love. :'(

hikhik

*ke satu sudut yang sepi*

Friday, 25 March 2011

Untitled 3

I have been in three serious (siyes1, 2, 3) relationships before. And I have to admit that I screwed them all up. I'm a failure in relationships. I'm a bad boyfriend. And how the heck did I manage to write romance (three novels so far and more in progress) I just don't know. I don't even understand whot love is! Anyways, I've came down with this entry as an evaluation on my past relationships. Mind you, my love stories lack drama.

EX1 - you'll get a gist of the story in Tinta
Can't really remember how it happened but she and I were very close back then. I remember holding her hands whenever we walked back home after class. Was it love? Entah. But I got jealous over her with some guy. Can't really remember whot happened after that. But now I heard she's all grown up. Well. I'm already 27. She's a few years younger kot. She is with someone else. Already engaged kot.


EX2 - sekolah menengah

I wasn't aware that we were in some sort of a relationship until one day she cut a picture of us into two! She was pissed off because of some things that I wasn't aware of. And I was like, "Whot? I was her boyfriend? Since when?"

EX3 - siyes1
We started off as chat friends. I helped her with her preparations for PMR. Not that I'm a big help anyways. She's already so intelligent. She went to a faraway school. Heard that this one guy liked her. Somehow I can sense the spark. I called it off. She moved on with the guy. Their relationship lasted until 2 years back kot. Anyways, longer than when I was with her.

EX4 - siyes2
I knew her from a friend. She was my best girlfriend. We are still best friends. She's always there for me. Though I do not dare to kacau her life anymore. I mean she doesn't deserve someone like me.

EX5 - somewhere in KL
She's my buddy. But obviously she thought that I was more than just her buddy. I like her. But it couldn't be more than that.


EX6 - somewhere in KL jugak (siyes3)

This one was all my fault. I rushed. I broke her heart.


EX7 - onoffonoffonoff

I broke her heart. She broke mine. And we were not in a relationship pun!

---------------------------------------------------------------------------------

In conclusion, yes, I suck in love.

Monday, 7 March 2011

27

Mama pesan; jangan jadi budak2 lagi. Itu lah bekal kekuatan ku ntuk menghadapi hari lahir ku yang ke-27, hari ini.

Alhamdulillah. Hidup ku sudah mencecah ke tahun yang ke-27. Setelah beberapa lama ku maintain di angka 19, akhirnya ku berjaya meyakinkan diri ntuk melonjak ke umor ku yang relatif kepada tahun semasa. Tahun ini tahun ntuk ku matang. Gadis2 di luar sana sedang menanti ku menyerlahkan kejantanan ku. Saya yang menurut perintah!

Tapi sabar, ku perlu masa ntuk menyesuaikan diri dengan peredaran tumbesar fizikal, minda dan emosi yang terbantut sejak ku berumor 19 tahun. Kalau dulu ku cute, sekarang ku musti jadi kacak. Kalau dulu ku kebudak2an, sekarang ku musti kejantan2an. Kalau dulu ke menjalani kehidupan secara manja2, kini ku musti LIVE, LIFE, LOVE!

Pokoknya, ku harus berusaha ntuk jadi lebih matang.

Dan perkara pertama yang harus ku lakukan ialah dengan mengakui bahwa pada tanggal 7 Mac 2011 ini, ku sudah pun berumor 27 tahun. SEKARANG!

Saturday, 5 March 2011

How To Celebrate Your Own Birthday



I almost always forgot my own birthday. Well I don't really celebrate, anyways... most probably because on the date, I am always too busy thinking about other stuff instead of 'oh, God, I'm like, a year older, like, let's celebrate!' or 'I wonder who will wish me first?'. It's always my mama and my lil' sis who wish me first. I do get a lot of birthday wishes and it's the thought that counts. Like I said, I don't celebrate my birthday... at least, not in the usual celebratory manner. I don't do party and I can't expect others to give me presents.

But when I do remember my birthday, I do celebrate it, usually on my own, because I will only get the chance after quite some time... when I do have the time and money to do so.

Anyways, here are the tips to celebrate your own birthday, just in case;

1. Get born first and live for (or survive) another year.
2. Smile when you wake up in the morning.
3. Give thanks to God for one more day of living and life.
4. If you purposely take leave on your birthday, sambung tidur balik. Kalau kena kerja, bersiap. SEKARANG!
5. Check your handphone for birthday wishes. You'll probably get them since 12 o'clock last night.
6. Check your Facebook. Tunggu sehingga malam nanti untuk ucap terima kasih to the Wall-wishers secara lump-sum.
7. Delete all the Facebook notifications from your e-mail inbox.
8. Expect others to wish you on the go, if they remember.
9. Do not tell them your real age. Always use the number 19.
10. Do not expect any form of gifts.
11. WORK.
12. Do not expect for a surprise party.
13. Think about WORK.
14. Browse Facebook for other people's birthday party album.
15. Merenung ke horizon sambil memikirkan masa depan yang kesunyian.
16. Buy yourself a cute cupcake. Or two. Or berapa2 yang larat dimakan anda sa-orang. Don't forget the candles.
17. If you have the money, buy yourself a present, get it wrapped nicely dengan birthday card, ribbons bagai. Or beli secara biasa. Save your money on the wrapping and card and ribbons.
18. Treat yourself a fancy dinner. Or a movie. Or a haircut. Or whotever la!
19. Balik, gosok gigi, cuci muka dan menangis lah sa-orang diri sampai tertidur.

*terus berlari ke satu sudut yang sepi*

Sunday, 27 February 2011

Panduan (versi Pingu Toha)

This is a response to Am's Panduan.

Adalah di sini dinyatakan panduan untuk membaca blog ini bagi mengelakkan kekeliruan, salah faham dan salah anggap mesej yang dinyatakan.

1. Tajuk

Segala tajuk2 yang digunakan selalunya adalah berkaitan dengan apa yang ku tulis. Selalunya, sa-bulum menulis, ku akan fikirkan tajuk dulu. The first sentense is always whot came to my mind after I got the title. I always work from that angle. And most of the time, apa yang ku tulis, itulah yang akan ku habiskan. Jika ianya bertajuk 'Untitled' maka jelas di situ bahwa ku telah memikirkan tajuk lain, tapi menulis tentang benda lain yang masih ada kaitan dengan tajuk tersebut tapi tak relevan ntuk jadi tajuk kepada perkara tersebut tapi ku tak dapat fikirkan tajuk yang lebih sesuai. Jika tajuk tersebut sama dengan tajuk post oleh Am, (or a corruption of the tajuk) maka ketahui lah bahwa ku sedang menganjing beliau.

2. Prosa dan terma

Ku menggunakan terma ku sebagai sa-orang Pingu Toha. Bukan Pingu Toha yang penulis, tapi Pingu Toha sebagai individu. Bila ku menulis sebagai sa-orang Pingu Toha yang penulis, ku akan sedaya upaya menghormati Bahasa Melayu dari segi nahu, struktur, tatabahasa dsb. Kalau ku menulis di blog, bermakna ku menulis sebagai sa-orang individu yang tak sama dengan anda, anda, anda dan kalian.

Harus difahami, Pingu Toha di blog tak sama dengan Pingu Toha di novel2 dengan Pingu Toha di Facebook dengan Pingu Toha di opis dengan Pingu Toha di depan mama & papa dengan Pingu Toha sa-orang diri dengan Pingu Toha di depan perempuan dengan Pingu Toha di depan laki2. Jadi prosa dan terma yang ku guna adalah menurut kehendak sosial. Bukan ku menipu tapi ku perlu menyesuaikan diri dengan keadaan.

Antara prosa dan terma yang ku selalu gunakan;

*di satu sudut yang sepi* - it literally means that.
HUAHUAHUA - SANGAT GEMBIRA SEHINGGA MENGGUNAKAN CAPS LOCK.
Tapi - ku sedang ponder the said issue sambil merenung ke horizon.
Er. Hurm. Lalalalala~ - cobaan melarikan diri dari issue tersebut.

3. Ayat2 jiwang

Penggunaan ayat2 jiwang tertaklok kepada tahap meroyan ku. Jika ianya hadir dalam bentuk puisi2, maka itu meroyan secara artistik iaitu ku sedang berada di satu sudut yang sepi dalam kesepian yang terlalu.

Jika ayat2 jiwang dalam bentuk prosa panjang tanpa perenggan, itu tahap meroyan paling tinggi dalam mode jiwa kacau. Selalunya terjadi apabila ku kena marah di opis atau telah melakukan kesilapan besar semasa bersosial. Selalu juga terjadi apabila ku heartbroken. Selalu.

4. Ayat2 sedih/marah

Ku jarang2 melampiaskan emosi negative di dalam blog ataupun Facebook. Ku selalu pendam. Ku selalunya akan meroyan melalui lagu2. Kalau di Facebook ada link lagu, maka ku sedang meroyan. Tapi kadang2 terlepas juga kerna ku hanya manusia biasa yang perlu ruang ntuk diri seniri. Lalu ku tulis di blog. Saperti juga Am, ku sangat berbesar hati jika anda tidak memberi kata semangat (jika ku sedih) atau coba menenangkan ku (jika ku marah) kerna bila ku menulis tentang sesuatu yang sedih/marah, ku dalam proses recovery yang tak memerlukan ayat2 yang akan membuatkan ku berfikir; 'jahil sangat kah ku?' atau 'senangnya kalian cakap!' atau 'ni siapa yang meroyan ni, ku ke anda?' atau 'perlu kah ku balas comment tersebut?'.

Bagi ku, bila kalian sudi baca pun dah cukop. Biar ku dengan masa untuk sembohkan luka di jiwa. Oh~

5. Nama2 wanita

L. Lana. Vee. Elina. Nama2 tersebut hanyalah watak2 dalam novel sa-orang Pingu Toha. Cerita cinta ku, jika ada, tidaklah sesempurna L.U.V.E.ology. Nama2 lain, biar ku simpan sebagai kenangan yang akan ku singkap bila2 masa ku di satu sudut yang sepi. Sehingga tarikh ini, ku masih single. Jangan tanya ku lagi.

6. Gambar2

Kadang2 ku akan letak gambar bersama apa2 yang ku tulis. Ketahui lah bahwa gambar2 tersebut menggambarkan situasi perasaan ku pada ketika itu. Ku tak letak sembarangan. Dan ku takkan letak gambar peribadi kerna ku malu. Ku bukan photogedik saperti Am. Ku tak punya camera. Di Facebook lain cerita sebab selalunya ku di-tagged. Mana2 yang tak senonoh ku hide. Privacy kot. Oh. Vidio pun ku akan letak bergantung kepada keadaan. I look weird in the screen. I sound weird. So I'll usually avoid any filming or recording. That's why I can only act on stage.

7. Susunan

Kadang2 ku menulis tentang senarai. Things to do. People I love. etc. Ku sudah nyatakan awal2 bahwa apa2 yang ku senarai itu are in no particular order. Ku sudah beritahu. Tapi ada juga yang baik hati menasehatkan ku ntuk prioritise. Uh. Tak ada yang dahulu, tak ada yang terkemudian. I'm writing as whot comes to my mind. It's whot I write about, not how I'm going to do them in this or that order. Jadi jangan coba pertikaikan kenapa ku letak perkara X di nomor 6 atau kenapa perkara G paling last? Tapi selalunya yang last yang paling dramatic. But that's not the point. I'm writing whot I want to write about. I'm not writing on commissions. Dan ku bukan menulis novel kalau ku menulis di blog. Kalau novel ku ada masa 3-5-12 bulan ntuk edit dan susun semula whotever to my preference or atas nasehat editor. Di blog, ku terus tulis, terus publish.

8. Tambahan

Panduan susulan mungkin ditambah pada masa akan datang bergantung kepada kesesuaian.

Monday, 21 February 2011

Asmara Ku (adapted Malay version of Katy Perry's Teenage Dream)



So... I'm waiting for the guts to sing this, record it and do a videoclip, like Am. LOL!! I've managed to finish the lyrics just now. Music by aldy32.

Okokok. Nak practise. :)

Friday, 18 February 2011

Untitled lagi

Ku ingin menjual cinta ku
Harganya?
Cintamu yang satu itu
Tapi siapa lagi yang sudi membeli?
Kerna belum tentu harga cintamu sama dengan harga cinta ku
Mungkin untuk kau, cinta ku terlalu murah
Mungkin untuk ku, cintamu bukan hak milik kekal

Lalu, bagaimana untuk ku memberi bila kau lebih dulu mengambilnya?

Thursday, 17 February 2011

As requested: Amri (feat. Hafidz) - Cinta


Ku telah dipaksa ntuk secara ikhlas memaparkan Amri (feat. Hafidz)'s Cinta supaya beliau lebih popular dalam kalangan fangirls. Demi sebuah persahabatan, ku turutkan jua. Katanya ramai yang tapaham dengan ending vidio tersebut. Ku tengok sekali aja (sa-lepas 2-3-7 kali cobaan menahan gelak pecah perut) dah tahu yang inti vidio tersebut ialah mengenai Am yang coba melarikan diri dari diri beliau seniri. Ala2 in denial gitew! Ala2 I'm in love, NOT!

Jangan salah faham. Ku terpaksa menahan gelak pecah perut bukan kerna ku memperlekehkan hasil kreativiti Am. Ku menahan gelak pecah perut yang gembira. Mana lagi ku nak dapat kawan yang sanggup memperjudikan populariti dalam kalangan fangirls beliau dengan menghasilkan vidio tersebut. Am sa-jenis orang yang tahan malu. Keyakinan beliau tinggi. Ku kalah dengan beliau dari segi itu. Pada ku, mutu vidio tersebut sangat BEST! The continuity is smooth and well-executed. Ku paling suka masa beliau menari backwards (menit 1:59 dan 2:14). Stylo kot!

Anyways, ku harap suatu hari nanti ku akan dapat kekuatan ntuk vidioclip yang lebih hebat dan seterusnya merampas fangirls Am dari genggaman beliau! HUAHUAHUA

To Am, CONGRATS!!

Wednesday, 16 February 2011

25 SONGS


Ambil dari blog Amri yang ambil dari blog KakNur.

1. JEM's theme song - ku memang suka musik & fashion!
2. All By Myself - without her I'm all lonely kot!
3. Reflection - ku rasa saperti Mulan; terlalu sering mengecewakan mama & papa. :'(
4. Liz On Top Of the World - sangat Pride & Prejudice!
5. Teenage Dream - ku 19 kot!
6. Suwarnabumi - Wijaya Mala Aman Damai! Miss you guys!
7. When Will See Your Face Again - :'(
8. Once In a Blue Moon - :'(
9. Haven't Met You Yet - so, bila lagi???
10. Maroon 5's Back At Your Door - And I'm eating all alone on a Friday night.
11. Moulin Rouge!'s Your Song - awwwwwwwwwwww~
12. Heartbreak Hotel - on my way back from work.
13. Pulangkan - enough said!
14. Are You Gonna Be My Girl - whot a loser I am. :'(
15. I Don't Wanna Miss A Thing - lagu wajib kalau karok! :)))))))))))))))
16. I'tiraf - menyucok2 ke jiwa.
17. Variasi Jauhar - kenangan yang sangat indah!
18. Bengawan Solo - sangat klasik, kannnnnnnnnnnnn??
19. Ilham Pujangga - don't know why it's first on the list. It's Windows Media Player btw.
20. Ceracap Inai - the artiste is Wijaya Mala Aman Damai. And we won second place in the 2004's USM Folk Dance Festival!
21. Katy Perry's Teenage Dream - I just don't know why. Maybe it's the videoclip. :p
22. People never sung for me. :'(
23. Axl's Aku lah Kekasihmu? - OWH FOR GOD'S SAKE!
24. Kuda kepang masa Festival Tari USM 2004! - my first endeavor into traditional dance.
25. TEENAGE DREAM!!! LOL!!

Sunday, 13 February 2011

Lebat

Ku selalu menulis tentang hujan. Ke selalu menulis waktu hujan. Kebanyakan babak dalam cerita ku juga berlaku dalam waktu hujan. Sekarang pun sedang hujan. Lebat sangat. Ada petir dan guruh. Dahsyat! Selalunya waktu hujan2 begini ku tak tutup tingkap. Ku lebih suka duduk di tepi tingkap. Tengok hujan turun. Terkedip2 mata tengok petir melingkar. Sentap bila guruh berdentum. Berkejar2 bila langsir melayang2 ditiup angin kuat. Tapi ku suka. Sangat suka. Ku rasa hujan begini sangat romantik.

Tapi....

*berlari ke satu sudut yang sepi*

Friday, 4 February 2011

Untitled



We turned conversations into songs
I thought it was a sweet line to start a poem with
Of this friendship
Of this love
Of this heartbreak
But I could continue no more
You've opened the door
And so I've stepped out
With a baggage of doubts
What was it to take?
This love?
Is yours to keep?

Thursday, 3 February 2011

I suck at love

The irony. A romance novelist who doesn't know whot love really is, who doesn't know how to romance a girl, who could only write love poems but not recite them, who could sing a thousand love songs but always off-key, who loves to listen to other people's love stories but doesn't have one of his own (not now), who would cry watching a romance alone, who would drive away somewhere but always return to an empty bed, who has the wedding date but not the bride, who would let others fall in love, who would love to love but cannot love, who could write his characters' happy endings but not of his own.

*ke satu sudut yang sepi*

Monday, 24 January 2011

kthnxbai

Let's just face it. It's been almost two weeks now. I just can't pull myself back together anymore. I'm at a low point of my life right now. Seriously. I'm down. I'm miserable. I'm terrible with people. I'm scared. I'm unmotivated. I feel unloved. I feel like running away. I feel hollowed. I feel like crying. I'm useless. I feel that if I die, it wouldn't make difference to anyone at all. I wake up and try to put a smile on my face. I just can't! I try to laugh at people's jokes but I ended up laughing at myself for trying too hard. I know I'm not perfect. I'm not handsome enough. I'm not tall enough. I'm not intelligent enough. I'm not competent enough. I'm not brave enough. I'm not funny enough. I'm not stylish enough. I'm not popular enough. I'm not loving enough. I'm not successful enough. I'm not good enough. I'm just out of place. I don't belong. I try to live with that fact. I know I'm here to do something, that I'm able to do something but I just can't see the way. It seems that I'm not contributing anything at all. And the world will be a better place without me. I do not wish to die. I just want to be away, to a place where I can just be miserable on my own and not ruining other peoples' lives. I'm sick. I know that. I just can't hide it anymore. I want others to know but I also wish that they'll let me be. I want to love but I can't. I've prayed for strength. God's willing, I am strong. But right now, I'm just too tired.

I want to write myself a happy ending.

No. Let them have it. Let them live happily ever after.

Thursday, 20 January 2011

Tak boleh lupa

Sebenarnya tak boleh tidur. Ku menaip entri ini sambil menghabiskan pudding mango yang tak luak kerna picnic ala Ingris yang tak jadi. Oh. Ada & Evan dah siap. Ku akan peram dulu ntuk menyebatikan rempahnya. Idea ntuk Kiki No. 5 sedang beranak-pinak. Ku sudah dapat babak ntuk Bab 18. Kiki No. 5 terpaksa ku organise semula demi memastikan penceritaannya lebih mantap. Alhamdulillah. Ada, Evan, Kiki... mereka sudah mula bercakap dengan ku semula. InsyaALLAH, ku akan siapkan kisah mereka. Ku rindu ntuk lepak di Cafe Marooned dan berjalan-jalan di sekitar Kolej Zulkarnayn. Ku akan sambung kerja ntuk Saga Ophir juga. Rindu sangat pada Alanah dan Firus dan Kama. Ku tak sabar ntuk kembali ke Agia!

Hmm...

Tiba-tiba ku tacing.

Ku tak boleh tidur kerna ku tak boleh lupa, sebenarnya. Entah mengapa ku asyik memikirkan tentang dia. Entah mengapa ku asyik menginginkan dia yang tak mungkin akan jadi milik ku. No. I'm not talking about L.

Dan sebenarnya, ini lah sebab utama ku menulis entri ini. I'm feeling like a loser right now.

Ku memang tak pernah berani ntuk meluahkan perasaan pada sesiapa pun. Ku tak layak. Dan buat masa ini, ku tak bersedia. Ku ingin, tapi ku tak sedia. Ku tak mampu. Ntuk ku bersama dia, itu angan-angan. Itu mimpi yang akan hilang bila ku terjaga dan buat ku tertanya, 'apa mimpi ku tadi?' Ntuk ku bersama dia, ku akan mengorbankan diri ku. Ku harus jadi dewasa. Ku harus jadi lelaki. Ku takkan boleh jadi 19 lagi. Kalau ku bersama dia, pasti ada orang lain yang terluka. Tapi perlukah ku ambil kira bahgia orang lain sehingga terpaksa menidakkan perasaan ku sendiri? Kalau ku bersama dia... pastikah itu?

Apa dia punya perasaan yang sama pada ku?

Apa dia punya cinta ntuk ku?

Apakah ini cinta?

Kalau dia terbaca entri ini, ku tak berharap ntuk dia memahami. Biar lah. Kalau pun dia faham. Entah lah.... Adakah melalui entri ini ku sudah cukup berterus-terang dengannya? Adakah nanti dia akan menerima? Kerna ku tak sanggup ntuk berhadapan dengan kata-kata, 'I'm already with someone... and he's not you.'

ZOMGGGGGGGGGGGGGG KEJADANHYA KU JIWANG TAHAP LOSER NI????

*ke satu sudut yang sepi*

Friday, 7 January 2011

20 - 11 = 9

2011. 20 - 11 = 9. Jadi ku mengambil konsep tersebut sebagai motip ntuk menyenaraipendekkan perkara-perkara yang musti ku lakukan ntuk mengisi tahun 2011 ini. Tahun lepas, ku target 20 tapi banyak sangat yang terbengkalai. Jadi tahun ini, ku tak mahu memasang angan2 besar. Ku akan coba ntuk menyelesaikan yang sembilan ini dahulu. Ini lah ianya;

Projek sambung

1. menyiapkan Ada & Evan

2. menyiapkan Kiki No. 5

3. continue with Saga Ophir

4. finish up Advencer Seorang Beruang

Projek baharu

5. get a makeover

6. melancong jauh2

7. bikin vidio klip ala2 Lutfi Amri

8. beli peti sejuk

9. get someone to marry me by 11.11.11. InsyaALLAH

Sunday, 2 January 2011

Sa-lepas 2010

These were the list of to-do things that I was supposed to complete within 2010. Mari kita lihat sejauh mana ku berjaya menyelesaikannya.

1. Finish up Kiki No. 5 and get it published.
Er. Hurm. Lalalalala~
----> TIDAK TERCAPAI


2. Save. At least RM50 a month. Only started saving in December. RM200 a month.
----> TERCAPAI SIKIT2

3. Gain more weight. My target - 65kg. I AM NOW 67KG AND GAINING! AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

----> TERLEBIH TERCAPAI

4. Learn to swim. Bulum ada peluang lagi.
----> TIDAK TERCAPAI

5. Get another promotion OR get a BETTER job.
Sudah 9 bulan dengan kerja baharu. Masih terlalu banyak yang harus ku pelajari. Banyak yang sudah ku buat tapi banyak lagi yang mesti ku selesaikan. Semuanya semakin mencabar. Ku berdoa semoga ku diberikan kekuatan ntuk menghadapi semuanya.

----> TERCAPAI

6. Serialised L.U.V.E for TV!
Mission abandoned. -_________-
----> TIDAK TERCAPAI

7. Start work on Saga Ophir, my very first fantasy novel! Sudah siapkan 25 bab. Itu sahaja. -___________________________-

----> TIDAK TERCAPAI

8. Learn to play a musical instrument. Gitar kah? Piano kah? Harmonika? Rekoder? Kastanet?
Sudah beli gitar tapi baru sempat belajar not G. HUAHUAHUA
----> TIDAK TERCAPAI

9. Get my driver's license. Ku kini sa-orang pemandu profesional.
----> TIDAK TERCAPAI

10. Finish up Ada & Evan. -________________________-
----> TIDAK TERCAPAI

11. Buy a camera. TAK PERLU!

12. Donate/sedekah more. Ku cuba. InsyaALLAH.
----> TERCAPAI

13. Get published in a magazine/newspaper. Eh. Ada! Nama ku disebut sebagai salah sa-orang fasilitator ntuk Bengkel Asas Penulisan Novel bersama Jemari Seni! HUAHUAHUA

----> TIDAK TERCAPAI

14. Start my own business. Buat masa ini, ku hanya mampu ntuk memajukan bisnis orang lain.

----> TIDAK TERCAPAI

15. Make new friends. Setiap bulan ada teman baharu yang ku kenali. :)
----> TERCAPAI

16. Act in a movie/play. Ku terlibat dalam Bangsawan Lima Bersaudara. Hanya sebagai penari zapin in one of the extra-turn segment. It's dancing, not acting. But then, I had to act as though I'm a good dancer. So, kiranya... boleh lah!

----> TERCAPAI

17. Buy an electric stove and cook! Bulum beli. -___________-
----> TIDAK TERCAPAI

18. Buy/read more books! But first, please finish those piling in your living room, Pingu
. Banyak beli tapi kurang baca.

----> TIDAK TERCAPAI

19. Try to be less annoying/annoyable. :'(
----> TIDAK TERCAPAI

20. Fall in love. ERKS? Huahuahuahuahua. And (try to) be in a (serious) relationship. :p

----> TIDAK TERCAPAI