Panduan (versi Pingu Toha)

This is a response to Am's Panduan.

Adalah di sini dinyatakan panduan untuk membaca blog ini bagi mengelakkan kekeliruan, salah faham dan salah anggap mesej yang dinyatakan.

1. Tajuk

Segala tajuk2 yang digunakan selalunya adalah berkaitan dengan apa yang ku tulis. Selalunya, sa-bulum menulis, ku akan fikirkan tajuk dulu. The first sentense is always whot came to my mind after I got the title. I always work from that angle. And most of the time, apa yang ku tulis, itulah yang akan ku habiskan. Jika ianya bertajuk 'Untitled' maka jelas di situ bahwa ku telah memikirkan tajuk lain, tapi menulis tentang benda lain yang masih ada kaitan dengan tajuk tersebut tapi tak relevan ntuk jadi tajuk kepada perkara tersebut tapi ku tak dapat fikirkan tajuk yang lebih sesuai. Jika tajuk tersebut sama dengan tajuk post oleh Am, (or a corruption of the tajuk) maka ketahui lah bahwa ku sedang menganjing beliau.

2. Prosa dan terma

Ku menggunakan terma ku sebagai sa-orang Pingu Toha. Bukan Pingu Toha yang penulis, tapi Pingu Toha sebagai individu. Bila ku menulis sebagai sa-orang Pingu Toha yang penulis, ku akan sedaya upaya menghormati Bahasa Melayu dari segi nahu, struktur, tatabahasa dsb. Kalau ku menulis di blog, bermakna ku menulis sebagai sa-orang individu yang tak sama dengan anda, anda, anda dan kalian.

Harus difahami, Pingu Toha di blog tak sama dengan Pingu Toha di novel2 dengan Pingu Toha di Facebook dengan Pingu Toha di opis dengan Pingu Toha di depan mama & papa dengan Pingu Toha sa-orang diri dengan Pingu Toha di depan perempuan dengan Pingu Toha di depan laki2. Jadi prosa dan terma yang ku guna adalah menurut kehendak sosial. Bukan ku menipu tapi ku perlu menyesuaikan diri dengan keadaan.

Antara prosa dan terma yang ku selalu gunakan;

*di satu sudut yang sepi* - it literally means that.
HUAHUAHUA - SANGAT GEMBIRA SEHINGGA MENGGUNAKAN CAPS LOCK.
Tapi - ku sedang ponder the said issue sambil merenung ke horizon.
Er. Hurm. Lalalalala~ - cobaan melarikan diri dari issue tersebut.

3. Ayat2 jiwang

Penggunaan ayat2 jiwang tertaklok kepada tahap meroyan ku. Jika ianya hadir dalam bentuk puisi2, maka itu meroyan secara artistik iaitu ku sedang berada di satu sudut yang sepi dalam kesepian yang terlalu.

Jika ayat2 jiwang dalam bentuk prosa panjang tanpa perenggan, itu tahap meroyan paling tinggi dalam mode jiwa kacau. Selalunya terjadi apabila ku kena marah di opis atau telah melakukan kesilapan besar semasa bersosial. Selalu juga terjadi apabila ku heartbroken. Selalu.

4. Ayat2 sedih/marah

Ku jarang2 melampiaskan emosi negative di dalam blog ataupun Facebook. Ku selalu pendam. Ku selalunya akan meroyan melalui lagu2. Kalau di Facebook ada link lagu, maka ku sedang meroyan. Tapi kadang2 terlepas juga kerna ku hanya manusia biasa yang perlu ruang ntuk diri seniri. Lalu ku tulis di blog. Saperti juga Am, ku sangat berbesar hati jika anda tidak memberi kata semangat (jika ku sedih) atau coba menenangkan ku (jika ku marah) kerna bila ku menulis tentang sesuatu yang sedih/marah, ku dalam proses recovery yang tak memerlukan ayat2 yang akan membuatkan ku berfikir; 'jahil sangat kah ku?' atau 'senangnya kalian cakap!' atau 'ni siapa yang meroyan ni, ku ke anda?' atau 'perlu kah ku balas comment tersebut?'.

Bagi ku, bila kalian sudi baca pun dah cukop. Biar ku dengan masa untuk sembohkan luka di jiwa. Oh~

5. Nama2 wanita

L. Lana. Vee. Elina. Nama2 tersebut hanyalah watak2 dalam novel sa-orang Pingu Toha. Cerita cinta ku, jika ada, tidaklah sesempurna L.U.V.E.ology. Nama2 lain, biar ku simpan sebagai kenangan yang akan ku singkap bila2 masa ku di satu sudut yang sepi. Sehingga tarikh ini, ku masih single. Jangan tanya ku lagi.

6. Gambar2

Kadang2 ku akan letak gambar bersama apa2 yang ku tulis. Ketahui lah bahwa gambar2 tersebut menggambarkan situasi perasaan ku pada ketika itu. Ku tak letak sembarangan. Dan ku takkan letak gambar peribadi kerna ku malu. Ku bukan photogedik saperti Am. Ku tak punya camera. Di Facebook lain cerita sebab selalunya ku di-tagged. Mana2 yang tak senonoh ku hide. Privacy kot. Oh. Vidio pun ku akan letak bergantung kepada keadaan. I look weird in the screen. I sound weird. So I'll usually avoid any filming or recording. That's why I can only act on stage.

7. Susunan

Kadang2 ku menulis tentang senarai. Things to do. People I love. etc. Ku sudah nyatakan awal2 bahwa apa2 yang ku senarai itu are in no particular order. Ku sudah beritahu. Tapi ada juga yang baik hati menasehatkan ku ntuk prioritise. Uh. Tak ada yang dahulu, tak ada yang terkemudian. I'm writing as whot comes to my mind. It's whot I write about, not how I'm going to do them in this or that order. Jadi jangan coba pertikaikan kenapa ku letak perkara X di nomor 6 atau kenapa perkara G paling last? Tapi selalunya yang last yang paling dramatic. But that's not the point. I'm writing whot I want to write about. I'm not writing on commissions. Dan ku bukan menulis novel kalau ku menulis di blog. Kalau novel ku ada masa 3-5-12 bulan ntuk edit dan susun semula whotever to my preference or atas nasehat editor. Di blog, ku terus tulis, terus publish.

8. Tambahan

Panduan susulan mungkin ditambah pada masa akan datang bergantung kepada kesesuaian.

Asmara Ku (adapted Malay version of Katy Perry's Teenage Dream)



So... I'm waiting for the guts to sing this, record it and do a videoclip, like Am. LOL!! I've managed to finish the lyrics just now. Music by aldy32.

Okokok. Nak practise. :)

Untitled lagi

Ku ingin menjual cinta ku
Harganya?
Cintamu yang satu itu
Tapi siapa lagi yang sudi membeli?
Kerna belum tentu harga cintamu sama dengan harga cinta ku
Mungkin untuk kau, cinta ku terlalu murah
Mungkin untuk ku, cintamu bukan hak milik kekal

Lalu, bagaimana untuk ku memberi bila kau lebih dulu mengambilnya?

As requested: Amri (feat. Hafidz) - Cinta


Ku telah dipaksa ntuk secara ikhlas memaparkan Amri (feat. Hafidz)'s Cinta supaya beliau lebih popular dalam kalangan fangirls. Demi sebuah persahabatan, ku turutkan jua. Katanya ramai yang tapaham dengan ending vidio tersebut. Ku tengok sekali aja (sa-lepas 2-3-7 kali cobaan menahan gelak pecah perut) dah tahu yang inti vidio tersebut ialah mengenai Am yang coba melarikan diri dari diri beliau seniri. Ala2 in denial gitew! Ala2 I'm in love, NOT!

Jangan salah faham. Ku terpaksa menahan gelak pecah perut bukan kerna ku memperlekehkan hasil kreativiti Am. Ku menahan gelak pecah perut yang gembira. Mana lagi ku nak dapat kawan yang sanggup memperjudikan populariti dalam kalangan fangirls beliau dengan menghasilkan vidio tersebut. Am sa-jenis orang yang tahan malu. Keyakinan beliau tinggi. Ku kalah dengan beliau dari segi itu. Pada ku, mutu vidio tersebut sangat BEST! The continuity is smooth and well-executed. Ku paling suka masa beliau menari backwards (menit 1:59 dan 2:14). Stylo kot!

Anyways, ku harap suatu hari nanti ku akan dapat kekuatan ntuk vidioclip yang lebih hebat dan seterusnya merampas fangirls Am dari genggaman beliau! HUAHUAHUA

To Am, CONGRATS!!

25 SONGS


Ambil dari blog Amri yang ambil dari blog KakNur.

1. JEM's theme song - ku memang suka musik & fashion!
2. All By Myself - without her I'm all lonely kot!
3. Reflection - ku rasa saperti Mulan; terlalu sering mengecewakan mama & papa. :'(
4. Liz On Top Of the World - sangat Pride & Prejudice!
5. Teenage Dream - ku 19 kot!
6. Suwarnabumi - Wijaya Mala Aman Damai! Miss you guys!
7. When Will See Your Face Again - :'(
8. Once In a Blue Moon - :'(
9. Haven't Met You Yet - so, bila lagi???
10. Maroon 5's Back At Your Door - And I'm eating all alone on a Friday night.
11. Moulin Rouge!'s Your Song - awwwwwwwwwwww~
12. Heartbreak Hotel - on my way back from work.
13. Pulangkan - enough said!
14. Are You Gonna Be My Girl - whot a loser I am. :'(
15. I Don't Wanna Miss A Thing - lagu wajib kalau karok! :)))))))))))))))
16. I'tiraf - menyucok2 ke jiwa.
17. Variasi Jauhar - kenangan yang sangat indah!
18. Bengawan Solo - sangat klasik, kannnnnnnnnnnnn??
19. Ilham Pujangga - don't know why it's first on the list. It's Windows Media Player btw.
20. Ceracap Inai - the artiste is Wijaya Mala Aman Damai. And we won second place in the 2004's USM Folk Dance Festival!
21. Katy Perry's Teenage Dream - I just don't know why. Maybe it's the videoclip. :p
22. People never sung for me. :'(
23. Axl's Aku lah Kekasihmu? - OWH FOR GOD'S SAKE!
24. Kuda kepang masa Festival Tari USM 2004! - my first endeavor into traditional dance.
25. TEENAGE DREAM!!! LOL!!

Lebat

Ku selalu menulis tentang hujan. Ke selalu menulis waktu hujan. Kebanyakan babak dalam cerita ku juga berlaku dalam waktu hujan. Sekarang pun sedang hujan. Lebat sangat. Ada petir dan guruh. Dahsyat! Selalunya waktu hujan2 begini ku tak tutup tingkap. Ku lebih suka duduk di tepi tingkap. Tengok hujan turun. Terkedip2 mata tengok petir melingkar. Sentap bila guruh berdentum. Berkejar2 bila langsir melayang2 ditiup angin kuat. Tapi ku suka. Sangat suka. Ku rasa hujan begini sangat romantik.

Tapi....

*berlari ke satu sudut yang sepi*

Untitled



We turned conversations into songs
I thought it was a sweet line to start a poem with
Of this friendship
Of this love
Of this heartbreak
But I could continue no more
You've opened the door
And so I've stepped out
With a baggage of doubts
What was it to take?
This love?
Is yours to keep?

I suck at love

The irony. A romance novelist who doesn't know whot love really is, who doesn't know how to romance a girl, who could only write love poems but not recite them, who could sing a thousand love songs but always off-key, who loves to listen to other people's love stories but doesn't have one of his own (not now), who would cry watching a romance alone, who would drive away somewhere but always return to an empty bed, who has the wedding date but not the bride, who would let others fall in love, who would love to love but cannot love, who could write his characters' happy endings but not of his own.

*ke satu sudut yang sepi*