Panduan (versi Pingu Toha)

This is a response to Am's Panduan.

Adalah di sini dinyatakan panduan untuk membaca blog ini bagi mengelakkan kekeliruan, salah faham dan salah anggap mesej yang dinyatakan.

1. Tajuk

Segala tajuk2 yang digunakan selalunya adalah berkaitan dengan apa yang ku tulis. Selalunya, sa-bulum menulis, ku akan fikirkan tajuk dulu. The first sentense is always whot came to my mind after I got the title. I always work from that angle. And most of the time, apa yang ku tulis, itulah yang akan ku habiskan. Jika ianya bertajuk 'Untitled' maka jelas di situ bahwa ku telah memikirkan tajuk lain, tapi menulis tentang benda lain yang masih ada kaitan dengan tajuk tersebut tapi tak relevan ntuk jadi tajuk kepada perkara tersebut tapi ku tak dapat fikirkan tajuk yang lebih sesuai. Jika tajuk tersebut sama dengan tajuk post oleh Am, (or a corruption of the tajuk) maka ketahui lah bahwa ku sedang menganjing beliau.

2. Prosa dan terma

Ku menggunakan terma ku sebagai sa-orang Pingu Toha. Bukan Pingu Toha yang penulis, tapi Pingu Toha sebagai individu. Bila ku menulis sebagai sa-orang Pingu Toha yang penulis, ku akan sedaya upaya menghormati Bahasa Melayu dari segi nahu, struktur, tatabahasa dsb. Kalau ku menulis di blog, bermakna ku menulis sebagai sa-orang individu yang tak sama dengan anda, anda, anda dan kalian.

Harus difahami, Pingu Toha di blog tak sama dengan Pingu Toha di novel2 dengan Pingu Toha di Facebook dengan Pingu Toha di opis dengan Pingu Toha di depan mama & papa dengan Pingu Toha sa-orang diri dengan Pingu Toha di depan perempuan dengan Pingu Toha di depan laki2. Jadi prosa dan terma yang ku guna adalah menurut kehendak sosial. Bukan ku menipu tapi ku perlu menyesuaikan diri dengan keadaan.

Antara prosa dan terma yang ku selalu gunakan;

*di satu sudut yang sepi* - it literally means that.
HUAHUAHUA - SANGAT GEMBIRA SEHINGGA MENGGUNAKAN CAPS LOCK.
Tapi - ku sedang ponder the said issue sambil merenung ke horizon.
Er. Hurm. Lalalalala~ - cobaan melarikan diri dari issue tersebut.

3. Ayat2 jiwang

Penggunaan ayat2 jiwang tertaklok kepada tahap meroyan ku. Jika ianya hadir dalam bentuk puisi2, maka itu meroyan secara artistik iaitu ku sedang berada di satu sudut yang sepi dalam kesepian yang terlalu.

Jika ayat2 jiwang dalam bentuk prosa panjang tanpa perenggan, itu tahap meroyan paling tinggi dalam mode jiwa kacau. Selalunya terjadi apabila ku kena marah di opis atau telah melakukan kesilapan besar semasa bersosial. Selalu juga terjadi apabila ku heartbroken. Selalu.

4. Ayat2 sedih/marah

Ku jarang2 melampiaskan emosi negative di dalam blog ataupun Facebook. Ku selalu pendam. Ku selalunya akan meroyan melalui lagu2. Kalau di Facebook ada link lagu, maka ku sedang meroyan. Tapi kadang2 terlepas juga kerna ku hanya manusia biasa yang perlu ruang ntuk diri seniri. Lalu ku tulis di blog. Saperti juga Am, ku sangat berbesar hati jika anda tidak memberi kata semangat (jika ku sedih) atau coba menenangkan ku (jika ku marah) kerna bila ku menulis tentang sesuatu yang sedih/marah, ku dalam proses recovery yang tak memerlukan ayat2 yang akan membuatkan ku berfikir; 'jahil sangat kah ku?' atau 'senangnya kalian cakap!' atau 'ni siapa yang meroyan ni, ku ke anda?' atau 'perlu kah ku balas comment tersebut?'.

Bagi ku, bila kalian sudi baca pun dah cukop. Biar ku dengan masa untuk sembohkan luka di jiwa. Oh~

5. Nama2 wanita

L. Lana. Vee. Elina. Nama2 tersebut hanyalah watak2 dalam novel sa-orang Pingu Toha. Cerita cinta ku, jika ada, tidaklah sesempurna L.U.V.E.ology. Nama2 lain, biar ku simpan sebagai kenangan yang akan ku singkap bila2 masa ku di satu sudut yang sepi. Sehingga tarikh ini, ku masih single. Jangan tanya ku lagi.

6. Gambar2

Kadang2 ku akan letak gambar bersama apa2 yang ku tulis. Ketahui lah bahwa gambar2 tersebut menggambarkan situasi perasaan ku pada ketika itu. Ku tak letak sembarangan. Dan ku takkan letak gambar peribadi kerna ku malu. Ku bukan photogedik saperti Am. Ku tak punya camera. Di Facebook lain cerita sebab selalunya ku di-tagged. Mana2 yang tak senonoh ku hide. Privacy kot. Oh. Vidio pun ku akan letak bergantung kepada keadaan. I look weird in the screen. I sound weird. So I'll usually avoid any filming or recording. That's why I can only act on stage.

7. Susunan

Kadang2 ku menulis tentang senarai. Things to do. People I love. etc. Ku sudah nyatakan awal2 bahwa apa2 yang ku senarai itu are in no particular order. Ku sudah beritahu. Tapi ada juga yang baik hati menasehatkan ku ntuk prioritise. Uh. Tak ada yang dahulu, tak ada yang terkemudian. I'm writing as whot comes to my mind. It's whot I write about, not how I'm going to do them in this or that order. Jadi jangan coba pertikaikan kenapa ku letak perkara X di nomor 6 atau kenapa perkara G paling last? Tapi selalunya yang last yang paling dramatic. But that's not the point. I'm writing whot I want to write about. I'm not writing on commissions. Dan ku bukan menulis novel kalau ku menulis di blog. Kalau novel ku ada masa 3-5-12 bulan ntuk edit dan susun semula whotever to my preference or atas nasehat editor. Di blog, ku terus tulis, terus publish.

8. Tambahan

Panduan susulan mungkin ditambah pada masa akan datang bergantung kepada kesesuaian.

3 comments:

mimies said...

i like..[the way]~

Am said...

SENTAP!!!!

photogedik~~~ WAH!

Norzat said...

dramatic much?