Sunday, 3 April 2011

3 4 11

It's been a year already. Ku dalam service. Entah macam mana, tiba-tiba ku dapat kekuatan ntuk meneruskan perjuangan ini ntuk setahun lagi. Ku percaya Allah meletakkan ku di sini dengan sebab. Aturan-Nya tak bisa ku telah. Ku yakin, walau kadang2 ku rasa tak mampu, yang ku boleh lakukan sesuatu yang bermakna. Mungkin bukan ntuk diri ku seniri. Ku pernah berdoa dulu, kalau ini yang terbaik ntuk ku, semuga ku akan dapat. Dan ku dapat masuk service. Ku macam tak percaya ku dapat. I sucked in the interview! Tapi ku tetap berdoa, kalau ini jalan hidup ku, dapat lah. InsyaALLAH. Dan alhamdulillah. Memang rezeki ku. Berkat doa mama dan papa juga. Tanggal 3 April 2010, secara rasminya ku masok service. 

Sunggoh, kadang2 ku rasa menyesal. Tapi kawan ku si anak tukang kayu pernah menyatakan, 'kau macam orang yang tak reti bersyukor'. Bukan ku tak bersyukor. Tapi mungkin ku tak cukop bersyukor. Ku gagal memahami fungsi ku. Dan mungkin betul juga kata kawan ku si datin, bahawa ku tak cukop cintakan negara.

Sunggoh, kadang2 ku jeles dengan teman service lain yang masing2 busy dan penting. I feel like I'm not contributing anything. Useless. Dispensable. How can they clock out at 10 (or anytime after 5.30) and still look forward for tomorrow?

Mungkin sebab semuanya terlalu baharu ntuk ku. Ku harus cepat2 belajar tapi I'm taking too much of my own sweet time. TAK BOLEH. Dah setahun dan ku tak boleh main2 lagi! Ku harus buktikan yang ku boleh! Ku musti buktikan yang ku bukan budak bodoh yang perasan cute, manja2, tak pandai buat kerja, lembab, tak strategik, hidup segan mati tak mahu dan makan gaji buta sebab selalu balik on time.

TAK. Mulai 3 April 2011, ku akan jadi sa-orang lelaki berkeyakinan, memang kacak, matang, talented, time-wise, relevan, life of the opis dan makan gaji halal walaupun selalu balik on time!

InsyaALLAH, ntuk setahun ini lagi, ku akan berusaha ntuk meningkatkan prestasi service ku. Bukan hanya ntuk diri ku, bukan ntuk menunjok2, tapi ntuk mama dan papa dan keluarga ku, ntuk tanggungjawab ku, ntuk bangsa ku, ntuk negara ku, ntuk agama ku.

Semuga perjuangan ini ikhlas. 

Ya Allah, Kau letakkan ku di sini, ku reda.

5 comments:

fatihah said...

Salam...
En.Pingu x belanja org2 opis sempena 1st anniversary ni ke?huhu...Anyway..congrates for ur 1st aniversary ni eh..=)

budakkejam said...

DIAV SANGAT KAU KAN?

shawnaoto said...

bagus tuan halim!!! ingat pesanan datin selepas balik BTN, "walopun ku x punya jantan untuk kucintaik, sekurg2nya ku punya negara utk dicinta.."

waheyd said...

sudah lumrah bagi kita yang masih baru berperasaan begitu..aku yang sudah hampir 2 tahun di dalam servis terkadang masih merasakannya..semoga niat murni mu itu akan terus berpanjangan...;P

cik saloma said...

ku sokong inche pingu