The Song That Inspired The Death of A Character



For those who have read 1 4 3, kalian tahu siapa yang mati kan? Ada dua. But the death of one particular character was actually, somehow, inspired by this song; Katie Melua's cover of Just Like Heaven (originally by The Cure). It has the bittersweet quality of the mood. The melody is melancholic. The lyrics memang agak kena dengan the chapter's set-up. Plus the singer pun ponpuan. Sangat kena dengan watak yang affected by the death.

Sebenarnya, ku banyak menengar lagu ntuk mencari ilham menulis. Because of the melody. Because of the lyrics. Because of the emotions. Sometimes, ianya akan mencetuskan idea ntuk satu scenario. Sometimes, ianya akan jadi precursor kepada the whole chapter. Sometimes, ianya jadi jembatan emosi yang menghubongkan watak ku dengan his/her perasaan. That is why I love musicals. Ku rasa apa yang ku tulis pun kebanyakannya sangat berkait dengan muzik dan drama dan seni.

Anyways, back to the song. 

Actually, selalunya ku tak ingat macamana ku boleh 'jumpa' dengan sesebuah lagu yang ultimately akan menjadi favourite ku dan di-replay 4-8-11 kali sehari. Sama juga lagu yang tersebut di atas. Tiba2 aja lagu tuh boleh lekat pada telinga ku dari entah mana2 sumber. That's why selalunya lagu2 ku agak pelik dan lain dari lagu2 yang kalian suka dengar. I mean all of us ada preference tersendiri kan? Kita dengar apa yang kita suka lah, kan? Tapi kalau dah terlalu lari dari mainstream tuh memang pelik lah, kan? Macam ku kot? Ku rasa fenomena tersebut sangat apparent ke atas ku sebab ku tak punya TV di rumah. Ku sangat jarang menengar radio. Jadi mungkin nafsu muzik kalian lebih berkembang daripada ku. So I kinda pick up the trend quite randomly which is when I'm going out ke dalam khalayak or away to some new places. Which is nampak sangat ku tak up-to-date. But I'm being selective. I'm picky. Ku tak mampu menanggong semua. 
Anyways, let's go back to the song again.
So if kalian baca that particular chapter in 1 4 3, diiringi 'Just Like Heaven' sebagai soundtrack, you'll understand why I just have to kill that particular character.

On another note, I am not going to do the sequel to Ada & Evan. Let them be happy, without the ending part. hikhik