Saturday, 18 August 2012

Lagu Wajib Raya~


Lagu ini ditujukan khas buat future wife yang berada jauh di perantauan entah mana entah dengan ucapam - Syayang, di hari yang mulia ini ku pohon keampunan. Hanya satu yang ku pinta; pulang lah~


Tuesday, 17 July 2012

The Love Cycle


Love
You fall in
You fall out
You love
Be loved
Or not
You fall again
You hurt
You bleed
But you'll fall again
It's a vicious cycle
Love

Tuesday, 10 July 2012

Kenapa lambat?

"Kenapa lambat?" Dia tanya. Dia tak pandang pun. Wajahnya ke kaca tv. Ku terus berdiri di muka pintu. Ku diam juga. Dia pun diam. Tunggu jawabku. Sudah lama benar dia tunggu. Hujan lebat yang baru mereda masih bersisa dengan hawa dinginnya. Ku sejuk dalam basah kuyup. Masih ku di pintu. Dan dia terus tengok tv. Berita tempatan. Dia tanya lagi, "Kenapa lambat?"

"Maaf..." Perlahan ku ucapkan itu.
"Dah terlambat." 
"Tapi sempat lagi untuk sekali ini saya cakap yang saya cintakan awak." Akhirnya, ku luahkan jua.

Dia berpaling. Tapi ku tiada lagi di muka pintu.

Dari tv, terdengar laporan pemberita, "...mangsa meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital..."

p.s. seremmmmmmm tak?

Monday, 2 July 2012

Duduk dan Royan

Pada suatu malam, ku duduk di dalam kereta ku. Malam itu malam yang salepas Isyak. Ku mahu pulang ke ibu kota salepas berhujong minggu bersama keluarga tercinta. Lalu ku terus memandu, sa-orang. Sebenarnya jiwa ku sedang kacau pada ketika ittew. Tak berapa hari lagi, dia akan menjadi milek orang lain. Tapi ku tak dapat berbuat apa ntuk menghalang. Siapa yang bisa menghalang jodoh ketentuan-Nya? Ku merancang tapi perancangan-Nya lebih agung.

Dan ku masih cuba ntuk menerima dengan reda akan perancangan dan ketentuan itu, sampai sekarang pun.

Ok. So. Sekarang ku sudah duduk dalam kereta ku. Bila masanya nak meroyan?

Lalu ku putuskan ntuk meroyan apabila sampai ke Lebuhraya Karak. Dan bagaimanakah cara yang paling seswai ntuk meroyan sambil duduk memandu? Boleh aja pasang lagu kuat2 kan?

Tapi ku menangis.

Ku menangis. Menangis. Menangis. Menangis. Sampai Tol Gombak. Kemudian pakai Tounch 'n Go supaya tak kantoi muka kembang sebab nangis dengan jurutol yang kebanyakannya harus lah gades2 manis.

Kadang kala, kita terpaksa duduk dalam kereta dan meroyan dengan kekdah menangis. Sekian. Atau kesian?

p.s. Someone like you is just not you.

 

Sunday, 24 June 2012

Sesat Dalam Cahaya

Sesat dalam cahaya bermaksud tersalah jalan di waktu siang sebanyak dua kali dalam dua kejadian berasingan. Well~ itu maksud dalam kamus hidup ku hari ini. pft.

Kejadian pertama berlaku ketika ku dalam perjalanan pulang dari sesi mesyuarat kerja Jabatan di Shah Alam ke Damansara (gigih sangat mesyuarat dari Khamis sanpai Sabtu dan balik Ahad kan?). Salepas bekpes dan check-out, bergerak lah dari Shah Alam jam 10.15 dengan niat balik cepat2 senpat lah nak basuh baju bagai. Ternyata niat suci tersebut tidak kesanpaian lantaran kesilapan dan keegoan ku yang tidak gugel jalan balik terlebih dahulu. Memang begitu lah kesilapan yang ku ulang setiap kali ke tempat2 yang bulum pernah ku jejaki - hanya gugel jalan pergi dan lupa gugel jalan balik. Kununnya nak balik ikut Federal tapi pusing punya pusing tak jumpa susur keluar ke lebuhraya tersebut. Ttibe nampak signboard ke Kota Damansara. So, okokok. Dah dekat tu. Masuk jalan tersebut ttibe redah area perkampungan di Subang. Kejadahnya? Dengan hati nan waja, ku teruskan perjalanan jua. Jumpa signboard ke PJ. Okokok. On the way dah tu. Ttibe keluar celah Jalan Klang Lama. Lagi kejadahnya? Akhirnya masuk juga ke Federal. Okokok boleh ikut Sprint. Ttibe terlajak dari susur masuk ke lebuhraya tersebut. MOTIP??? Terpaksa ku menggagahkan diri mencari jalan menelusuri UM, Bangsar sanpai lah ke Lebuhraya Mahameru. Akhirnya, ku temui jalan yang lurus di sepanjang Jalan Duta sanpai lah ke Penchala Link. Ku sanpai ke rumah hampir ke jam 12. SANGAT LAH KEJADAHNYA! Paduhal satelah gugel, rupa2nya ku sudah pusing-patah balik-pusing-patah balik satu Wilayah Persekutuan kot!

Menurot sumber gugel juga, sepatutnya ku boleh sanpai jam 10.45 lagi dah kalau tak sesat dalam cahaya tersebut.

Sementara itu, dalam kejadian berasingan, ku telah menggagahkan diri demi janji ntuk support sa-orang teman penulis dan pergi ke Annexe Gallery di Central Market. Janji jam 4. Ku bertolak jam 3.15 dengan harapan ntuk sanpai ngam2 demi mengelak keadaan awkward terpaksa mingle dengan orang2 lebih femes di tempat kejadian. Ku telah gugel jalan ke tempat kejadian dan mendapati jalannya amat mengelirukan. Ku lalu mengambil keputosan ntuk mencoba kekdah ikut jalan potong sana sini saperti yang selalu ku praktikkan apabila berulang-alik dari opis ke cawangan KL yang kebetulan hampir sangat dengan tempat kejadian. Ttibe, ku dengan yakinnya membelok masuk ke jalan lain. Ternyata percatoran tersebut mengakibatkan ku kerugian banyak masa kerna tersangkut di dalam kesesakan maha dasat di tengah2 KL. Demi janji ku, ku gagahi jua dan ku temui semula jalan yang lurus. Ku telah hampir sangat ke tempat kejadian apabila ku menyedari ku tak tahu di mana kah tempat ntuk parkir. Maka ku terpaksa pusing2 sehingga lah ku temui ruang parkir berbayar. Ku tempuh jalan2 kota dengan langkah kaki. Dan ku sanpai jua ke tempat kejadian sekitar jam 5.

Usai event, ku jejaki semula jalan ke tempat parkir tersebut. Ttibe je ku rasa ku terlupa di mana kah ku parkir kereta ku. OMAIGOTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT

Walau bagaimanapun, atas inisiatif pakai redah je, maka ku temui semula tempat parkir tersebut setelah hampir 45 menit pusing2 sekitar Jalan Petaling, Jalan Tun. H. S. Lee, Jalan Hang Jebat, Jalan Hang Lekir, jalan sana, jalan sini dan jalan manentah. Hanpir2 ku sesat dalam cahaya senja tersebut.

Balik pun dah nyaris nak sesat dah tadi. pft.

Begitu lah pengalaman ku sesat dalam cahaya. Kesian, harap maklum. 

Thursday, 21 June 2012

Bagaimana Saya Kekal Comel Dan Muda Remaja?

Apakah rahasia saya kekal comel, cute, kacak, hensem, katang, merembeskan dan muda remaja, ageless dan immortal?

Well~ *sanbil tiup kuku*

Sudah tentu lah kerana saya sememangnya comel, cute, kacak, hensem, katang, merembeskan dan muda remaja, ageless dan immortal.

*flip hair*

Di bawah ini, disenaraikan beberapa tips penting ntuk kelihatan kekal comel, cute, kacak, hensem, katang, merembeskan dan muda remaja, ageless dan immortal dan jelitew saperti berikut:

1
Selalu berpakaian warna2 ceria dan berwarna-warni terutamanya motip2 stripes, pink, munge2 floral dan pelangi2. Cara berpakai harus lah secara metrosexual dan bermuskel *sanbil menjeling Lutfi Amri*

2
Selalu shave supaya tampak jambu. Salepas shaved, harus lah memakai pakaian berwarna pink ntuk tanpil lebih jambu. Harus juga memotong ranbut secara pesen terkini yang seswai dengan bentuk wajah muka supaya tidak lah nampak kegugoran ranbut yang semankin ketara.

3
Selalu memakan eskem jenis jilat2 dalam bentuk cones dan/atau magnum almond supaya tanpak comel. Harus memegang eskem tersebut dengan ke2-2 belah tangan sanbil memflex muskel.

4
Selalu menengar lagu2 hits lama yang menentang arus perdana tetapi apabila karok menggunakan cover version supaya ada factor WOW!! dan menonjolkan sisi indie muda belia. Bagus juga kalau boleh translate lagu tersebut ke dalam bahasa malay lengkap dengan vidio clip bersama angin sepoi2 bahasa.

5
Coba penetrate Kumpulan Pengurusan & Profesional di jabatan kerajaan dalam usia paling termuda di antara penjawat2 sedia ada di jabatan tersebut (walaupun teman2 lain dah masuk lebih awal *jeling Naz Azly*). Harus juga mengutarakan pandangan2 bersifat Gen-Y demi menonjolkan kumpulan umor yang setahun jagong dan hingus2an.

6
Tidak mengiktiraf gejala k-pop yang bersifat dunia fizikal semata2 demi mempertahankan nilai2 kecantikan melayu dan ketimuran serta menutup aurat dan tidak bertari2 di khalayak umum dengan lagu lip-synch. *harus lah sanbil menjeling Kak Dijay Lee Chong Wey Park*

7
Sering memflex muskel di hadapan chermin dalam bilek semata2 dan tidak mendedahkan aurat tersebut di fb. *terus menjeling Lutfi Amri*

8
Mengaku umor 19 ntuk semua bestday kelak.

Begitu lah beberapa tips penting ntuk kelihatan kekal comel, cute, kacak, hensem, katang, merembeskan dan muda remaja, ageless dan immortal dan jelitew. Renung2kan dan selamat beramal!

Thursday, 14 June 2012

Kisah Cinta Seribu Wajah (feat. Maya Iskandar)


 Akhirnya...


Featuring Maya Iskandar - sebuah karya merepek Pingu Toha.

***
Enam belas penulis ‘Keluarga JS’ (Adiwarna & Jemari Seni) bergabung tenaga untuk berbicara fasal cinta dalam antologi lapan belas cerpen berwarna-warni ini. Koleksi cerpen Kisah Cinta Seribu Wajah ini adalah ‘kisah’ yang belum pernah diterbitkan di mana-mana media cetak.

Dengarlah bagaimana penulis bercerita fasal kisah cinta mereka; fasal cinta mereka yang dekat dengannya; atau cinta mengikut pemerhatian dan pengertian mereka. Penulisan berbagai-bagai gaya, latar dan teknik ini eksklusif dipersembahkan buat pembaca ‘Keluarga JS’ sebagai hadiah daripada kami untuk anda.

Inilah mereka – Aidah Bakri. Dihsar Ludba Haqifa. Fatihah Pauzihal. Hafizah Iszahanid. Hafizul Osman. Haswida Abu Bakar. Ijazati Habib. Ika Madera. Imaen. John Norafizan. Kamalia. Misdhiaz. Nazawati. Noor Suraya. Pingu Toha. Szalies.
***
You'll be spoiled with choices;
1. BERIKAN AKU KEKUATAN ITU... (SZALIES)
2. BUKAN SATU KEBETULAN (KAMALIA)
3. CINTA ITU BAHAGIA (AIDAH BAKRI)
4. YANG TERLEWAT (NAZAWATI)
5. KERETA API & FILOSOF CINTA (JOHN NORAFIZAN)
6. LAKSA KAM (HAFIZAH ISZAHANID)
7. MAYA ISKANDAR (PINGU TOHA)  ---------------------------------> ME!!
8. MENUNGGU SALJI (JOHN NORAFIZAN)
9. ZARA AMANDA (AYU HASWIDA)
10. LEO ITU BINTANG KAMU (MISDHIAZ)
11. INI DOSA SIAPA? (IMAEN)
12. LOLA (IKA MADERA)
13. SEPUCUK SURAT CINTA DARI LEMBAH KUNDASANG (NOOR SURAYA)
14. CERITA CINTA BUKU MERAH JAMBU (HAFIZUL OSMAN)
15. ISTERIKU, SEORANG GEISHA (HAFIZUL OSMAN)
16. MENGENANGMU (FATIHAH PAUZHAL)
17. KERANA AKU BERNAMA TASHA (DIHSAR AQIFAH LUDBA)
18. SUJUD SYUKUR KERANA CINTA (IJAZATI HABIB) 
***
First time tulis cerpen kot.
 

Monday, 9 April 2012

Adiwira ku (tajuk ditulis dengan rebel secara halus)

At this rate, I'm wondering, sanpai bila kah Lutfi Amri, Naz dan Kak Dijah akan terus memberi commitment kepada jenis2 entry berantai ini.

Anyways.

Adiwira ku? Hmm...

Hmm...

Hmm...

...

......

Mungkin ianya itu L, gadis di hentian bus depan Pangsapuri Taratak Muhibbah, Taman Desa? Ya. Sa-lepas puas berfikir, L lah jawapan ku. Siapa L? Ku seniri tatau kot. Ku pernah jumpa beliau dua kali sahaja. 2-2 kali pun masa ku tunggu bus nak pi kijo masa dengan kedai buku dulu kala. Pertama kali lihat L, terus ku PEH!! PEH!! tersebut menyebabkan ku keluar pi tunggu bus seawal jam 10.45 pagi meski pun kijo jam 2 petang. Seken taim jumpa beliau, ku dah set nak berkenalan. Tapi apatah daya, ku terlalu malu ntuk bersemuka dengan beliau. Kali ke-2 itu lah kali terakhir ku berjumpa dengan L. Lepas tu, setahun lebih ku tunggu beliau macam biasa kat hentian bus tersebut. L tak pernah muncul2 lagi. Dalam setahun tu juga ku mula menulis whot was to become my very first novel; L.U.V.E. Sa-lepas setahun tersebut, ku pindah. 

Rasanya memang takkan jumpa L dah.

L. Beliau lah muse ntuk ku menyiapkan L.U.V.E. Beliau juga inspirasi ntuk ku teruskan dengan 1 4 3. Bagaimana kah beliau boleh dikaitkan sebagai adiwira ku? Tanpa L, rasanya ku takkan pernah coba ntuk menulis secara siyes. Tanpa L, rasanya ku takkan percaya tentang cinta pandang pertama. Tanpa L, ku takkan belajar tentang erti berani ntuk merebut peluang. Tanpa L, ku takkan coba ntuk jadi berani.

Thank you, L, wherever you are, whoever you are.

Rasanya, sepatutnya tajuk entry ni ialah 'Adiwati ku' sebab L ponpuan kot. PEH! Paling rebel kot!

p.s.: ku tadak gambau L maka demi konsep hyperbola, harus lah letak cover novel2 ku. 




Sila lah beli. kehkeh

Thursday, 5 April 2012

APATAH YANG KU SELALU BUAT PADA PUKUL 8 MALAM

Ini entry secara jalinan kerjataksama di antara Lutfi Amri, Kak Dijah dan Naz Azly dengan ku. Ianya itu demi menyelesaikan conflict of interests ekoran post Lutfi Amri di Facebook yang 'Menuntut Khadijah Saad, Tun Teja Ratna Benggala dan Nazar Azly Zaberi untuk mengupdate blog. Sekian'. Tajuk yang sepatutnya ialah 'Apakah Yang Selalu Saya Buat Pada Pukul 8 Malam'. Walau bagaimanapun, olih kerna agak rebel sejak awal pagi tadi, ku menggunakan tajuk lain sikit.

Justeru, apatah yang ku selalu buat pada pukul 8 malam?

Selalunya, by 8, ku akan keluar makan. Tinguk lah serela. Sekarang ni light2 je sebab pewut dah naik dan tak pi gym angkat2 besi saperti Lutfi Amri atau (kununnya) menari zapin saperti Naz Azly atau memasak seniri saperti Kak Dijah.

Sa-lepas makan, ku akan tunggu Isyak ntuk solat. Siap2 buka laptop. Saperti biasa akan menghadap Facebook ntuk paling kurang satu jam yang pertama. Sanbil2 itu sudah membuka fail projek2 yang tertangguh. Kunun2 nak menulis lah.

Sa-lepas Facebook, akan menghadap projek2 yang tertangguh tersebut di atas.
....
.......


..........
............


..................
.....................
 
Tambah satu perkataan.

Sa-lepas tambah satu perkataan, akan kembali ke pangkuan Facebook. Ke2-2 proses ini akan berulang sehingga lah pukul 12. Kemudian, ku akan menggosok baju ntuk pi kijo esok. Selalu juga ku akan membaca buku orang lain instead of menulis buku seniri.


Well, at least at 8pm tonight I'm writing this kot.

Wednesday, 7 March 2012

28

Ku sedang berpura2 busy di dalam bilek ku apabila ttibe berkumandang lah lagu Happy Birthday dari perkarangan opis ku, tapi bukan lah saperti lagu berikut:-

 
Secara langsung, bebudak opis ku berarak ke bilek ku dengan ini:-


dan pakej sekali dengan ini:-


 Ku terharu.



Acara memotong cake adalah saperti berikut:-




Terharu sangat. Awwwww~


THANK YOU. THANK YOU ALL. *sanbil menjulang oscar*

...

And a little celebration of my own. At home. Alone. Di satu sudut yang sepi. *loser*


 I'm 28. WOW!!

CUTE CAT LICKS PAW !!!



Day 30 of 30 to 28

Day 30: A picture of yourself this day and 3 good things that happened since you started the challenge.


1. I've blogged more in these past months than I did in previous years;
2. Now I know that I can actually work within a dateline/deadline;
3. A new book in the making was inspired by this challenge and I will make sure I'm going to finish it! InsyaALLAH.

Tuesday, 6 March 2012

Day 29 of 30 to 28

Day 29: 3 wishes.


1. Dapat menyiapkan the books I'm writing and to continue writing more and more;

2. To be happy with my current work;

3. To get married.

Boleh?

Monday, 5 March 2012

:'(

KENAPA TADAK ORANG COMMENT??? :'(

Day 28 of 30 to 28

Day 28: Something that stresses you out.


Migraine? Whenever I have it, I can't concentrate on anything. It dampens my overall mood. It hinders my productivity (not that I do much to begin with). It prevents me from moving too much lest the throbbing would send me into vertigo and nauseating wooziness. I try to dismiss the pain but it's like a headlight constantly flashing in and out unto one's face. My eyes would go all watery. I sweat from the fruitless effort to just let it go away on its own. My only remedy is to sleep it off but most of the time I can't afford to just lie in bed. I have lots of things to settle. My bout of migraine would last the whole day or more often than not, it would persists for two days in a row.  It cripples me. I cannot function properly.

WOW!! Cakap ingris ala2 victorian! WOW!!

Anyhoo. Yes, migraine stresses me out. And when I'm stress, I'll have a bout of migraine. Which stresses me out. And I'll get migraine. I'll be stressed out. I get migraine. Stress. Migraine. pft

Sunday, 4 March 2012

Day 23+24+25+26+27 of 30 to 28

Boy, this is going to be one loooooong entry.

Day 23: Your idea of a perfect first date. 

Um. First date. Love at first sight. Terus kahwin. Perfect.

Or, maybe not?

Day 24: Something you’ve learned. 

Well. I was involved in ASEAN Ministers Responsible for Information Meeting last week. Was appointed as the liaison officer for Brunei. Learned a lot of things there. How to sanbut orang at epot. How to arrange for perjalanan to and fro between destinations. How to bekerjasama dengan lots of people. How to handle 2-3-7 perkara dalam 1-1 masa. How to tahan kencing selama 4 jam. How to drive a Swift. How to anticipate things.

Day 25: Something you crave a lot. 

A wife, boleh?

I think memang entry ni pendek kot.

Day 26: Your dream wedding. 

Simple. I'll design our weeding dress. Lepas akad nikah, makan2. Photoshoot. Then off to a 2-week honeymoon.

Kan dah cakap dah.

Day 27: Original photo of the city you live in.

Ekceli I don't live here. I work here. And gambau diambil bukan dengan niat ntuk memenuhi kehendak Day 27 tapi nak try amik gambau keta warna pink di bawah sinun. Nampak tak?

Dan nampaknya, kali ni enrty tidak menjawab soalan2 saperti Lufti Amri. kehkeh

Oh yes. Three more days before I'm 28. Hmm...

Tuesday, 28 February 2012

Day 22 of 30 to 28

Day 22: What’s in your purse?

*jenis2 purse yang susah nak letak dalam poket*

1. RM10 X 3
2. RM1 X 17
3. RM0.40
4. Bank cards
5. I.C
6. Lesen
7. My landlord's bank account no.
8. Nomor cabutan bertuah from 2 years back; 143
9. Expired Perodua card
10. Kad matriks USM
11. Note RM10 yang classic
12. Note RM1 yang bertulis 'Love will lead you back'

Monday, 27 February 2012

Day 21 of 30 to 28

Day 21: Favorite picture of yourself ALL TIME and why?


Tidak saperti Lutfi Amri, ku memahami kehendak soalan dan menjawab dengan betul. Maka letak lah satu gambau sahaja.

It's a bit androgynous, kan? I guess this is how I would look like with longer hair... or if I'm a woman? That would be weird though. But ain't I a dish? A passable beauty I might say. Or as a man, a passable look. I'm not handsome or dashing so to speak. Just average. Nak kata jambu pun macam haram je. I won't stand out in a crowd. Not unless I'm all dressed up. Yang tu pun kena compete with others yang physically endowed and naturally good-looking without putting too much effort. I try my best to give a good first impression but most of the time, I'm just too lazy. 

I especially love the smile. Quite mysterious, eh? They say people with tight-lipped smile have lots of secrets. hikhik Anyways, if I put on a broad smile nampak sangat mulut besar kot! 

This picture is classy too. Black and white-ish. Retro. Very 60-an.

Anyways. I'm too distracted right now to continue. pft. Nine more days of the challenge left.


Sunday, 26 February 2012

Day 19+20 of 30 to 28

Day 19: Something you miss.

It's someTHING not someONE.  Maka tak bolih jawab 'dia' macam Lutfi Amri. He always gets the answers wrong anyways.

So. SomeTHING. 

Hmm... Maybe that 1992 copy of Hizairi Othman's Syonagar. It's been missing for don't know how many years now.


Day 20: Nicknames. 

1. Pingu - writer alter ego since 2008;
2. Teja - diva alter ego since 2010;
3. Lém - since forever;
4. Cik Halim - when on the phone. Always on the phone. Yes, I'm soft-spoken but not in a girly manner! pft;
5.TTRB - when Teja is a bit too long to type;
6. Toha - when they mistook my father's name for mine;
7. P (P&L) - officially;
8. Sir - when I'm too ingris for them;
9. Halim - normal everyday. When I'm not neurotic or hysteric or dramatic about it;
10. Bro - when everything else is too gay. pft.

Friday, 24 February 2012

Day 17+18 of 30 to 28

Day 17: Something you’re looking forward to.
+
Day 18: Favorite place to eat.

17
1. My bestday in another 2 weeks. Then I'll be 28. ZOMGGGGGGGGGGGGGGGGG;
2. Will be the liaison officer in charge of the Bruneian delegate to AMRI this coming week. 1st time kot! Harus lah belajar accent Brunei dari Lutfi Amri kan?;
3. Dah siap 2 bab for 30 Hari Untuk Melupakan Cinta. Can't wait to write up another 33 chapters. *koma*;
4. Got a part in the upcoming bangsawan di hujung Mac nanti. Tak syabar ntuk steal the limelight from the main cast. *sanbil menjulang Oscar*
5. PBAKL 2012. Though tadak buku baharu  tapi bolih beli buku baharu orang lain;
6. New (old) opis. Akan pindah by March. Just around 15 menit drive from my abode. Takyah jejak Jalan Sultan Ismail dah!


18







dan

No. 38 Taman Sri Jerkoh.

Wednesday, 22 February 2012

Nampak

Since Monday lagi, my opismate kata I look happy sangat2. They liked the way I presented myself, in the infamous peperl ensemble. Asked me where I bought the shirt. Asked me whether I'm in love or something. Asked me whether I've finished my book. They asked me why do I look so happy.

Tu yang mereka2 nampak.

Yes. I was happy. I felt like being happy. Depan mereka2 lah. I can't meroyan in front of them. That's so unprofessional! Work is work. Though kadang2 tu meman main2 gak. Tapi I think I got many things done these few days.

Anyways. I'm too lazy to be a workaholic. 

And they say I look busy. Nampak. Memang ah. I wouldn't be that busy if I pulun everything at one go. It's the art of selective busyness. Mampu?

All the while pun mereka2 still cakap I look happy. Asked me where I got the blue shirt. Or whether I wear bedak. BEDAK??? Ayer sembahyang kot! Tapi tak cakap lah macam tu. Riak tu!

Secara keseluruhannya, 2-3 hari ni mereka2 kata ku nampak happy. Nampak.

Yang tak nampak ianya itu apa yang ku tak tunjuk, bila2 ku teringat dia. Yang tak nampak tu lagi jelas sebenarnya. Tapi dia pun tak tahu.

*meroyan*

Day 16 of 30 to 28

Day 16: Dream house.


 *rumah ala ingris*

 1. mempunyai laman yang besar supaya senang parking dan lebih luas ruang ntuk kenuri;
2. banyak bilek. maka banyak pintu ntuk dihempas secara dramatik ketika meroyan;
3. banyak pokok. maka banyak tempat ntuk duduk2 sanbil menulis;
4. ada kolam. kalau panas boleh rendam2 kaki;
5. nampak sangat ingris dan posh;
6. boleh bercakap gaya victorian tanpa segan silu;
7. banyak tingkap. therefore banyak reflective surfaces yang menonjolkan bayang2 tanpa perlu cermin. maka tidak nampak sangat lah vain saperti Lutfi Amri;
8. mempunyai stairway. maka boleh pakai gown kembang2 dan berlagak saperti cinderella. oopss~;
9. struktur batu yang sejuk. kalau panas, guling2 atas lantai atau sandar pada dinding;
10. mempunyai perpustakaan ntuk menyimpan buku dan berkarya secara elegan.

Tuesday, 21 February 2012

Day 15 of 30 to 28

Day 15: Fave Song EVER

 *sanbil membelek wajah di segala jenis reflective surfaces*

Monday, 20 February 2012

Day 14 of 30 to 28

Day 14: A picture of you last year – how have you changed?

 
*gambau semasa kusus di PD, setahun lebih yang lalu*

Yang nampak:

I gained another 5kg? Mostly fat? Some muscles?
Changed the glasses?
Got another ring?
Almost the same hairstyle still? A bit longer at the back though.
I can't wear size 29 anymore? Pinggang dah size 31.
The blazer is a bit tight around the chest now?
Makin gebew?
I opt for muka jambu now. So no goatee?
I got a bit more colour into my wardrobe nowadays. Am wearing the infamous peperl ensemble for work today.
Less Ss. More Ms.

Yang tak nampak:

Semankin kerap meroyan?
Masih single?
Semankin liar di hari minggu?

Sunday, 19 February 2012

Masih terus enggan move on lagi

Dah minta mama carikan jodoh. But I don't think it's ever going to work out that way. Siyesly. It's like mencari mende yang kita tak tahu apakah mende tersebut. Siyesly.

Masih terus enggan move on


Day 13 of 30 to 28

Day 13: Goals.


1. To finish 30 Hari Untuk Melupakan Cinta;
And I've already got the cover design. That's a good sign. Maybe in May siap kot. InsyaALLAH.

2. To finish that fantasy romance of mine;
I'm already halfway. But I need to finish 30 Hari Untuk Melupakan Cinta first. Targeting for August release. InsyaALLAH.

3. To actually move on;
*kembali meroyan*

4. Kahwin;
When will I ever? Or at least get engaged, maybe? *sanbil semankin meroyan*

 *berlari ke satu sudut yang sepi*

Saturday, 18 February 2012

Day 12 of 30 to 28

Day 12: Something you don’t leave the house without.

Someone like you?

*koma*

Thursday, 16 February 2012

30 (atau Day 10 of 30 to 28)

Day 10: Something you’re afraid of. 


I'm on my very first chapter of a new project. The working title is '30 Hari Untuk Melupakan Cinta'. Hopefully I can finish it as a full-length novel. But no, it wouldn't be ready for the upcoming Pesta Buku. Around May baru siap kot? On weekdays, I can only spend an hour or so in the night for writing. And maybe two chapters over the weekends. Tu pun kalau tak berfoya-foya dan menjalani kehidupan malam yang liar. So bear with me.

I'm sorry that I can't carry on with Tun Teja - Drama Queen. She's too... girlish. I can't do her justice. And it won't be fair to you readers because I won't be able to finish it as its best.

I will have to abandon her ke satu sudut yang sepi.     

Anyways. This is not a romance. Not a love story. Or so said the protagonist. Basically, the main body of its narrative is based on my Lutfi Amri's parody, Lagu2 Enggan Move On. It's not about the songs though. It's about moving on. From a guy's perspective. There will be Teja, still. And Tuah. And that other guy.

So. Apakah something I'm afraid of?

Not being able to finish writing my books.

Wednesday, 15 February 2012

Day 9 of 30 to 28

Day 9: A favorite picture of your best friend.

Gambau best friend ku seme ada dalam Facebook. Atas sebab hanya akan re-activate Facebook sa-lepas 7 Mac 2012 dan celen ini akan expired by that date, maka tadak lah gambau. Keji tak?

hikhik

Tuesday, 14 February 2012

Day 8 of 30 to 28

Day 8: A place you’ve travelled to.

*motip gambau sideways ala2 Naz*

Kuching, Sarawak. Boleh? Nampak sangat tadak paspot. Went there late 2009 for a friend's weeding, with two others just for the weekend. First time naik kapaitebang. First time pi Sarawak. First time tinguk orang utan secara live. First time makan kek lapis Sarawak.