Whot to do in case of a secret

Entry kali ini agak scandalous. Terlebih dahulu, izinkan ku tanya; apa yang anda akan buat sekiranya anda chanced upon a piece of information that you're not supposed to know, be it baik/buruk, a secret? In your heart, you know that it is something that you cannot share with others, for the best or evilest of purpose but you can't help but to wonder; ku je ke yang tahu pasai mende ni atau sebenarnya I'm (like, always) the last one to know? Would you still keep it a secret? Is it actually a secret? Would you tell the whole world? How would it affect the person(s) involved? Whot would you do?

Whot would I do?

Every now and then, I would, on mere twists of fate or kadang2 meman saje2 getek pi menyiasat, discover some very enlightening/disturbing information on individu tertentu or of strangers yang menyebabkan ku berfikir; kejadahnya ku mendapat maklumat sebegini? 

Selalunya, yang ku dapat tahu itu ianya secret. Tak sepatutnya ku tahu. Tak boleh ku tahu pun. Sebab selalunya, maklumat2 tersebut bersifat terlalu peribadi (bergantung kepada situasi dan individu terlibat) dan boleh mendatangkan haru-biru jika salah cara sanpai dan salah pula cara tafsiran (dalam situasi dan individu berbeza). More often than not, I discovered such 'secrets' on my own, terjumpa celah2 situ, terdengar celah2 sana, ternampak celah2 sinun, tanpa orang lain tahu yang ku tahu. Selalu pun, ku akan sekedar berdiam diri. There are reasons why they are called secrets pun kan? 

So. Whot would I do then? Here are the tips on whot to do in case of a secret, saperti berikut:-

APABILA ANDA MENDAPAT SECRET;

Secara general,

1. comment di laman social (blog, status FB, twit, myspace, friendster) seniri; OMAIGOTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT SIYESLY???

2. pi ke laman social individu terbabit dan comment; hikhik atau hmm..

3. sekiranya secret tersebut tak sepatutnya anda tahu dan anda tahu seniri (secara penyiasatan), sila buat muka saperti di bawah:



4. sekiranya secret tersebut tak sepatutnya anda tahu tapi anda tahu kemudian barulah diberitahu seniri olih penyecret, sila lah buat muka saperti berikut:



5. sekiranya secret tersebut tak sepatutnya anda tahu tapi sebenarnya orang lain dah tahu, sila buat saperti berikut:

*berlari ke satu sudut yang sepi*

atau



6. sekiranya secret tersebut meman sepatutnya anda tahu tapi orang lain pun dah tahu dulu, buat lah saperti berikut:



7. sekiranya secret tersebut hanya anda sa-orang yang tahu, buat lah begini:



8. sekiranya secret tersebut berkaitan dengan anda seniri, begini lah caranya:


atau


9. sekiranya anda ingin memberitahu orang lain akan secret tersebut, diam.

10. sekiranya anda ingin menyebarkan secret tersebut secara semunyi2, tutop mulot.