Duduk dan Royan

Pada suatu malam, ku duduk di dalam kereta ku. Malam itu malam yang salepas Isyak. Ku mahu pulang ke ibu kota salepas berhujong minggu bersama keluarga tercinta. Lalu ku terus memandu, sa-orang. Sebenarnya jiwa ku sedang kacau pada ketika ittew. Tak berapa hari lagi, dia akan menjadi milek orang lain. Tapi ku tak dapat berbuat apa ntuk menghalang. Siapa yang bisa menghalang jodoh ketentuan-Nya? Ku merancang tapi perancangan-Nya lebih agung.

Dan ku masih cuba ntuk menerima dengan reda akan perancangan dan ketentuan itu, sampai sekarang pun.

Ok. So. Sekarang ku sudah duduk dalam kereta ku. Bila masanya nak meroyan?

Lalu ku putuskan ntuk meroyan apabila sampai ke Lebuhraya Karak. Dan bagaimanakah cara yang paling seswai ntuk meroyan sambil duduk memandu? Boleh aja pasang lagu kuat2 kan?

Tapi ku menangis.

Ku menangis. Menangis. Menangis. Menangis. Sampai Tol Gombak. Kemudian pakai Tounch 'n Go supaya tak kantoi muka kembang sebab nangis dengan jurutol yang kebanyakannya harus lah gades2 manis.

Kadang kala, kita terpaksa duduk dalam kereta dan meroyan dengan kekdah menangis. Sekian. Atau kesian?

p.s. Someone like you is just not you.

 

4 comments:

Am said...

Kekeke

Anonymous said...

Salam Ukhuwah,
Ada ketika,kita perlukan masa utk diri sendiri walaupun hanya dgn tangisan/gelak ketawa/bermuram durja, namun jgnlah dijadikan tabiat pula, karena hidup musti diteruskan!!! Apa yang terjadi, ada hikmah dan rahmatNYA ~ Kak Min

Pingu Toha said...

amboi kak min~ tengs for the reminder. hikhik

Naz said...

Awwww..... Tersentuh jiwa ku membaca royanan mu ini... Nak tumpang nanges jugaklah.