Tuesday, 21 May 2013

Tumpang tanya, boleh saya tanya?


Tumpang tanya. Boleh tolong saya tak? Saya sedang berjinak2 menulis Tuah|Teja, my 6th upcoming book, my 4th full-length novel. Masalahnya, saya tak cukup satu watak penting ntuk satu babak penting dalam satu bab ntuk satu bahagian cerita tu. Faham tak apa yang saya cuba sampaikan? Okokok. Kalau saya cakap ingris....

The thing is, I need you to be that character. Yes, Y.O.U. If I need you, would you help me?

Bagaimana?

Senang je. Awak perlu berlakon dengan watak utama Tuah|Teja. Kejadah caranya nak berlakon dengan watak dalam buku (yang tak siap pun lagi)?

Pun senang juga. Watak (kita namakan Bukan Nama Sebenar) saya akan tanya beberapa soalan dan awak, ya, A.W.A.K., hanya perlu jawab! Senang kan?

AND ACTION!!

 ***

Scene 143. EXT. Bus stop - siang. 

Awak, ya, A.W.A.K., Y.O.U., sedang menunggu bus. Kelihatan BUKAN NAMA SEBENAR melangkah ke bus stop dan duduk tidak jauh di sebelah awak.

Efek bunyi cengkerik.

Tiba-tiba...

BUKAN NAMA SEBENAR: Tumpang tanya, boleh saya tanya?

AWAK: (Sentap) Er... er... er... tapi...

BUKAN NAMA SEBENAR: Cinta tu apa?

AWAK: _____________________________________________

BUKAN NAMA SEBENAR: Jodoh tu apa?

AWAK: _____________________________________________

BUKAN NAMA SEBENAR: Macam mana nak tahu itu cinta ke jodoh?

AWAK: _____________________________________________

BUKAN NAMA SEBENAR: Macam mana nak cari jodoh?

AWAK: _____________________________________________

BUKAN NAMA SEBENAR: Macam mana nak dapat cinta?

AWAK: _____________________________________________

BUKAN NAMA SEBENAR: Awak pilih yang mana satu? Cinta DAN jodoh? Atau cinta semata-mata? Atau jodoh sebenar-benarnya?

AWAK: _____________________________________________

BUKAN NAMA SEBENAR: Do you want to get married first, or fall in love first? *ttibe cakap ingris*
 
AWAK: _____________________________________________
 
BUKAN NAMA SEBENAR: Kthnxbai.

BUKAN NAMA SEBENAR tiba-tiba terbang melayang-layang meninggalkan awak.

Seremmmmmmmmmmmmmmmmmmmm tak? Kiki.

***

Ekceli ni sebenarnya pertandingan. Siapa2 yang sudi tolong saya jawab soalan2 tersebut di atas dan jawapannya memang best dan unik dan mampu membuatkan saya terkesima dan bersifat eye-opener dan boleh membantu saya menggerakkan penceritaan, akan menjadi watak cameo (keluar sekali tu je) dengan jawapan2 tesebut di atas sebagai dialog dalam Tuah|Teja. Ok tak? Tambahan pula, awak akan dapat signed copy of the book! Ok tak?

Nak tak jadi watak dalam novel?

Nak tak hadiah buku?

Comey tak Kak Ton?

Maka tolonglah saya jawab persoalan2 tersebut di atas dan e-mel ke l_u_ve@yahoo.com pada atau sebelum 30 Jun 2013. 

Pemenang hanya akan tahu dia menang bila buku tu siap. Kiki.

Terms & conditions apply.

Tuesday, 14 May 2013

Terbaharu

 
Mula2 taip tajuk post dalam capslock dengan tanda seruan tapi macam TERBAHARU! tu ala2 ada buku baharu which is, of course, non-existent at the time being. Maka taip "Terbaharu" je. Nothing much to tell actually. Nothing much happened. Tapi my 6-month hiatus dah tamat mid April lepas. I should have started writing dan sambung tulis segala macam yang tertangguh sebelum ni. But things came up. Meroyan. Tukar posting baharu. Pesta buku. Pindah rumah sewa lain. And here I am. 

A new posting. A new place. A new chapter.

And I am going to write again.

And I should start it off by telling you this; my latest endeavor (ekceli dah ada 94 pages kot!) is entitled Tuah|Teja.

WISH ME LUCK!!