At 30

March, 7th, 2014,
I'm now 30.
Got engaged at 29.
My first fantasy, after 10 years of writing, was published when I was 28.
Had so much fun at 27.
Got my driving license at 26.
Got my first promotion and first time ever traveling by plane to Sarawak, at 25.
In 2008, at 24, my first novel was published.
Was a bit naughty at 23.
Graduated and got my first job at 22.
Landed my first acting job at 21.
Tried so many new things at 20.
Started my degree in Acting & Directing in USM at 19.
Got accepted to UM at 18.
Got only 6As for SPM at 17.
Broke papa's heart (again) at 16 - I ran away from the boarding school.
Scored 8As for PMR at 15.
Being awkward at 14.
Officially a man (no longer a boy) at 13 - if you know what I mean.
3As and a B for Math for UPSR at 12. Devastated.
I thought I was smart enough at 11.
At 10, I saw something in the sky.
Being all weird, out of place at 9.
Still learning about life at 8.
Got too excited at 7, pooed myself to a life-time embarrassment.
My first heartbreak at 6.
I saw my first ghost at 5.
A whole new world for me at 4.
At 3, I thought I knew everything.
At 2, I thought I was big enough.
At 1, mama and papa are everything to me.
And on that day I was born,
March, 7th, 1984.

30

Ku dah umoq 30 tahun.

Sekian, harap maklum.

Ekceli sebenarnya

Mencintai seseorang itu... apalah ada?
Dicintai seseorang itu... apalah makna?
Mencintai dan dicintai itu... segalanya.


2014

Ekceli sebenarnya, Tahun 2013 ku tak berazam apa2 pun. At that time, towards the end of 2012, I was caught up in a course yang tak tentu hala punya jadual. Blog pun bersawang. Dan teruslah ia bersawang all the way to today. Dah 2014 pun.

But anyways.

Rupanya ku ada azam 2012 yang masih belum dinilai semula pencapaiannya. Kiranya ku boleh la buat secara baki bawa ke hadapan sekaligus untuk 2012-2013 kot? So, ini petikan daripada entry bertarikh 6 Disember 2011 yang lalu. Ada ulasan pencapaiannya sekali.

Nomor 1
Akan menyiapkan roman fantasi ku yang pertama. By hook or by crook kena siap. Dah 47 bab dan tinggal around 33 more. Expected completion: Mac 2012.

Ulasan:
Epik Cinta dari Agia was published in November 2012. So, pencapaian tercapai. Now I am planning for its sequel. But.

Nomor 2
Akan bertunang. Or maybe nikah terus. *macam tadak harapan je dah* ---> ini status semasa sehingga 6 Disember 2011.

Ulasan:
Alhamdulillah. Dah selamat pun mengikat janji dengan Cik Tunang pada 28 Disember 2013 yang lepas. Jodoh dan rezeki ku dengan orang jauh. InsyaALLAH berpanjangan sampai hari langsungnya dan sampai hujung nyawa dan sampai ke dunia yang sana.

Doakan kami, ya?

Nomor 3
Akan pindah kuarters kat Putrajaya. Sebab opis pun dah nak pindah ke Putrajaya kot. Tadak kejadahnya nak ulang-alik Damansara-Putrajaya tiap2 hari.

Ulasan:
Ni bukan takat pindah opis dah ni. Ni dah tukar kementerian terus! Dari Jabatan Joget2 ke Kementerian Chegu2. Dari KL ke Putrajaya. Dari Damansara ke Bangi.

Dari singledom ke Encik Tunang Orang. Eh?

Nomor 4
Akan jadi taff dan menten berat badan unggol pada 62kg. hikhik. Dan akan bertambah hensem. *muntah*

Ulasan:
Berat badan macam tak unggul sangat dah. Semalam timbang dah 71kg kot! Hopefully dapat menten takat 68-70kg. If not jadi obese pulakkkkkkkkk.

Nomor 5
Akan mampu siapkan at least another two novelette/novel. Ini jenis2 baki bawa ke hadapan ni. Been working on them since 2009 kot!

Ulasan:
Still pending. Only managed to publish Epik Cinta dari Agia as mentioned above, in 2012, and another short story, Diari Pengapit, as featured in Kerana Dia, Ratu Sehari in 2013.

Yang sepatutnya siap tak siap jugak!

Nomor 6
Akan berjaya membuat vidio clip seniri ala2 '& the etc'. Harus lah upload ke youtube via cenel Amri.

Ulasan:
I think I'll pass this one up.

Nomor 7
Akan post secara lebih aktif di blog. Well since I have to do lots of promo for my latest works nanti kot. Plus insyaALLAH readership akan bertambah so lebih ramai pros *cough* pek *cough*.

Ulasan:
Takyah nak prospek sangat la. Awak tu dah jadi tunang orang kot. But anyways. Memang kurang aktif menulis di blog. I will try to write more still.

Nomor  8
Akan mengumpolkan The Complete Recordings of The Lord of The Rings OST.

Ulasan:
Misi gagal.

Nomor 9
Akan terlibat at least dengan satu pementasan commercial. *sambil menjulang Oscar*

Ulasan:
Semuanya jadi during DPA. Though non of them were commercially viable. But successful non the less. Directed a musical. Danced in another. Directed a bangsawan too.

Nomor 10
Akan dapat pi holiday jauh2. Maybe backpacking. Or lasak2 sikit as in panjat gunong.

Ulasan: 
Nak lasak2? OBS sudehhhh. 
Nak jauh2? Dah jejak Singapore 3 kali kot!

Nomor 11
Akan lebih banyak terjemurus ke kancah camwhoring kerna semankin hensem dan fotogedik. Akan memastikan gambau2 ditangkap secara sideways saperti Naz Azly.

Ulasan:
Err...............................................
 
Nomor 12
Akan mengikuti DPA ntuk confirmation PTD. Hmm...

Ulasan:
BEEN THERE. DONE THAT. Alhamdulillah. Dah dapat status tetap dan berpencen. But.

Ok. Yang 12 dia atas tu kiranya setel untuk 2012-2013. Combo. So, how about 2014? Nak berazam ke tak? Rasa macam perlu. Tapi rasa macam malas juga. Maybe tak payah nak azam sangat la. Kita buat ala2 SKT nak? Kalau tak jalan, boleh buat sebagai SKT Yang Digugurkan. Kalau ada yang lebih baik, jadilah SKT Yang Ditambah. Nampak macam rajin dan lebih produktif skek. Keke.

Ala. It's life. Unexpected. Your plan may not adhere to His plan. His is better, always. So, why not just live it?

For 2014,I can't expect much. I just want to write more. And this entry is a start.